دیسکاشن مقاله چیست؟ [ کار را که کرد؟ آنکه تمام کرد ]
دیسکاشن مقاله چیست؟ دیسکاشن (discussion) یا بحث قسمت مهمی را در طرح های پژوهشی، پایان نامه ها و مقالات تشکیل می دهد که در آن محقق با مطالعه سایر مقالات و متون پیشین و مقایسه نتایج خود با آنها، به یک تفسیر مناسب از داده های خود خواهد رسید.
این قسمت مهم نیز مانند سایر قسمتهای یک مقاله یا پایان نامه، اصول نگارشی خاصی داشته و باید طبق آن نوشته شود. قبل از اینکه به این پرسش پاسخ دهیم که چگونه بحث مقاله را بنویسیم، بهتر است اول مروری داشته باشیم بر قسمتهای مختلف یک مقاله تحقیقی اصیل (original).
برای اینکه بیشتر در مورد اصول نگارش یک مقاله آکادمیک آشنا شوید، می توانید دوره آفلاین نگارش آکادمیک را از سایت وامو تهیه نمایید.
یک مقاله تحقیقی اصیل از چه قسمتهایی تشکیل شده است؟
چهارقسمت اصلی یک مقاله پژوهشی اصیل یا ارجینال، بطور معمول شامل موارد زیر هستند:
۱-مقدمه و هدف
۲-روش بررسی یا مواد و روشها
۳-نتایج به دست آمده (شامل متن، جداول و نمودارها)
۴-بحث (discussion) و نتیجه گیری
سایر قسمتهای مقاله هم شامل عنوان مقاله، اسامی و افیلیشن یا وابستگی سازمانی نویسندگان، چکیده مقاله، پیشنهادات و منابع مورد استفاده هستند.
برای اینکه بیشتر در این مورد بخوانید پیشنهاد می کنیم اصول نوشتن مقاله تحقیقاتی و آموزش مقاله نویسی پزشکی به صورت گام به گام در علوم پزشکی را هم از بلاگ وامو بخوانید.
اما دیسکاشن مقاله چیست؟
قسمت بحث یا دیسکاشن که قسمت مهمی در یک مقاله است، در واقع نشان دهنده میزان تبحر و توانایی شما به عنوان یک محقق، در بررسی دقیق مطالعات مشابه قبلی و توانایی تفسیر درست و به نتیجه رساندن یک کار تحقیقاتی است.
نحوه نوشتن بحث مقاله چطور است؟
در واقع می شود گفت شما در قسمت دیسکاشن مقاله باید بتوانید تمام تکه های پازلی که در طی انجام طرح تحقیقاتی به دست آورده اید و نیز نتایجی که قبلا محققان دیگر به دست آورده بودند را کنارهم بچینید و یک تابلوی بی نقص به خواننده مقاله ارائه دهید.
در پایان یک مقاله که با بحث و نتیجه گیری شما به اتمام می رسد باید حس کنجکاوی خواننده را در مورد نتایج خود به خوبی ارضا کرده و او را با دست پر به خانه بفرستید.
به همین دلیل است که نوشتن دیسکاشن مقاله کاری به مراتب زمان بر بوده و نیاز به تفکر عمیق و احاطه کامل محقق بر موضوع مورد بحث و صبر و حوصله زیادی دارد. یادتان باشد هرچقدر هم که بقیه قسمتهای مقاله را خوب نوشته باشید، خواننده یا داور آگاه با خواندن دیسکاشن مقاله شما می تواند دورنمایی از میزان مهارت حرفه ای شما در آن زمینه بخصوص داشته باشد.
راهنمای نوشتن دیسکاشن مقاله
حال که با دیسکاشن مقاله چیست آشنا شدید توصیه می کنم در ادامه با ما باشید تا با نحوه نوشتن دیسکاشن مقاله هم آشنا شوید . براي نحوه نوشتن بحث مقاله دو روش پیشنهاد می شود که روش اول ارجح بوده و اکثر مجلات و داوران این روش را بیشتر می پسندند.
روش اول نوشتن بحث مقاله :
پاراگراف اول: ذکر مهمترین نتايج مقاله حاضر در راستای عنوان مقاله بـه صـورت خلاصـه
پاراگرافهاي بعدي: تفسير و تعبير نتايج به دست آمده به صورت جداگانه، مقایسه دقیق با نتایج سایر مطالعات قبلی، و ذکر تفاوتها و تشابهات و تفسیر این تفاوتها و یا شباهتها. همچنین ذکر اهمیت این یافته به طور اخص و تاثیر آن بر دانش موجود در آن زمینه
روش دوم نوشتن discussion مقاله:
پاراگراف اول: مروری کوتاه بر موضوع مورد بحث و مطالعات قبلی در این زمینه بدون تکرار مطالبی که در مقدمه ذکر شده بود
پاراگرافهاي بعـدي: هر يافته با يافته هاي منتج از مطالعات قبلي مقايسه می شود و بازهم مانند روش اول، شباهتها و تفاوتهاي آنهـا با ذکر اهمیت و تاثیر این نتایج مورد بحث قرار مي گيرد.
چگونه بحث مقاله را بنویسیم؟
در دیسکاشن مقاله باید از کلیات به سمت جزئیات بروید.
برای اینکه بیشتر متوجه این مدل نگارش شوید، یک هرم وارونه یا مخروط یا قیف برعکس را درنظر بگیرید. به این صورت که از بالای این مخروط یا قیف، تمام مطالعات قبلی مرتبط وارد می شوند و در نهایت از انتهای آن یک نتیجه کلی و پیام اصلی مطالعه خارج می شود.
می توان بحث را از کلیات تفسیر نتایج به سمتی هدایت کرد که نتیجه نهایی مطالعه ما را نشان دهد. این هنر شما به عنوان محقق اصلی مطالعه است که ترتیب جملات و پیوستگی و ربط منطقی آنها را طوری بچینید که نهایتا به نتیجه ای مشخص و شفاف در انتهای بحث برسید. هیچ کس به اندازه شما در مورد مطالعه خودتان به صورت جدی و طولانی فکر نکرده، پس تفسیری که شما ارائه می دهید باید طوری نوشته شود که این را نشان بدهد.
به سوال یا فرضیه عنوان پاسخ دهید .
نحوه نوشتن دیسکاشن مقاله چیست ؟ یادتان باشد باید در دیسکاشن مقاله به سوال یا فرضیه ای که در عنوان طرحتان مطرح شده پاسخ دهید. بخصوص اهداف اصلی طرحتان را فراموش نکنید
توجه داشته باشید:
اگر دیسکاشن مقاله، از پیوستگی و نظم لازم برخوردار نباشد، جملات بدون منبع و منطق پشت سرهم ردیف شده باشند، تفسیر نتایج احساسی و غیرمنطقی نوشته شود، در مقایسه نتایج با سایر مطالعات به عمد یا سهوا، نتایج مطالعه حاضر بیش از حد بزرگ نمایی شوند یا مهم جلوه داده شوند، و نهایتا ترتیب نوشتاری کل به جزء رعایت نشود می تواند در نگاه داور و خواننده مقاله تاثیر منفی داشته و منجر به عدم پذیرش مقاله شود.
از مطرح کردن مسائل نترسید
۳-اگر به هر دلیلی به یکی یا چند هدف خود نرسیده اید نگران نباشید و از مطرح کردن آن نترسید. این نه نشانه ضعف بلکه نشانه احاطه شما به نقائص و ضعفهای احتمالی مطالعه و صداقت شما به عنوان یک محقق در ارائه شفاف نتایج مطالعه تان است.
محدودیت ها در بحث مقاله
سعی کنید حداقل در یک پاراگراف در مورد مشكلات مطالعه حاضر یا نقصهای موجود در روشهای بکار رفته صحبت شود. این قسمت را می توان با یک تیتر جداگانه تحت عنوان محدودیتها (limitations) نگارش کرد.
نقاط قوت در دیسکاشن مقاله
همچنین اگر در مطالعه شما نقاط قوتی نسبت به سایر مطالعات وجود داشته که می تواند تاثیری در نگاه خواننده داشته باشد، حتما آنها را ذکر کنید. این قسمت را می توان تحت عنوان نقاط قوت یا strengths یک تیتر جداگانه زد.
پیشنهادات را در نظر بگیرید
قسمتی تحت عنوان پیشنهادات برای مطالعات آینده در نظر بگیرید تا براساس آنچه یافته اید و آنچه یافت نشده، برای محققان بعد از خود راهی را ترسیم کنید.
اهمیت نگارش خوب دیسکاشن مقاله چیست؟
به قول آن ضرب المثل معروف، کار را که کرد؟ آنکه تمام کرد! یعنی قسمت دیسکاشن مقاله که تمام کننده یک مقاله است، مهمترین بخش یک مقاله پژوهشی است. زیرا این بخش نشانه ای است از توانایی شمای محقق در تفکر انتقادی و تفسیر در مورد یک مسئله خاص و ارائه راه حل و پیشنهادات خلاقانه بر اساس یافته های پژوهشی.
بنابراین نحوه نوشتن بحث مقاله باید طوری باشد که هم نتایج کار خود را محترم شمرده و اهمیت نتایج مطالعه خود را به خوبی ارائه دهید و هم اینکه در صورت وجود هرگونه ابهام و ایراد در زمان اجرای کارتان، به تفسیر و توضیح آن بپردازید. نوشتن دیسکاشن مقاله صرفا این نیست که مقالات دیگران را بخوانید و یافته های خود را با نتایج آنها مقایسه کنید و بگویید این قسمت شبیه بوده و آن قسمت تفاوت داشته. بلکه مهم این است که بتوانید مسیر تفکر خلاق و نقادانه را در این قسمت بگشایید تا فرضیه یا سوال تحقیق خود را کامل بررسی کنید.
در قسمت نتیجه گیری مقاله (conclusion) چه باید نوشت؟
معمولاً وقتی بحث و تفسیر نتایج مطالعه به اتمام می رسد باید یک پاراگراف نهایی تحت عنوان نتيجه گيري (conclusion) نوشته شود که در بسیاری موارد یک تیتر جداگانه داشته و طولش بیش از یک یا دو پاراگراف نیست. اما گاهی در پاراگراف پاياني بحث قرار می گیرد و تیتر جداگانه ای ندارد.
نتيجه گيري در واقع پیام نهایی حاصل از یک مقاله است که نویسنده مقاله در نظر دارد به خواننده و داور مقاله خود برساند. پیامی که نشان دهنده و بازتاب تمام زحمات و حاصل نتایج به دست آمده در آن مطالعه باشد. در این قسمت، ايده اصلي مقاله به طور خلاصه ذکر شده و ارزش و اهميـت و معنـاي يافتـه هـا ی مطالعه بـازگو می شود.
باید دقت کرد که در قسمت نتیجه گیری یا conclusion چیزی بیش از یافته های مقاله آورده نشود.
جمع بندی نکات مهم برای نحوه نوشتن بحث مقاله:
در ادامه با ما باشید تا علاوه بر پاسخ به سوال دیسکاشن مقاله چیست به جمع بندی کلی از مطالب و نکات نوشتن بحث مقاله نیز بپردازیم .
• توصیه می شود در دیسکاشن مقاله، خلاصه يافته هاي مهم مقاله را در يك پاراگراف در ابتداي بحث بیاورید. از زیاده گویی و تکرار مکررات پرهیز کنید.
• نتايج به دست آمده با مطالعات قبلي را به طور دقیق مقايسه کنید و علت تفاوتها و تشابهات یافته ها مورد بررسی قرار دهید. در تفسیرهای خود دقیق و شفاف باشید.
• حتما از تمامی مطالعات جدید و مرتبط با مطالعه خود در بحث استفاده کنید. حتی اگر مطالعه شما نتیجه ای مغایر با برخی مطالعات قبلی دارد. از سانسورکردن مقالاتی با نتایج متفاوت خودداری نمایید.
• در مورد كاربرد عملی و باليني نتایج به دست آمده با ذکر رفرنس مرتبط بحث کنید.
• اگر در نتایج خود طبق فرضیه یا سوال موردمطالعه، به برخی اهداف نرسیده اید با ذکر دلیل آنها را بیاورید. بخصوص اگر جزو اهداف اصلی کار شما بوده اند.
• سعی کنید در جریان نوشتن قسمت دیسکاشن، روند فکری شما از یک روند منطقی و یکسان برخوردار باشد.
• می توانید برای سازمان بخشی بهتر دیسکاشن مقاله تان، برای هر دسته موضوع یا هدفی که می خواهید بحث کنید از زیر تیترهای جداگانه ای استفاده کنید.
• از پاراگراف نهایی یا همان نتیجه گیری یا conclusion غافل نشوید.
نحوه نوشتن دیسکاشن مقاله: کار تیمی یا فردی؟
در اینجا ذکر یک نکته مهم ضروری است. مانند تمام قسمتهای دیگر یک کار تحقیقاتی، شما برای نوشتن دیسکاشن مقاله نیاز دارید با سایر افراد تیم پژوهشی خود جلساتی منظم داشته باشید تا نتایج به دست آمده را باهم بصورت مشترک بخوانید و تفسیرهای متفاوت افراد را از دیدگاههای مختلف جمع آوری کنید. بارش افکار همانطور که در ایده پردازی مهم است در نوشتن بحث مقاله نیز اهمیت دارد.
نوشتن بحث در پایان نامه فرق چندانی با دیسکاشن مقاله ندارد. تنها تفاوتی که می توان به آن اشاره کرد این است که شما در پایان نامه دستتان بازتر است زیرا محدودیت کلمات در پایان نامه وجود ندارد. در حالی که در مقاله شما باید طبق راهنمای مجله موردنظر و با درنظر گرفتن حجم سایر قسمتهای مقاله، یک بحث جامع و کامل و در عین حال مختصرتر ارائه دهید.
در صورتی که یافته هایی فرعی یا تصادفی در مطالعه خود داشتید که جزو اهداف اصلی طرح نبوده اما در طی مطالعه به دست آمده اند، بسته به میزان اهمیت آنها و چگونگی تفسیرشان می توانید در قسمت دیسکاشن مقاله در موردشان صحبت کنید. اما فراموش نکنید زیاد رویشان مانور ندهید طوری که از یافته های اصلی خود دور شوید.
در صورتی که این نظرات پایه و مبنایی علمی داشته باشد و یا ارائه دهنده فرضیه یا پیشنهادی برمبنای نتایج مقاله باشد، نوشتن آن در بحث مقاله مشکلی ندارد. اما بهتر است قسمت بحث مقاله با رفرنس های معتبر غنی شود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ آموزش گام به گام ]
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
8 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
درود
بحث مقاله حداقل باید چند کلمه باشه؟ حتما باید خیلی طولانی باشه؟
سلام وقت بخیر. تعداد کلمات بحث محدودیت خاصی نداره و بستگی به مجله ای داره که میخوایین مقاله رو براش بفرستین. اما بطور کلی نباید حجم بحث مقاله تون خیلی کم و با رفرنسهای محدودی باشه و نه اینکه بقدری زیاد بنویسین که نسبتش با بقیه قسمتهای مقاله تون همخونی نداشته باشه. رعایت اعتدال همیشه راه حل خوبیه 🙂 موفق باشین
من به عنوان کسی که داره مقاله رو میخونه میتونم چه استفاده هایی از دیسکاشن مقاله بکنم؟ که نتونم اون اطلاعات رو از بقیه بخش های مقاله مثل چکیده و نتیجه گیری در بیارم
سلام وقت بخیر. دیسکاشن مقالاتی که می خونین برای این استفاده میشن که بدونین نتایج به دست اومده از مطالعات مختلف در نهایت و به صورت جمع بندی شده به چه نتیجه ای رسیدن.یعنی با جزییات بیشتری نسبت به چکیده و نتیجه گیری نهایی می تونین از تفسیر داده های بدست اومده استفاده کنین. موفق باشین
موقع نوشتن بحث و نتیجه گیری، میشه اعدادی که درنتایج بدست اوردیم رو هم ذکر کنیم؟یا فقط بایدتفسیربشن؟
سلام وقت بخیر. بله نوشتن اعداد بدست اومده در نتایج منعی نداره اما نباید عینا قسمت نتایج رو کپی کرد بلکه باید تفسیر و مقایسه بشن
سلام . خیلی ممنون بابت توضیحات جامع و کاملتون ♡♡♡.
برای نتیجه گیری میتونیم خلاصه شده و قسمت های مهم بحثمون رو به کار ببریم ؟؟ یا باید متفاوت باشه و با متنی که برای توضیح اماده کردیم تفاوت داشته باشه ؟؟
سلام وقت شما بخیر. خیلی ممنون از توجه شما. در قسمت نتیجه گیری یک مقاله بهتره جملات متفاوتی از بحث رو بکار ببرید. به طوری که پیام اصلی مقاله تون بصوتی خلاصه در دسترس خواننده قرار بگیره. موفق باشید