Phd چیست؟ [مدرک phd برای دکتراست ؟] پی اچ دی
کلمه phd یا دکترای تخصصی که مخفف doctor of philosophy هست به این معناست که فرد در یک حیطه تخصصی خاص به درجه دکترا که بالاترین درجه تحصیلی هست رسیده و فارغ التحصیل شده و در واقع در اون زمینه یجورایی صاحب نظر و استاد فن محسوب میشه. اما شاید هنوز برای خیلی هاتون این مسیر ناشناخته باشه و دلتون بخواد بدونین که شرایط شرکت در این دوره و مسیرش به چه صورت هست. در این مطلب اختصاصا در مورد این صحبت می کنیم که phd چیست و یک فرد در طی این دوران چه کارایی باید انجام بده.
قبل از اون هم در مورد شرایط شرکت در آزمون دکترا توضیح میدیم و مراحلی که از زمان شرکت در آزمون کتبی تا ورود به این مقطع باید طی بشه رو میگیم تا در جریان باشین که با چه مسیری مواجه هستین و با نگاه بازتری تصمیم بگیرین.
پیشنهاد می کنیم برای اینکه بیشتر در این مورد بدونین مطالب بررسی کامل تفاوت دکترا و PhD و دکترای حرفه ای پزشکی چیست؟ را نیز مطالعه کنید.
چطور در دوره دکترا یا phd شرکت کنیم؟ چه کسانی می توانند در دوره دکترا phd شرکت کنن؟
در رشته های علوم پزشکی مسیر این شکلیه که فرد ابتدا در آزمون سراسری (یا همون کنکور سراسری) شرکت میکنه و در یکی از مقاطع تحصیلی کارشناسی یا دکترای حرفه ای قبول میشه. در مطالب قبلی در مورد دکترای حرفه ای توضیح داده بودیم. بعد از اینکه فرد این مقاطع رو به سلامتی تموم کرد، کسی که کارشناسی خونده خب میره یه درجه بالاتر و ارشدشو می گیره و کسی که دکترای حرفه ای گرفته هم میتونه بره یه مقطع تحصیلی بالاتر و دکترای تخصصی بگیره.
حالا اینجا با دو دسته مواجه هستیم: یک دسته کسانی که دکترای حرفه ای دارن (رشته های پزشکی، دندونپزشکی، داروسازی) و یک دسته کسانی که ارشد دارن. خب مرحله بعد برای این دو دسته چیه؟
دسته اول که دکترای حرفه ای دارن یا می تونن برن توی آزمون تخصصی دستیاری شرکت کنن و وارد مرحله تخصصی بالینی بشن و یا می تونن توی آزمون دکترا یا همون phd شرکت کنن.
دسته دوم که کارشناسی ارشد دارن ولی یک راه بیشتر ندارن اونم اینه که برن توی آزمون دکترا یا phd شرکت کنن.
خب حالا هردوی این دسته ها آزمون کتبی رو شرکت می کنن و با توجه به منابعی که از طرف سازمان سنجش کشور اعلام میشه امتحان میدن.
مرحله بعد از شرکت در آزمون کتبی phd چیست؟
بعد از اینکه نتایج آزمون کتبی اعلام میشه، معمولا به اندازه دوبرابر ظرفیتی که برای قبولی هر رشته در نظر گرفته شده دعوت میشن برای مصاحبه شفاهی.
موارد مهم در مصاحبه شفاهی phd چیست؟
یکی از چیزایی که خیلی مهمه و میتونه توجه اساتید و داوران مصاحبه کننده رو جلب بکنه اینه که چه رزومه ای داشته باشین. یعنی چی؟ یعنی از نظر علمی و پژوهشی در سالهای گذشته چقدر کار انجام داده باشین، چه مهارتهایی کسب کرده باشین، چقدر طرح تحقیقاتی و مقاله نوشته باشین، چقدر تونسته باشین با اساتید و تیم های پژوهشی خوب کار کرده باشین و مسائلی از این قبیل.
یکی دیگه از چیزایی که توی این مرحله براتون امتیاز داره مدرک زبان هست یعنی توی یکی از آزمونهای زبان مثل MCHE, MHLE یا تافل یا آیلتس و نظیر اینها شرکت کرده باشین و نمره قبولی رو آورده باشین.
در صورت موفقیت برای قبولی در این مقطع تحصیلی، ادامه مسیر به چه صورته؟
خب اگر بسلامتی آزمون کتبی و مصاحبه شفاهی رو گذرونده باشین و وارد این دوره شدین باید بدونین که حداقل سه تا چهارسال سخت و پرکار رو پیش روتون دارین. این دوره تحصیلی در کشورها و دانشگاههای مختلف متفاوته. در ایران معمولا دوره phd چهارساله ست و معمولا اینجوریه که سه سال اول تحصیل فقط باید یکسری واحدهای درسی رو به صورت تئوری و عملی و توی آزمایشگاه و کلاس بگذرونین. در پایان سال سوم یک آزمون جامع دارین که باید تمام درسهایی که توی سه سال خوندین رو امتحان بدین.
اما قبل از اینکه زمان آزمون جامع برسه، شما باید یک موضوع مناسب با رشته تحصیلی تون رو انتخاب کرده باشین و با یکی از اساتیدتون در موردش صحبت کنین و پروپوزالشو بنویسین. این میشه موضوع رساله دکترای شما که باید در جلسه دفاع از پروپوزال از موضوعتون و چرایی انجامش دفاع کنین. اگر موفق بشین که داورا و اساتید دیگه رو مجاب کنین که موضوع خوبی انتخاب کردین اونوقت پروپوزالتون تصویب میشه و شما اجازه شرکت در آزمون جامع رو دارین.
برای اینکه بیشتر در مورد پروپوزال نویسی بدونین می تونین دوره نگارش پروپوزال ما رو از سایت تهیه کنین.
بعد از آزمون جامع چه اتفاقی میفته؟
اگر همه چیز خوب پیش بره و پروپوزالتون هم تصویب شده باشه و مشکلی نباشه، شما توی سال آخر کلا وقتتون رو باید روی انجام کار پایان نامه تون بذارین که توی مقطع phd بهش میگن رساله. اینجا یک نکته ای هست که بهتره یه اشاره ای بهش بشه.
نکته مهم برای پایان نامه phd :
پایان نامه یا thesis رو برای مقاطع ارشد و دکترای حرفه ای به کار میبرن اما در دوره phd شما از واژه رساله یا dissertation استفاده می کنین. چرا؟ چون کاری که شما در دوره phd دارین انجام میدین بسیار تخصصی تر و حرفه ای تر از اون چیزی که در مقاطع پایین تر انجام میشه.
فارغ التحصیلی phd :
شما بعد از انجام کارهای علمی مربوط به رساله در سال آخر تحصیل تون، با انتشار نتایج اون کار به صورت مقاله علمی در مجلات معتبر و دفاع از کل نتایج تون در یک جلسه دفاع در حضور داوران متخصص اون رشته به عنوان فارغ التحصیل phd شناخته میشین.
آیا در طی دوران تحصیل در مقطع phd حقوقی هم دریافت میکنم؟
بله کسانی که در دوره دکترای تخصصی تحصیل می کنن (چه در وزارت علوم و چه در وزارت بهداشت) حقوق دریافت می کنن که البته مقدارش متغییره و به تازگی هم به این میزان اضافه شده تا کسی که داره دکترا میخونه از نظر مالی هم تامین باشه که با خیال راحت بتونه درسشو بخونه.
آینده شغلی phd چیست؟
بسته به رشته ای که انتخاب کرده بودین و میزان توانمندی که کسب کردین شما می تونین برای خودتون کار آزاد داشته باشین یا اینکه وارد سازمانها و موسسات و دانشگاهها بشین و به عنوان استاد دانشگاه شروع به آموزش و تربیت دانشجوهای بعدی کنین. این بستگی داره به میزان علاقه مندی خودتون.
پسادکترا چیه؟
پسادکترا یا postdoc مدرک تحصیلی محسوب نمیشه بلکه یک دوره یا فرصتی هست که افراد دارای درجه phd می تونن در اونها شرکت کنن تا یک مهارتی رو یاد بگیرن که در کارهای خودشون بتونن بهتر عمل کنن.
بله.تقریبا اکثر رشته های علوم پزشکی این فرصت رو برای ادامه تحصیل دارن.
بله. بعد از فارغ التحصیلی شما هم می تونین وارد مقطع phd بشین.
خیر-مدرک phd یا دکترای تخصصی بالاترین مدرکیه که میتونین بگیرین.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
انواع روش های ارائه مقاله در کنفرانس/ کنگره [ به روز باش ]
نحوه نوشتن پروژه دانشجویی [ به همراه نمونه پروژه ]
چگونه نخبه شویم ؟ [ معیارهای نخبگی را بشناسید ]
چگونه استعداد درخشان دانشگاه شویم ؟[ pdf شرایط عضویت۱۴۰۲ ]
دانشجوی موفق کیست؟ [ تک بعدی نباش! ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
17 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
در حالیکه که کوتاه و خلاصه بود، خیلی از ابهامات رو برطرف کرد🤩
👌👌
مدرک phd چقدر در یک کشور دیگه میتونه برای اشتغال کمک کنه؟
سلام
بستگی به رشته تحصیلی و کشور مقصدتون داره
ولی داشتن مدرک phd قطعل یک مزیت بزرگ هست و در هر کشوری میتونه مزیت رقابتی شما نسبت به سایر رقیبان باشه
بسیار پست کامل و جامعی بود.
متاسفانه درباره ادامه تحصیل در مقطع phd برای دانشجو های پزشکی راهنمایی کمی وجود داره در صورتی که گزينه خیلی مناسبی میتونه باشه
سلام.
با مدرک ارشد راحتتر میشه اپلای کرد یا phd؟
با سلام و وقت بخیر
بستگی به رشته تحصیلی شما و کشور مقصد داره. ولی عموما پوزیشن های مقطع phd و میزان فاند این مقطع بیشتر هست.
برای پزشکی، اگر مدرک phd بگیریم بعدش میتونیم برای تخصص اقدام کنیم یا بالعکس بعد از تخصص میشه برای phd اقدام کرد؟
سلام خدمت شما. مدرک phd چون دکترای تخصصی هست نمیشه بعدش دیگه وارد تخصص های بالینی پزشکی شد و یا برعکس. اما گاهی استثناهایی وجود داره که در خارج از کشور یک مدرک phd می گیرن بعد داخل کشور وارد رشته دیگه ای میشن. درهرحال کمی مسیرش سخته
موضوع پایان نامه چطور انتخاب میشه؟ اسانید چه معیارهایی رو در نظر میگیرن؟
سلام خدمت شما.موضوع پایان نامه بیشتر بسته به علاقه خودتون داره. اساتید معمولا براساس تجربه عملی شون و یا مقالاتی که مطالعه می کنن به شما ایده هایی رو میدن که شما بیشتر در موردشون سرچ کنین و اگر مناسب باشه به عنوان پایان نامه بردارین. موفق باشین
از کجا میشه کوریکولوم رشته های مختلف phd رو دید؟
سلام خدمت شما.معمولا کوریکولوم های آموزشی رشته های مختلف روی سایت دانشگاههایی که این رشته ها رو دارن گذاشته میشه
آیا در حال حاضر در وزارت بهداشت، phd های میان رشته ای هم وجود داره؟
سلام خدمت شما. منظورتون رشته هایی مثل فلسفه هست؟
تفاوت بین پی اچ دی پژوهشی و آموزشی چیه؟
سلام خدمت شما. در مطلبی که در مورد بررسی کامل تفاوت دکترا و PHD نوشتیم در این مورد توضیح دادیم.
https://vamogroup.ir/the-difference-between-doctorate-and-phd/