انواع مقالات مروری: بیشتر از یک دوجین
مقدمه: مقاله مروری به نوعی از مقالات گفته میشه که جزو مطالعات ثانویه محسوب میشن به این معنی که محقق خودش به طور فعال وارد مرحله جمع آوری داده نمیشه، بلکه از داده هایی که سایر محققان به دست آورده و گزارش کردن استفاده می کنه و اونها رو با توجه به هدفی که داره جمع بندی و تفسیر می کنه. مقالات مروری بیشتر از یک دوجین مدل مختلف دارن که هر محققی می تونه با توجه به هدفی که تو ذهنش داره یکی از انواع اون رو انتخاب کنه و شروع کنه به جمع آوری داده های موردنیاز از مقالاتی که در اون راستا نوشته شده و منتشر شدن. اینکه چه نوعی از مقالات مروری رو برای نوشتن انتخاب کنیم کاملا بستگی داره به اینکه چه هدفی از نوشتن اون مقاله دارین.
اما این انواع چه فرقهایی دارن و تعریفشون چیه؟
انواع مقالات مروری:
مطمئنا خیلی از انواع مقالات مروری رو که توی این مطلب می خواییم توضیح بدیم اصلا نشنیدین چون کمتر در موردشون کار میشه و محققا بعضی از انواع رو زیاد نمی شناسن. البته نهایتا هدف تمام این انواع مقالات مروری اینه که با جمع آوری شواهد در مورد یک موضوع مشخص که مطالعات مختلفی روشون انجام شده و تناقضاتی در نتایج وجود داشته به یک نتیجه نهایی و دقیقتر برسه. برای اینکه انواع مختلف مقاله مروری رو بهتر بشناسین، تصمیم گرفتیم توی این مطلب ۱۴ مدل مختلف مقاله مروری رو که تابحال تعریف شدن بهتون معرفی کنیم.
۱-مقاله مروری Literature review/ Narrative review: معمولا به شکل روایتی نوشته میشه و شامل بررسی مقالات منتشرشده در یک زمینه خاص هست.
۲-مقاله مروری نقادانه یا Critical review: معمولا با بررسی نقادانه مطالعات موجود در یک زمینه خاص، منجر به شکل گیری یک فرضیه میشه.
۳-مقاله mapping review/systematic mapping: به صورت تصویری یا با جدول به بررسی شکافهای موجود در مطالعات اولیه یا ثانویه در یک زمینه خاص می پردازد.
۴-مقاله مروری Overview: به صورت خلاصه به بررسی مطالعات موجود در یک زمینه می پردازد.
۵-مقاله مرور سریع یا Rapid review: به طور سیستماتیک به بررسی نقادانه یک سیاستگزاری یا یک روش عملی می پردازد و معمولا به صورت روایتی نوشته میشه.
۶-مقاله مرور مفهومی یا Scoping review: این مقاله به ارزیابی اولیه حجم، پتانسیل، کمیت و کیفیت مطالعات درحال انجام در یک زمینه خاص می پردازه.
۷- مقاله State-of-the-Art: در این نوع مطالعه مروری به بررسی اهمیت و اولویت نوع مطالعاتی که در آینده نیاز به انجام آنهاست در یک زمینه خاص پرداخته میشه.
۸-مقاله مروری میکس Mixed studies/ Mixed methods: همونطور که از اسمش معلومه ترکیبی از انواع مطالعات و متدهاست.
۹-مقاله سیستماتیک کیفی Qualitative systematic review/qualitative evidence synthesis:
این نوع مطالعه مشخصا مطالعات کیفی رو بررسی میکنه
۱۰-مقاله Systematic search and review: در مورد یک موضوع خاص چی می دونیم؟ چه توصیه ها و چه محدودیتهایی وجود دارد؟ چه چیزهایی رو نمی دونیم؟ چه ابهاماتی در مورد اون موضوع وجود داره؟ برای مطالعات بعدی چه توصیه هایی میشه کرد؟
۱۱-مقاله مرور نظام مند یا Systematic review: این نوع مطالعه که احتمالا بیشتر از همه اسمشو شنیدین، از همه مشهورتره و کیفیت شواهدی که از این نوع مطالعه به دست میاد در سطح بسیار بالایی قرار داره، مثل مدل قبلیه اما از بین مطالعات مروری تنها مدلیه که مطالعات رو از نظر کیفی هم بررسی میکنه. برای این کار هم چک لیستهای مخصوصی وجود داره که بنابر نوع مطالعات اولیه ای که وارد این آنالیز میشه، چک لیستهای متفاوتی وجود داره.
۱۲-مقاله Systematized review: این نوع هم مثل مرور سیستماتیکه اما دیگه اون قسمت بررسی کیفی رو نداره یعنی از چک لیستهای مخصوص خبری نیست
۱۳-متاآنالیز: آنالیز یا تجزیه و تحلیل عددی نتایج مطالعات مختلف که اندازه اثر متغییرهای مختلف رو بررسی میکنه
۱۴-مقاله Umbrella: این مطالعه چندین مقاله مرور سیستماتیک دیگه رو که روی یک موضوع کار کردن با هم جمع و آنالیز می کنه تا در مورد یک موضوع به نتیجه مشخص و قطعی تری برسه. این نوع از مقالات مروری دیگه آخرشه. یعنی بزرگترین، سخت ترین و البته از با ارزش ترین انواع مقالات. برای اینکه به این مرحله برسین باید خیلی تجربه داشته باشین، خیلی کار تحقیقاتی انجام داده باشین و خیلی حرفه ای باشین.
در جمع بندی نهایی باید بگیم که اگر اسم مقاله مروری به گوشتون خورده و دوست دارین در مورد انواعش بیشتر بدونین، این مطلب حتما بهتون کمک می کنه اما برای اینکه نوشتن یکی از این انواع مقالات مروری رو شروع کنین باید تجربه زیادی در جستجوی منابع داشته باشین، باید مقالات زیادی خونده باشین و باید روش نگارش این نوع مقالات رو یاد بگیرین.
توجه کنین هرکدوم از اینها توضیحات مفصلی دارن که توی یک پست جا نمیشن. اگر توضیحات بیشتری در موردشون لازم دارین تو کامنتها بنویسین.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ آموزش گام به گام ]
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. من به عنوان دانشجوی ترم پایین میتونم اولین کارم رو مقاله مروری بردارم؟ چون شنیدم که نوشتنش راحته و خوب هم چاپ میشه
با سلام
این موضوع خیلی سوال کلی ای هست و معمولا جواب این سوال فرد به فرد متفاوته. اما پروسه پژوهش همکاری تیمی بالایی رو میطلبه، بستگی به تیم پژوهشی شما و استاد راهنمای طرحتون و البته مهارت پژوهشی شما، مثلا در مطالعات سیستماتیک و متاآنالیز شما میتونید در قسمت های تکنیکال پژوهش مانند اسکرین مقالات، استخراج مقالات و … همکاری داشته باشید.