پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت موضوع برای مقاله علمی پژوهشی همیشه اولین قدم شما به عنوان یک محقق پیداکردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی است. در واقع اول باید حوزه مورد علاقه خود را برای انجام کار تحقیقاتی مشخص نمایید و سپس شروع به کار در همان حوزه خاص کنید.
اگر می خواهید بدانید از کجا بفهمیم مقاله علمی پژوهشی است به مطلب بلاگ وامو در این مورد مراجعه کنید.
شاید بشود گفت که مهم ترین مرحله در یک تحقیق همین انتخاب موضوع جالب برای مقاله علمی پژوهشی باشد که هرچقدر وقت بیشتری برای آن بگذارید نتیجه کار بهتر خواهد بود.
در غیر این صورت به دلیل گستردگی دیتاهایی که در اختیار همه ماست، دنیایی از گزینه های متفاوت در دسترس شما است و به سادگی و با اندکی غفلت ممکن است در این دریای داده غرق شوید.
چگونه موضوع مناسب برای مقاله علمی پژوهشی پیدا کنیم؟
اگر علاقه مند به کار تحقیقاتی هستید و با مراحل اولیه انجام این کار آشنا شده اید حتما می دانید که ویترین کار تحقیقاتی برای یک محقق، ارائه مقالات علمی پژوهشی جذاب و کاربردی است. یعنی آن چیزی که شما را به سایرین می شناساند این است که نهایتا بتوانید مقاله ای از نتایج کار خود تهیه کرده و منتشر کنید.
حالا این سوال پیش می آید که بهترین موضوع برای مقاله علمی پژوهشی در رشته تحصیلی من چیست؟
نکات مهم و طلایی در انتخاب موضوع برای مقاله پژوهشی :
۱- موضوعی انتخاب کنید که برای شما جذاب باشد .
یادتان باشد موضوعی را انتخاب کنید که اول از همه برای خودتان جالب توجه باشد و در موردش اطلاعات کافی داشته باشید. چطور می شود اینکار را کرد؟ با ایده پردازی درست و سرچ پایگاههای معتبر علمی مانند گوگل اسکالر و پاب مد.
اگر می خواهید بطور کامل سرچ در پاب مد و گوگل اسکالر را یاد بگیرید، ما دوره های آفلاینی برای این دو پایگاه تهیه کرده ایم که می توانید تهیه کنید.
۲- موضوع برای مقاله علمی پژوهشی باید انعکاس دهنده علایق شما باشد.
یک مقاله خوب مقاله ای است که به دیگران نشان دهد شما به عنوان یک محقق به چه زمینه تحقیقاتی علاقه مند و در آن خبره هستید. پس همان ابتدای کار تصمیم خود را بگیرید و در یک زمینه خاص چیش بروید.
۳- یک لیست علاقه مندی داشته باشید.
ممکن است در هر زمانی که در حال سرچ و مطالعه هستید، کلی موضوعات جدید به ذهنتان خطور کند که در آن واحد نتوانید در مورد همه انها فکر کنید. پس بهترین راه برای انتخاب موضوع برای مقاله علمی پژوهشی این است که در قسمت نت گوشی خود یک لیست علاقه مندی داشته باشید. ایده هایی که به دهنتان می رسد را در آنجا یادداشت کنید تا وقتی که زمانش فرا رسد که روی هرکدام از آنها جداگانه فکر کنید.
۴- لیست خود را کوتاهتر و محدودتر کنید .
زمانی که می خواهید واقعا به یک موضوع مناسب مقاله علمی پژوهشی برسید، به سراغ لیست خود رفته و بررسی می کنید که کدام موضوع یا جنبه از آن موضوع خاص در حال حاضر برای شما ارجحیت دارد و قادر به انجام آن هستید.
۵- بهترین موضوع برای مقاله علمی پژوهشی، موضوعی نواورانه است
نوآوری و جذابیت یک موضوع تحقیقاتی همیشه در پذیرش مقاله تهیه شده مهم است. پس باید موضوعی انتخاب کنید که بتواند با هزاران مقاله دیگر رقابت کند. پس به یاد داشته باشید یافتن جنبه ای از موضوع که برای شما به طور خاص اهمیت و تازگی دارد، باید قدرت رقابت بالایی هم داشته باشد.
۶- ایده ها را برای یافتن بهترین موضوع برای مقاله علمی پژوهشی مطالعه کنید.
یادتان باشد همیشه انتخاب یک موضوع برای مقاله علمی پژوهشی یا عنوان بزرگ و گسترده جواب نمی دهد. گاهی موضوعات محدود و کوچک ما را به نتایج بهتری می رساند. پیشنهاد ما این است که دوباره به لیست علاقه مندی های خود برگردید و آنها را اولویت بندی کنید. براساس میزان بودجه موردنیاز و بودجه ای که می توانید دریافت کنید، زمانی که در اختیار دارید، تیم تحقیقاتی و همکارانی که با شما کار می کنند، تسهیلات و امکانات و ابزاری که در اختیار شماست، و مواردی از این قبیل.
چند نمونه موضوع برای مقاله علمی پژوهشی:
۱- کرونا
یکی از موضوعاتی که در زمینه علوم پزشکی در طی دو تا سه سال گذشته (بعد از همه گیری ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹) به نوعی ترند شده و بیشتر مورد توجه محققان و مجلات علمی پژوهشی قرار گرفته اند، تحقیق روی این ویروس و جنبه های مختلف آن است.
-شناخت جنبه های مختلف این بیماری (در گروههای مختلف مانند مادران باردار، نوزادان، بیماران خاص مانند افراد مبتلا به سرطان،….)
-شناخت عوارض دراز مدت ابتلا به کووید-۱۹ در گروههای مختلف جامعه
-شناخت عوارض روانی و بهداشتی بجا مانده از ابتلا به کووید-۱۹
۲- سرطان
در سالهای اخیر، سرطان و جنبه های مختلف پیشگیری، غربالگری، شناسایی و درمان و بازتوانی در همه جوامع مورد توجه محققان قرار گرفته است. در کشور ما این فرصت استثنایی در تقریبا تمام استانهای کشور به وجود آمده که با راه اندازی سیستم ثبت سرطان (مبتنی بر پاتولوژی و یا مبتنی بر جمعیت) توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، داده های بسیاری از بیماران مبتلا به انواع سرطانها در دسترس محققان قرار بگیرد.
بنابراین این فرصت طلایی را برای کار در زمینه مورد علاقه خود را دست کم نگیرید و در راه اجرای کارهای تحقیقاتی مناسب و کاربردی در زمینه سرطان دست به کار شوید!
۳- بیماریهای عفونی و واگیر
کشور ما ایران در بسیاری از مناطق خود دارای یک شیوع اندمیک (منطقه ای) از بسیاری از بیماری های عفونی و واگیر است مانند:
-انواع هپاتیت های ویروسی مانند HBV و HCV
-بیماریهای انگلی مانند لیشمانیوز (سالک)، مالاریا و…
-بیماری های ویروسی مانند آنفلوانزا، بیماری نقص ایمنی اکتسابی یا AIDS، پاپیلوما ویروس،….
-بیماری سل و مشکلات ناشی از آن
۴- بیماریهای ناشی از بی تحرکی، چاقی، دیابت و فشارخون بالا
تمام کشورهای جهان از جمله ایران با مشکلی همه گیر به نام چاقی مواجه هستند که ناشی از بی تحرکی و زندگی ماشینی است و منجر به انواع بیماریها مانند دیابت و فشارخون بالا می شود. این بیماریها بار زیادی به سیستم بهداشت و درمان کشورها وارد کرده و مانند هر بیماری دیگری، پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.
-جنبه های اپیدمیولوژیک چاقی، دیابت و فشارخون بالا
-عوارض درازمدت فردی و اقتصادی ناشی از این بیماریها
-روشهای مختلف پیشگیری و درمان مناسب این دسته از بیماریها (مداخلات تغذیه ای، فعالیت فیزیکی، پیگیری منظم، درمانهای جراحی و طبی)
۵- بیماری های قلبی عروقی
یکی از مهمترین علل مرگ و میر در تمام جوامع از جمله در کشور ما، بیماری های قلبی عروقی هستند. این بیماریها می توانند ناشی از بی تحرکی و چاقی و یا تغذیه نامناسب و عدم فعالیت فیزیکی کافی باشند.
-جنبه های اپیدمیولوژیک بیماری های قلبی عروقی
-جنبه های فردی و عمومی این بیماریها
-اورژانسهای حوادث قلبی
-بازتوانی پس از اینگونه حوادث
۶- حوادث جاده ای
بی احتیاطی در رانندگی و نیز نامناسب بودن بسیاری از جاده های بین شهری، از علل مهم حوادث جاده ای در کشور ما هستند و هیچ منطقه ای از کشور از این مساله در امان نیست. تصادفات موتورسیکلت و اتومبیل در جاده ها از علل مهم مرگ و میر در جامعه ما هستند. پس می توانند یک موضوع مناسب برای مقاله علمی پژوهشی شما باشند.
۷- جمعیت و خانواده
با افزایش سن جمعیت در تمامی کشورها، توجه به جمعیت و خانواده یکی از پر طرفدارترین موضوعات در جوامع جوانی مانند ایران هستند. شما می توانید با بررسی نیازها و نقیصه های موجود در کشور در این زمینه نیز موضوعات مناسبی پیدا کنید.
می توان این گونه این مطلب را جمع بندی کرد که بهترین موضوع برای مقاله علمی پژوهشی علمی باید از بطن مشکلات جامعه آمده باشد و دغدغه واقعی و حقیقی یک محقق باشد.
موضوعاتی که در بالا ذکر شدند تا رسیدن به یک عنوان مناسب برای مقاله علمی پژوهشی راه درازی در پیش رو دارند و نیاز به صبر و حوصله فراوان دارند.
یادتان باشد موضوع با عنوان تحقیق تفاوت دارد. برای اینکه بدانید چگونه از ایده به موضوع و سپس به عنوان می رسیم پیشنهاد می کنیم مطلب ۴ ترفند اصلی ایده برای تحقیق را مطالعه کنید.
سوالات متداول:
برای نوشتن مقاله علمی پژوهشی نیاز به یادگیری چه مهارتهایی داریم؟
مهمتر از همه داشتن ایده های خلاقانه و ذهنی پرسشگر است. بعد از آن نیاز به دانستن نحوه سرچ در پایگاههای معتبر علمی مانند پابمد و گوگل اسکالر دارید که می توانید با تهیه دوره های آفلاین از وامو آنها را فرا بگیرید. بعد از آن باید بتوانید یک پروپوزال بنویسید که دوره های آفلاین وامو در این زمینه هم به شما کمک خواهند کرد. پس از اجرای پروپوزال، دست به کار نوشتن مقاله خود می شوید که اصول نگارش آکادمیک را نیز در وامو به شما آموزش می دهیم.
بله حتما. لزومی ندارد هرکاری که می خواهید انجام دهید اولین کار در آن حوزه باشد به خصوص در زمینه اپیدمیولوژیک که مناطق مختلف با یکدیگر تفاوت داشته و شما می توانید کاری را که دیگری در کشور خود اجرا کرده مجددا در منطقه خود اجرا نمایید.
بله حتما و قطعا باید رفرنس نویسی صحیح را یاد بگیرید. نگران نباشید ما در آموزشهای وامو در مورد رفرنس نویسی هم دوره ای داریم که در عرض یک ساعت به شما آموزش می دهد چگونه با نرم افزار این کار را به راحتی انجام دهید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ آموزش گام به گام ]
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. اگر برای اولین کارهامون ایده و موضوع رو از اساتید بگیریم ایرادی داره؟ترکهای اول واقعاسخته موضوع پیداکردن برای کار پژوهشی
سلام وقت بخیر. در کارهای اول، هیچ اشکالی نداره به شرطی که خودتون هم در موردش کامل سرچ کنید و به موضوع هم علافه هم داشته باشین. اگر نیاز به کمک در زمینه ایده پردازی دارین میتونین مطلب مرتبط رو در بلاگ وامو بخونین.
سلام.ببخشید یه سوالی دارم.بعضی موضوعات مثلا بنظرخودمون و یا توی کسورخودمون مهم میان اماازکجابفهمیم توبقیه دنیاچقدراهمیت دارن؟یعنی وقتی مقاله ش کنیم خوب منتشربشه یانه؟
سلام وقتتون بخیر.سوال خوبی رو مطرح کردین. همونطوری که قبلا هم گفته بودیم، برای انتخاب هر موضوعی باید سرچ کاملی انجام بدیم. شما با انجام سرچ هست که متوجه میشین یک موضوع چقدر از نظر منطقه ای و جهانی اهمیت و اولویت داره. برای اینکه بیشتر با پایگاههای معتبر علمی جستجوی منابع آشنا بشین می تونین دوره های آفلاین سرچ در پاب مد و گوگل اسکالر را از وامو تهیه کنید. هر سوالی داشتین میتونین از ما بپرسین.
سلام. هنوز هم موضوع کووید میتونه موضوع خوبی برای تحقیق باشه؟ باتوجه به اینکه پیک شیوعش تموم شده
سلام وقت بخیر. کووید هنوز جای کار بسیاری داره، از عوارض درازمدت گرفته تا کار کردن روی دیتاهای قبلی موجود.