تفاوت مطالعه کوهورت و موردشاهدی [ مقایسه کامل ]
مطالعه کوهورت و موردشاهدی چه فرقی باهم دارند؟ تفاوت مطالعه کوهورت و موردشاهدی در چیست ؟ سوالی بسیار اساسی که پاسخ به آن نیازمند مقایسه دقیق بین اجزای مختلف این دو نوع مطالعه و نیز آشنایی با طراحی این دو نوع مطالعه است.
برای اینکه بیشتر در مورد این دو نوع مطالعه بدانید به مطالب مطالعه کوهورت چیست و مطالعه موردشاهدی چیست در بلاگ وامو مراجعه کنید.
قبل از اینکه تفاوت مطالعه کوهورت و موردشاهدی را باهم مرور کنیم ، به شباهت آنها اشاره ای کنیم.
سه شباهت مطالعه کوهورت و موردشاهدی:
۱-هردوی این مطالعات از نوع مطالعات مشاهده ای هستند.
برای اینکه بیشتر در مورد مطالعات مشاهده ای بدانید می توانید مطلب مطالعه مشاهده ای چیست را از بلاگ وامو بخوانید.
۲-معمولا این دو نوع مطالعه برای این طراحی می شوند که رابطه بین علت ایجادکننده بیماری یا شرایط بالینی (مواجهه یا exposure) و رخداد آن بیماری یا پیامد (outcome) را به دست بیاورند.
۳-در هیچ کدام از این دو نوع مطالعه، محقق مداخله ای در جمعیت موردمطالعه نخواهد داشت و تنها نظاره گر اتفاقاتی است که رخ می دهد.
حال ببینیم مطالعه کوهورت و موردشاهدی چه فرقی باهم دارند؟
نکته مهم: مطالعات کوهورت از نظر طراحی و نتایج باهم فرق دارند.
۱- فرق مطالعه کوهورت و موردشاهدی از نظر نتایج:
آیا نتایجی که از این دو نوع مطالعه بدست می آیند به یک اندازه اهمیت دارند و به هردوی آنها باید یکجور نگاه کنیم؟ یک سوال مهم دیگر این است که آیا هردونوع این مطالعات می توانند به چنین هدفی دست یابند؟ پاسخ این سوالات خیر است.
نتایج بدست آمده در مقایسه مطالعه کوهورت و موردشاهدی تفاوتی اساسی باهم دارند:
نتایجی که از مطالعه کوهورت به دست می آیند چون در طول زمان اندازه گیری شده اند تا حد زیادی تقدم و تاخر علت و معلول را بهتر اندازه گیری می کنند. اما در مطالعه موردشاهدی این اتفاق نمیفتد.
۲- تفاوت مطالعه کوهورت و موردشاهدی از نظر طراحی:
در مطالعه مورد شاهدی یا کیس کنترل، محقق در یک مقطع زمانی که پیامد در یک عده اتفاق افتاده (گروه کیس) و در عده ای اتفاق نیفتاده (گروه کنترل) وارد مطالعه می شود و متغییرهای موردنظر خود را جمع آوری می کند.
در حالی که در مطالعه کوهورت یا همگروهی، یک عده افرادی که در ابتدای مطالعه مشابه هم بوده اند و پیامد در آنها رخ نداده وارد مطالعه می شوند. سپس در طول یک دوره زمانی معمولا طولانی، عده ای از آنها مواجهه با علت موردنظر را تجربه می کنند و عده ای خیر. سپس در نقطه پایانی مطالعه (endpoint) میزان رخ دادن پیامد یا outcome بین این افراد باهم مقایسه می شود.
بنابراین اساسا مقایسه مطالعه کوهورت و موردشاهدی برمبنای نوع طراحی و نیز نتایج بدست آمده از آنها صورت می گیرد.
مثال برای مقایسه مطالعه کوهورت و موردشاهدی:
فرض کنید می خواهید بدانید عوارض مادری و نوزادی ابتلای به کووید-۱۹ را در مادران باردار ثبت کنیم. برای این کار دو راه وجود دارد:
اول یک مطالعه مورد شاهدی طراحی کنیم. به زایشگاه مراجعه کرده و دو گروه مادران باردار را وارد مطالعه کنیم که یک عده در دوران بارداری خود مبتلا به کووید-۱۹ شده اند و یک عده خیر (از همان ابتدای مطالعه، یک گروه مواجهه داشته اند و یک عده نداشته اند). سپس در زمان زایمان عوارض مادری و نوزادی مانند پره اکلامپسی، پارگی زودرس کیسه آب، کوریوامنیونیت، زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و غیره را ثبت می کنیم و سپس نتایج بدست آمده را بین دو گروه مقایسه کنیم (مقایسه پیامد بین دو گروه مواجهه یافته و مواجهه نیافته).
دومین راه این است که یک عده مادر باردار را از ابتدای بارداری تا زمان زایمان مورد مطالعه قرار دهیم (عدم مواجهه همه افراد در ابتدای مطالعه). یک عده از ایشان طی بارداری مبتلا به کووید-۱۹ می شوند و یک عده نمی شوند (مواجهه در عده ای اتفاق میفتد و در عده ای خیر). سپس در زمان زایمان مقایسه می کنیم که عوارض مادری و نوزادی در مادرانی که مبتلا شده بودند بیشتر است یا مادرانی که مبتلا نشده بودند (مقایسه پیامد بین دو گروه مواجهه یافته و مواجهه نیافته).
شاید در نگاه اول این دو مثال باهم تفاوت چندانی نداشته باشند اماتفاوت اساسی بین آنها در این است که ما در مطالعه دوم، یک عده مادر باردار را از ابتدای بارداری و از همه لحاظ تحت نظر داریم و زمان ابتلای دقیق ایشان به کووید-۱۹ را ثبت کرده و تمام متغییرهای دیگر را نیز جمع آوری می کنیم. بنابراین با دقت و صحت بیشتری می توانیم رابطه بین مواجهه با کووید-۱۹ و پیامد بارداری را بفهمیم.
سوالات متداول :
چون در زمان دانشجویی زمان و هزینه و امکانات کمتری در اختیار دارید مطالعه موردشاهدی برای شما گزینه مناسب تری است.
بله. مطالعه کوهورت هزینه سنگین تری داشته و زمان طولانی تری را نیاز دارد.
خیر. مطالعه کوهورت معمولا برای پایان نامه دانشجویی توصیه نمی شود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ آموزش گام به گام ]
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من خیلی دوست دارم توی یه مطالعه کوهورت کارکنم.توی ایران میشه همچین کاری کرد؟
سلاوم وقت بخیر. در مطلب مطالعه کوهورت در مورد مطالعات کوهورتی که در ایران درحال انجام هستن توضیح دادیم. می تونین با مراجعه به اون مطلب اطلاعات بیشتری پیدا کنین. اگر سوالی داشتین گروه وامو کنار شماست. موفق باشین
خیلی ممنون از مطلب مفیدتون. یکی دیگه از تفاوتهای بین این دو دسته مطالعه، شاخص اثر یا اندازه اثر effect size ی هست که در این دو با هم فرق دارن. در مورد این هم توضیح بدین لطفا. و هم اینکه از نظر زمانی یا جهت مطالعه هم با هم فرق دارن.
سلام. وقت بخیر. بله تفاوتهای این دو دسته مطالعات زیاد هستن. اندازه اثر یا effect size یکی از موارد مهم اختلاف بین این دو نوع مطالعه ست که در مطالعه کوهورت از RR یا relative risk یا risk ratio استفاده میشه در حالیکه در کیس کنترل بیشتر OR=Odds Ratio استفاده میشه. جهت زمانی مطالعه کوهورت هم از حال به آینده ست در حالیکه در مطالعه کیس کنترل از حال به گذشته ست. در دوره انواع مطالعات وامو تمام این موارد کامل آموزش داده شده. ممنون از توجه شما
سلام. یجایی خوندم که مطالعه کیس کنترل برای بیماریهای نادر یا با شیوع کم قابل استفاده ست. مگه مطالعه کوهورت هم همین نیست؟ از این نظر مزیتی بهم ندارن؟
سلام.وقت بخیر. هر دو نوع مطالعه در بیماریهای نادر هم استفاده میشن اما مطالعه کوهورت بروز بیماری و مطالعه کیس کنترل با شیوع بیماری سروکار داره. مزیت کوهورت اینه که افراد پیش از مواجهه با عامل اثرگذار وارد مطالعه میشن و فالوآپ میشن تا زمانی که پیامد براشون اتفاق بیفته.