انتخاب مجله برای چاپ مقاله [راهنمای کامل به همراه تصویر]
شما به عنوان یک پژوهشگر بعد از اینکه طرح تحقیقاتی خود را به اتمام رساندید و نتایج به دست آمده را به صورت یک مقاله تحقیقاتی درآوردید، مرحله مهم و نهایی را در پیش رو دارید و آن انتخاب مجله برای چاپ مقاله است. این مرحله اهمیتش اگر بیشتر از نوشتن مقاله نباشد، کمتر از آن هم نیست و این انتخاب می تواند انتخابی سرنوشت ساز برای مقاله تان باشد.
پیشنهاد می کنیم در همین راستا دو مطلب دیگر وبلاگ ما در مورد اصول نوشتن مقاله تحقیقاتی و چگونه رفرنس مقاله بنویسم را هم بخوانید.
اما سوالی که مطرح می شود این است که چگونه مجله مناسب برای چاپ مقاله پیداکنیم؟
پیشنهاد می کنیم مقالاتی چون چگونه پروپوزال بنویسیم و آموزش پروپوزال نویسی را هم مطالعه کنید .
راهنمای انتخاب مجله مناسب برای چاپ مقاله
برای انتخاب یک مجله مناسب برای مقاله خود باید نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
۱-حیطه موضوعی و هدف مجله (Aim and scope)
۲-ایندکس یا نمایه مجله
۳-پولی یا رایگان بودن مجله
۴-راهنمای ارسال مقاله برای مجله
۱-حیطه موضوعی و هدف مجله:
در صفحه یا سایت هر مجله، قسمتی وجود دارد تحت عنوان درباره ما یا About us که در آن حیطه کاری و تمرکز مجله را توضیح می دهند و با خواندن آن می توانید متوجه شوید که آیا مقاله شما مناسب ارسال برای آن مجله هست یا خیر. یکسری از مجلات اختصاصی یک موضوع خاص هستند و غیر از آن موضوع مقاله ای را نمی پذیرند اما برخی دیگر عمومی تر هستند و کل حیطه های علوم پزشکی را پوشش می دهند.
۲-ایندکس یا نمایه مجله:
یکی از مهم ترین نکات در انتخاب مجله برای چاپ مقاله بررسی ایندکس و نمایه مجله است . در همان صفحه اول مجلات قسمتی وجود دارد به نام Indexing که نشان می دهد این مجله در چه پایگاه هایی نمایه می شود به عنوان مثال ISI, Pubmed, Scopus و سایر موارد. که شما بسته به محتوای نتایج کار خود می توانید انتخاب کنید که آیا برای این ایندکس مناسب هست یا خیر. پیشنهاد می کنم در خصوص این مطلب نمایه مقاله چیست را مطالعه کنید .
۳-پولی یا رایگان بودن مجله
برخی مجلات برای چاپ مقاله و در اختیار گذاردن متن کامل مقاله برای عموم خوانندگان، از نویسندگان هزینه انتشار مقاله را دریافت می کنند. بهتر است قبل از هر اقدامی ابتدا وارد قسمتی از سایت مجله شوید که در مورد Publication fee یا charge صحبت کرده است و ببینید آیا هزینه ای از شما دریافت می شود و این هزینه چه مقدار است. باتوجه به اینکه انتقال پول در حال حاضر از کشور ما به سختی انجام می شود و هزینه ها معمولا برای ما ایرانیان بسیار زیاد است، این قسمت باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد.
۴-راهنمای ارسال مقاله برای مجله
اما بعد از اینکه همه موارد فوق را بررسی کردید و به این نتیجه رسیدید که این مجله برای مقاله شما مناسب است، باید وارد قسمت راهنمای نویسندگان یا Author guideline یا راهنمای ارسال مقاله برای مجله شوید و تمام جزییاتی که مجله برای ساب میت مقاله از شما می خواهد را بادقت بخوانید و مقاله را عینا براساس فرمتی که خواسته شده آماده کنید.
توجه داشته باشید که قبل از شروع ارسال مقاله و انتخاب مجله برای چاپ مقاله ، تمام فایلهایی که مجله از شما خواسته فراهم و آماده کنید و همچنین چک لیست مجله برای ارسال مقاله را دقیقا چک کنید.
یک سوال مهم و رایج این است که چگونه مجله مناسب برای مقاله پیدا کنیم؟
معمولاً، پایگاههای علمی ابزارهایی دارند که بتوانید مرتبطترین نشریات علمی با حیطه موضوعی مقاله را در اختیار شما قرار میدهند. برای مثال، اگر می خواهید در یکی از مجلات مربوط به پایگاه علمی الزویر (Elsevier) مجله ای پیدا کنید می توانید از ژورنال فایندر (Journal Finder) استفاده کنید. این موتور جستجو مبتنی بر کلمات کلیدی و خلاصه مقالات است و می توانید با بارگذاری خلاصه مقاله خود بهترین مجلات پیشنهادی را برای چاپ مقاله پیدا کنید.
برای اینکار به آدرس https://journalfinder.elsevier.com/ مراجعه می کنیم. در شکل ۲ صفحه ای که سرچ کرده اید نشان داده شده است. همانطور که در تصویر می بینید، در چهار قسمت که با فلش قرمز رنگ مشخص شده است، شما عنوان مقاله، خلاصه مقاله، واژگان کلیدی و فیلد موضوعی خود را انتخاب کرده و بارگذاری می کنید. سپس با کلیک روی سرچ می توانید مجلاتی را مشاهده کنید که براین اساس به شما پیشنهاد می شود. با کلیک روی هر کدام از مجلات پیشنهادی، می توانید مجله موردنظر را از نظر مناسب بودن براساس معیارهای چهارگانه ذکر شده در بالا انتخاب نمایید.
حالا باهم بریم یک مجله را به عنوان مثال بررسی کنیم که قسمتهای مختلفی که در بالا ذکر شد چگونه هستند؟
مجله موردنظر ما در این مثال Frontiers in Medicine است که در شکل ۳ صفحه اول از مقاله انتخاب مجله برای چاپ مقاله را می بینید. فلش قرمز رنگ قسمتی را نشان می دهد که معیار اول برای انتخاب مجله است یعنی قسمتی که در مورد هدف و حیطه این ژورنال توضیح می دهد.
در شکل ۴ می توانید قسمتهایی که با فلش قرمز رنگ مشخص شده را ببینید که در مورد حیطه و هدف مجله، توضیحات مربوطه و نیز ایندکس مجله توضیح می دهد.
نکته مهم:
در هر ژورنال شما می توانید با بررسی مقالاتی که قبلا در این مجله پذیرش و به چاپ رسیده، یک دید کلی راجع به احتمال پذیرش مقاله خود به دست آورید. در شکل ۵ این قسمت را می بینید.
اما در شکل بعدی شما قسمتی را می بینید که به عنوان راهنمای ارسال مقالات برای مجلات/ژورنالها یا Author guideline خوانده می شود. همچنین در این قسمت در دایره قرمزرنگ می توانید یک فرم خالی برای ارسال مقاله یا template را دانلود کنید و متن مقاله خود را در آن وارد کنید.
اگر وارد قسمت online submission شوید به تصویری مانند شکل ۷ برمی خورید. در این شکل اول باید یک اکانت برای ساب میت و ارسال مقاله خود بسازید. پس از رجیستر یا ثبت نام در این قسمت، شما در این ژورنال صاحب یک اکانت هستید که با ورود به آن مرحله به مرحله قسمتهای مختلف مقاله خود را واردکرده و بارگذاری می کنید.
همانگونه که در مطلب بالا نوشته شده چهار معیار اصلی باید برای انتخاب مجله مناسب مقاله خود در نظر بگیرید که شامل: حیطه موضوعی و هدف مجله، ایندکس یا نمایه مجله، پولی یا رایگان بودن مجله و راهنمای ارسال مقاله می باشد.
برخی مجلات برای انتشار و در اختیار گذاشتن مقاله کامل برای تمامی خوانندگان، از نویسندگان مقاله هزینه ای دریافت می کنند.
برخی انتشارات مانند الزویر، موتور سرچی تحت عنوان Journal finder دارند که در آن می توان براساس کلیدواژه ها و خلاصه مقاله خود پیشنهاداتی برای ژورنال مناسب دریافت کرد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
کاش یه دوره اموزشی هم برای این مطلب داشته باشین
انشالله به زودی این کار انجام میشه. ممنون از توجهتون