آموزش مقاله نویسی در پزشکی [به صورت گام به گام]
آموزش مقاله نویسی در علوم پزشکی از مهمترین توانمندیهایی هست که یک دانشجوی پزشکی یا پژوهشگر حیطه های علوم پزشکی باید کسب کنه. هر پژوهشگری وقتی وارد مسیر پژوهش میشه و یه کار تحقیقاتی انجام میده باید نتایجشو به طریقی به بقیه همکاران و محققان اون حیطه ارائه بده.
مقاله نویسی یکی از بزرگترین اتفاقاتیه که توی زندگی یک محقق رخ میده و در نظر اول به خصوص برای کسی که اولین بارشه داره می نویسه شاید خیلی ترسناک و سخت بیاد. امااااااااااااااا اصلا نگران نباشین. باید بگم که در واقع کار خیلی راحتیه به شرط اینکه راهنمای مقاله نویسی رو بلد باشین.
ما در این پست قصد داریم راهنمای مقاله نویسی در علوم پزشکی رو به صورت گام به گام و اصولی آموزش بدیم چون شروع هرکاری بدون داشتن راهنما و آموزش اصولی کاری سخت و بعضا اشتباه هست.
برای اینکه بیشتر با نگارش مقاله اکادمیک آشنا بشین می تونین دوره نگارش آکادمیک رو از وامو تهیه کنید.
منظور از راهنمای مقاله نویسی چیه؟
آموزش مقاله نویسی یا نگارش آکادمیک اصول استانداردی داره که باید بلد باشین تا نتایج کارتون رو ازتون قبول کنن. این نوع نگارش دیگه مثل نوشتن یه متن ساده یا داستان نوشتن نیست. بلکه یسری قواعدی براش تعریف شده که محقق باید حتما ازشون پیروی کنه. شوخی بردار هم نیست. اگر رعایت نکنه مقاله ش رد میشه و هیچ مجله ای قبول نمی کنه چاپش نکنه و برمی گرده توی کشوی میز خودش!
آموزش مقاله نویسی در پزشکی چه اصول و قواعدی داره؟
اول اینکه شما باید بدونین برای هر نوع مقاله ای چه دستورالعملی وجود داره. چون مقالات براساس نوع طرحشون باهم فرق می کنن و برای هرکدوم از انواع مقالات هم یک راهنمای مقاله نویسی ویژه وجود داره که مورد تایید همه ست و مجلات هم براساس اونا مقاله شما رو داوری می کنن. (البته ما در اینستاگرام وامو، تعدادی از این گایدلاین های مورد نیازتون در پژوهش رو آموزش دادیم که با مراجعه به پیجمون با این گایدلاین های بیشتر میتونید آشنا بشید)
اولین قدم در آموزش مقاله نویسی در پزشکی چگونه است؟
شما اولین چیزیی که دستتون هست نتایج کارتونه که باید اونها رو در قالب متن و جدول و نمودار تنظیم کنین. پس اول بیایین نتایج زحماتتون رو قالب بندی کنین. این قسمت رو هرچی میتونین براش وقت بذارین ضرر نمی کنین چون مهمترین قسمت کارتونه.
بعد از اینکه نتایج آماده شدن چکار باید بکنم؟
بعد از اینکه این قسمت آماده شد میتونین برین سراغ مقدمه چینی برای اینکه بگین موضوع کارتون چی بوده؟ چه چیزایی در موردش گفته شده؟ مطالعات قبلی چیا گفته بودن؟ اونا به چه نتایجی رسیده بودن؟ مشکل در حال حاضر چیه؟ چرا اینکارو طراحی کردین؟ هدف و ضرورت کارتون رو توضیح بدین. این میشه مقدمه و هدف مقاله.
آیا لازمه که روش کارم رو هم توضیح بدم؟
بله باید دقیقا روش کارتون رو با تمام جزییات توضیح بدین. جمعیت مورد مطالعه تون کیا بودن؟ کجا کارو انجام دادین؟ چقدر از نظر زمانی طول کشید تا کارو انجام بدین؟ چجوری این دیتاها رو جمع کردین؟ روشها و ابزارهاتون چیا بودن؟ چه متغییرهایی رو بررسی کردین؟ بعد از اینکه داده ها رو جمع کردین با چه نرم افزاری و چه آزمونهایی اونها رو آنالیز کردین؟ اینجا باید حتما کد اخلاق طرحتون رو هم بنویسین و توضیح بدین که اگر روی انسان کار کردین ازشون رضایت کتبی گرفتین. برای اینکه ترتیب این موارد رو دقیقتر بدونین باید به راهنمای مقاله نویسی مجله موردنظرتون هم یه نگاهی بندازین.
نتایجی که بدست آوردم در کدوم قسمت مقاله باید بنویسم؟
حالا بعد از اینکه مقدمه تون رو نوشتین و روش کار و جمع اوری داده ها رو توضیح دادین باید نتایجتون رو بنویسین. دقت کنید که نتایج مقاله همیشه اولین قسمتیه که نوشته میشه و بعد براساس اون شما مقدمه چینی ها رو انجام میدین. نتایج همیشه از نتایج اصلی (یا همون هدف اصلی کار) شروع میشن و بعد نتایج اهداف فرعی رو می نویسین. نتایج به سه صورت قابل نگارشن: متن، جدول و نمودار. برای هر دسته از نتایج باید یکی از این انواع رو انتخاب کنین.
چجوری از مقاله ای که نوشتم نتیجه گیری کنم؟
یه قسمت خیلی مهم در مقاله نویسی هست که خیلی به قدرت تفکر و تفسیر شما بستگی داره. اونم قسمت بحث و نتیجه گیریه. شما باید کاملا به مطالعات قبلی و نتایج مطالعه خودتون تسلط داشته باشین تا بتونین نتایج رو باهم مقایسه کنین و علتهای تشابه و تضادها رو توضیح بدین.
برای اینکه بیشتر در مورد بحث یا دیسکاشن مقاله بدونین می تونین مطلب دیسکاشن مقاله چیست رو از بلاگ وامو بخونین.
بعد در انتهای مقاله باید کل کار رو در یکی دو پاراگراف جمع بندی کنین و از کارتون نتیجه گیری کنین. یادگرفتن نگارش قسمت نتیجه گیری، قسمتی از آموزش مقاله نویسی در علوم پزشکیه که گرچه در آخر مقاله نوشته میشه اما خیلی از خواننده های مقاله اول اونو میخونن.
خب تبریک میگم. چهار قدم از آموزش مقاله نویسی در علوم پزشکی رو طی کردین.
برای ارائه مقاله به مجله دیگه چه چیزایی لازمه؟
این یک نسخه اولیه از مقاله تون و حاصل ماهها تلاشتونه (اشک شوق!) حالا باید خوب آرایش و پیرایش کنینش تا مورد پسند قرار بگیره. پس بریم سراغ راهنمای مقاله نویسی.
مراحل مقاله نویسی پزشکی:
عنوان مقاله:
حالا باید مثل نوزادی که تازه به دنیا اومده برای مقاله تون یه اسم مناسب انتخاب کنید یعنی همون عنوان مقاله.
عنوان مقاله اولین چیزیه که خواننده های هر مقاله می بینن. بعد از نوشتن عنوان، دیگه مقاله تون با همون شناخته میشه درست مثل اسممون!
عنوان مقاله چه ویژگیهایی باید داشته باشه؟
کامل و جامع بودن عنوانی که انتخاب می کنین خیلی مهمه. کلمات اضافی نداشته باشه و با تعداد محدودی کلمه، مقصود ما رو برسونه. مبهم و نامفهوم نباشه. توی عنوان از اختصارات استفاده نشه چون ممکنه کسی که میخواد اونو بخونه اون اختصارات رو نشناسه بنابراین براش گنگ باشه که دارین در مورد چی صحبت می کنین.
عنوان در عین حال باید جذاب انتخاب بشه. اینم یه مهارته که به مرور زمان و با خوندن مقالات متعدد می تونین به دست بیارینش.
چکیده مقاله :
بعد از عنوان مقاله یه چکیده میاد که در واقع تمام این تلاشها و زحمات رو شما باید در یک صفحه با ۱۵۰ تا ۳۰۰ کلمه توضیح بدین. پس باید حسااااابی خلاصه ش کنین اما طوری که محتوای اصلیش از دست نره یعنی یک عصاره گیری دقیق و کامل از مقاله.
چکیده مقاله شامل چه قسمتهایی هست؟
چکیده مقاله در واقع نسخه مینیمال مقاله تونه. یعنی همون چهار قسمت اصلی یک مقاله: مقدمه و هدف، مواد و روشها، نتایج و نتیجه گیری رو باید داشته باشه اما هرکدوم در حد یک تا سه پاراگراف حداکثر. شاید نوشتن چکیده از یک کار بزرگ کار سختی به نظر بیاد اما تجربه و مهارت شما در خلاصه برداری کامل و بدون کم و کاست رو نشون میده.
راهنمای مقاله نویسی در علوم پزشکی در مورد کلمات کلیدی چه نکاتی داره؟
کلمات کلیدی یا کلیدواژه ها عناصر اصلی یا متغییرهای اصلی کارتون هستن که در حد ۳ تا ۵ کلمه در انتهای چکیده میان تا پیدا کردن مقاله تون از بین هزاران مقاله دیگه راحت تر باشه. این کلیدواژه ها رو باید از MeSH پیدا کنین. MeSH قسمتی از پایگاه Pubmed هست که از اونجا میشه کلیدواژه های مرتبط با هر موضوعی که روش کار کردین رو براساس موتورهای جستجوی رایج پیدا کنین و در انتهای چکیده تون بنویسین.
برای اینکه بیشتر در مورد سرچ در پابمد بدونین می تونین دوره آفلاین سرچ در پابمد رو از وامو تهیه کنین.
اسامی نویسنده های مقاله رو چجوری بنویسم؟
برای نوشتن اسامی نویسنده ها باید از اول با تیم پژوهشی تون صحبت کرده باشین که کدوم نویسنده اول قرار بگیره و کدوم مسئول مکاتبات و پاسخ به داوریهای مجله باشه. یادتون باشه اسامی که توی مقاله میارین باید معیارهای نویسندگی رو داشته باشن. یعنی در مراحل مختلف از ایده و طراحی اولیه کار تا جمع آوری داده ها، آنالیز و تفسیر نتایج، تا نوشتن نسخه اولیه مقاله و ویرایش نهایی مقاله مشارکت کنن. راهنمای مقاله نویسی درمجلات مختلف کمی با هم متفاوته پس یادتون باشه که قبل از ارسال مقاله حتما به راهنمای اون مجله مراجعه کنین.
دیگه چه قسمتهایی لازمه که باید در راهنمای مقاله نویسی بهشون توجه کرد؟
قبل از اینکه یک مقاله کامل برای مجله ارسال بشه باید یسری چیزها بهش اضافه بشه. مثل چی؟ مثلا اگر کسی در اجراش کمک کرده اما شرایط نویسندگی رو نداره باید در قسمت تقدیر و تشکر مقاله ازش اسم ببرین. اگر از سازمان یا دانشگاهی حمایت مالی داشتین باید ذکر بشه. اگر مقاله رو از پایان نامه تون استخراج کردین باید در این قسمت ذکر کنین.
چند نکته پایانی در مورد راهنمای مقاله نویسی در علوم پزشکی:
یادتون باشه همه تیم پژوهشی تون رو در جریان کامل نتایجی که به دست اومده قرار بدین.
هیچ وقت برای ارسال مقاله به مجله عجله نکنین. تا وقتی از تطابق مقاله تون با راهنمای مقاله نویسی مورد نظر مجله مطمئن نشدین، مقاله رو ارسال نکنین.
حتما از همه کسانی که می تونن بهتون کمک کنن تا مقاله تون رو بهتر بنویسین کمک بگیرین.
چندین بار مقاله تون رو بخونین و بدین همکارانتون هم بخونن.
هرچقدر برای این مرحله پایانی کار وقت بیشتری بذارین در پذیرش مقاله موفقتر خواهید بود.
یادتون باشه از قدیم گفتن: “کار نیکو کردن از پر کردن است”. پس می تونین با تمرین و پشتکار و کار پژوهشی مداوم به سطحی از مقاله نویسی برسین که یک تفریح خوب و لذت بخش باشه. هرچی بیشتر مقاله بخونین و مقاله بنویسین مهارتتون بیشتر میشه و استرس تون کمتر!
اگر طبق راهنمای مقاله نویسی عمل کنین، میرسین به قسمتی که مقاله تون، نتیجه مدتها تلاش و زحمت، آماده ارسال برای مجله میشه و می تونین یه نفس راحت بکشین. تکیه بدین به صندلی تون و به فکر اجرای ایده های بعدی تون باشین. دست مریزاد به شما!
تمام این مراحلی که اینجا گفتیم رو به همراه نکات تکمیلی و با مثالهای متعدد می تونین به طور کامل و اصولی در دوره آفلاین نگارش آکادمیک (مقاله نویسی در مطالعات مشاهده ای) یاد بگیرین.
بله. اصول نگارش اکادمیک مقاله درعلوم پزشکی هیمن موارد هستن.
بله با توجه به اینکه در علوم پزشکی همه مقالات به کد اخلاق نیاز دارند (بجز مواردی مانند مقاله مروری) بنابراین باید پروپوزال نوشته بشه و تصویب بشه تا بتونین داده ها رو جمع آوری کنین.
بله.مقالات مختلف گایدلاینهای خاص خودشون رو دارن که می تونین از سایت equator-network.org کمک بگیرین.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
وااای اینو خوندم یاد بدبختیام موقع ساب میت مقاله افتادم 🙁 استادم کلی اسم دیگه بهم گفت که اضافه کنم در حالیکه اصلا هیچ کاری نکرده بودن، اصلا معیارهای نویسندگی رو نداشتن. بعد یکی که فقط تو آزمایشات کمک کرده بود انتظارداشت اسمشو بیاریم…..کلا از اول باید اسامی نویسنده هارو دقیق مشخص کرد و حتی جایگاهشون رو
سخن از دل ما گویی 😔😔