نحوه رفرنس نویسی در پروپوزال: سریع و آسان
وقتی که میخوایین یک پروپوزال یا طرح اولیه از پژوهشی که مدنظرتونه ارائه بدین تا داوران و اعضای شورای پژوهشی دانشگاه بررسی و تائید کنن، باید همه اصولش رو رعایت کرده باشین. از جمله قسمتهای مهم یک پروپوزال، نحوه رفرنس نویسی در پروپوزال هست. یعنی باید بدونین در کدوم قسمت از یک پروپوزال، حتما منبعی رو که استفاده کردین بنویسین تا برای بقیه قابل دسترسی و بررسی باشه و حرفی که گفته شده مستند محکمی داشته باشه.
بیایین اول یک مروری داشته باشیم بر قسمتهای مختلف یک پروپوزال که شامل:
- اطلاعات دانشجو یا مجری طرح/ اطلاعات استاد راهنما/اطلاعات مشاور و همکاران
- چکیده یا خلاصه طرح
- بیان مساله تحقیق
- بررسی متون مرتبط با پیشینه تحقیق
- اهداف اصلی و فرعی
- فرضیات یا سوالات پژوهشی
- متغییرهای مورد بررسی
- روش کار پیشنهادی: روش و ابزار جمع آوری داده ها، روش های آماری برای آنالیز داده ها، حجم نمونه مورد مطالعه
- محدودیتها و ملاحظات اخلاقی
- جدول زمان بندی از زمان تصویب طرح تا گزارش نهایی
- جدول مربوط به هزینه ها (پرسنلی، آزمایشگاهی، مواد مصرفی و غیرمصرفی، مسافرت، سایر هزینه ها)
- لیست رفرنس های مورد استفاده
برای اینکه بیشتر در مورد نحوه درست پروپوزال نویسی بدونین می تونین به مطلب چگونه پروپوزال بنویسیم: آموزش صفر تا صد پروپوزال نویسی در بلاگ وامو مراجعه کنین.
در کدوم یکی از این قسمت های پروپوزال، نوشتن رفرنس الزامیه؟
در لیست بالا، قسمتهای ۳ و ۴ حتما نیاز به رفرنس دارن. در قسمت ۸ که مربوط به روش اجراست هم برای اینکه حجم نمونه برای طرحتون تعیین کنین نیاز هست که از مطالعات مشابه قبلی استفاده کنین پس نیاز به نوشتن رفرنس هست.
چرا باید در بیان مساله و بررسی متون رفرنس بزنیم؟
در قسمت بیان مساله و پیشینه تحقیق (بررسی متون) ما با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از مطالعات مرتبط با موضوع، در مورد عنوان طرح مون ایده پردازی می کنیم و هدفمون اینه که طرحمون رو با توجه به این پیش زمینه ای که می نویسیم توجیه کنیم تا ضرورت انجامش برای داوران مشخص بشه. بنابراین هر جمله و مطلبی که از مقالات دیگه می نویسیم باید رفرنس داشته باشه.
مطالب علمی زمانی معتبر و قابل بررسی هستن که به منبع اصلی شون ارجاع داده بشن. شما به عنوان یک محقق باید هر حرف علمی که میزنین با رفرنسی مطمئن و قابل دسترس برای همگان و معتبر باشه. بنابراین هر مطلبی که از منبع دیگه ای برمیدارین و در مطلب خودتون ازش استفاده می کنین باید حتما رفرنس دقیق آن را در کنارش بنویسین. نحوه رفرنس نویسی در پروپوزال فرمت و استاندارد و استایل های خاص خودشو داره که کاملا مشخصه و شما باید براساس اون رفرنس بزنین.
هدف از نوشتن رفرنس چیه؟
هدف اینه که خواننده ها و کسانی که قراره پروپوزال شما رو داوری کنن بتونن به راحتی به منابع اصلی پژوهش شما دسترسی داشته باشن و بهشون این فرصت رو میده که کیفیت مقالات مورد استفاده شما رو هم بررسی و داوری کنن. از نظر اخلاقی هم رفرنس نویسی یعنی اینکه شما قدردان نویسندگان و محققان قبلی هستید که از نتایجشون استفاده کردین.
نحوه رفرنس نویسی در پروپوزال: سبک های مختلف
برای اینکه بیشتر با سبکهای مختلف رفرنس نویسی آشنا بشین به قسمت آموزش رفرنس نویسی در علوم پزشکی به زبان ساده در بلاگ وامو مراجعه کنین. اما اینکه از کدوم سبک رفرنس نویسی استفاده کنین بستگی داره به اصول نگارشی دانشگاه یا موسسه ای که قراره پروپوزال شما رو بررسی و تایید کنه. اما به طور کلی و به عنوان یک قانون عمومی، دانشگاههای علوم پزشکی معمولا یا از استایل ونکوور استفاده می کنن یا از هاروارد.
گروه آموزشی و پژوهشی وامو یک دوره سریع و کاربردی رفرنس نویسی هم برای شما تهیه کرده که می تونین از قسمت محصولات آموزشی وامو تهیه کنید.
نکات مهم نحوه رفرنس نویسی در پروپوزال
- به فرمت پروپوزالی که دارین تکمیل می کنین پایبند باشین و رفرنسها رو حتما در جایی که مشخص شده بیارین.
- از هیچ رفرنسی نگذرین یا جا نندازین. برای هر مطلبی که از جای دیگه برداشتین و در بیان مساله و بررسی متون استفاده کردین رو در انتهای متن در قسمت مربوط به خودش بیارین و برعکس. یعنی تمام رفرنسهایی که در انتهای پروپوزال اومده حتما باید در متن پروپوزال استفاده شده باشه.
- اگر نمودار یا جدول و یا پرسشنامه ای رو در داخل متن، به خصوص در قسمت ابزار و روشها استفاده کردین حتما در لیست رفرنس هاتون بیارین.
بهترین نحوه رفرنس نویسی در پروپوزال چیه؟
این سوال خیلی از دانشجوهاست. اگر به مطلب قبلی بلاگ در مورد رفرنس نویسی مراجعه کرده باشین و یا اینکه دوره سریع و کاربردی رفرنس نویسی ما رو تهیه کرده باشین، این سوال براتون کاملا مشخص و حل شده ست. به طور کلی شما می تونین برای رفرنس دهی یا از روش دستی استفاده کنین یا از نرم افزارهای رفرنس نویسی. اما روش دستی دیگه تقریبا منسوخ شده چون با افزایش تعداد رفرنسها امکان اشتباه بالا میره و زمان زیادی هم می گیره و از اون طرف اصلا حرفه ای نیست.
اما امروزه نرم افزار های تخصصی رفرنس نویسی مانند اندنت و مندلی این مشکلات رو کم کردن و زمان رفرنس نویسی رو کوتاه کردن. فقط باید دست به کار بشین و یکی از اینها رو هرچه زودتر نصب کنین و یاد بگیرین چجوری باهاشون کار کنین.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دوره ی آموزشی با کدوم نرم افزاره؟
این دوره آمورشی در بستر اندنوت ضبط شده است
سلام. این نرم افزارها رو باید خرید یا کرک شده هستن؟ یا اینکه رایگانن کلا؟
اهورای عزیز سلام
از بین نرم افزارهای معرفی شده، دو نرم افزار زوترو (Zotero) و مندلی (Mendeley) رایگان هستند و شما بدون خرید و به صورت رایگان میتونید از این نرم افزارها استفاده کنید.
اما متاسفانه برای استفاده از نرم افزار اندنوت (EndNote) شما باید اشتراک تهیه کنید و استفاده از این نرم افزار رایگان نیست. البته که جای نگرانی نیست چون هیچ راهی بر روی ما ایرانی ها بسته نمیمونه 🙂
شما اگر مقداری در بستر وب سرچ کنید به کرک این نرم افزار میتونید دسترسی پیدا کنید و به صورت رایگان از این نرم افزار استفاده کنید
موفق باشی
سلام. روی هرسیستمی میشه نصبشون کرد؟ مشکلی در نصب ندارن؟من تابحال استفاده نکردم.سخته؟
با سلام
سه نرم افزار زوترو (Zotero)، مندلی (Mendeley) و اندنوت (EndNote) سخت افزار خاصی برای اجرا نیاز ندارند، معمولا روی انواع دیوایس ها اجرا میشن و به مشکلی برنخواهید خورد.