چگونه رفرنس مقاله بنویسم؟|نکته طلایی [چتر نجات مقاله شما]
چگونه رفرنس مقاله بنویسم ؟ رفرنس یا منبع استنادی از بخش های اساسی هر تحقیق است و هر مدرک علمی معتبری که به عنوان یک محقق ارائه می دهید الزاما بایستی در انتهای مطلب خود یک بخش رفرنس داشته باشد که مشخص شود که هر جمله یا پاراگرافی که نوشته اید از کدام منابع نوشته شده است (برای اینکه بیشتر در این مورد بدانید به دوره رفرنس نویسی سریع و کاربردی مراجعه کنید). اکثر دانشجویان و محققان به دلیل ناآشنایی با نرم افزارهای موجود دچار سردرگمی بوده و در مورد شیوه رفرنس نویسی در مقاله دچار مشکل هستند در حالی که این نرم افزارها کار رفرنس نویسی را بسیار ساده کرده اند، نرم افزارهایی مانند مندلی و اندنت.
پس از نوشتن یک مقاله و برای اینکه تعداد بیشتری از افراد از نتایج ما آگاه شوند اغلب قصدمان این است که حاصل کار خود را برای یک مجله معتبر ارسال کنیم. بنابراین برای اینکه شانس خود را در پذیرش مقاله و دیده شدن بهتر افزایش دهیم ضروریست که یاد بگیریم چگونه رفرنس مقاله بنویسم؟ و استانداردهای تعیین شده آن چیست؟
در این مطلب با طریقه رفرنس نویسی در مقاله آشنا خواهیم شد و اصول رفرنس نویسی مقاله را باهم مرور خواهیم کرد. هرچند ضروریست که در نظر داشته باشید در هنگام ارسال مقاله برای هرمجله لازم است راهنمای نگارش مخصوص آن مجله به دقت خوانده شود زیرا ممکن است مواردی در فرمت خاص آن مجله باشد که در صورت رعایت نکردن باعث طولانی شدن این مسیر و حتی رد سریع مقاله شود.
پیشنهاد می کنیم مطلب های مهم بلاگ در مورد رفرنس نویسی و دکترای حرفه ای پزشکی چیست را مطالعه کنید.
Table of contents
نحوه رفرنس دهی در مقاله:
طریقه رفرنس نویسی در مقاله فرقی با پروپوزال و پایان نامه نداشته و معمولا به دو روش انجام می شود. (راستی اگر با پروپوزال نویسی آشنایی نداری پیشنهاد میکنیم مطلب چگونه پروپوزال بنویسیم را مطالعه کنید .)
۱-روش دستی:
این روش که با استفاده از گوگل اسکالر انجام می شود، تقریبا در حال منسوخ شدن بوده و مجلات از نویسندگان می خواهند که رفرنس نویسی را با یکی از نرم افزارهای مناسب انجام دهند.
۲-استفاده از نرم افزارهای رفرنس نویسی:
نرم افزارهای اندنت و مندلی کار رفرنس نویسی را بسیار ساده کرده و زمان رفرنس نویسی رو کوتاه کرده اند. کافیست یکی از اینها رو هرچه زودتر نصب کرده و کارکردن با ان را یاد بگیرید.
چگونه رفرنس مقاله بنویسم؟ روش دستی
در این روش از رفرنس نویسی مقاله موتور جستجوی گوگل اسکالر، بزرگترین موتور جستجوی آکادمیک و از افزونه های گوگل استفاده می کنیم. برای اینکه بیشتر با گوگل اسکالر آشنا شوید می توانید به دوره سرچ در گوگل اسکالر وامو مراجعه کنید.
بطور خلاصه با ورود به گوگل اسکالر، عنوان مقاله مورد نظر را در نوار جستجوی گوگل اسکالر وارد کرده و علامت جستجو را بزنید.سپس با کلیک بر روی گزینهی Cite، امکان دسترسی به چندین فرمت ارجاع دهی را خواهید داشت که شامل استایل های MLA –APA –Chicago-harvard و Vancouver می باشد. تفاوت این استایلها در چیست؟ تنها تفاوتشان در ترتیب و نوع نوشتن نام نویسنده یا نویسندگان متن است. راحت ترین راه برای شیوه رفرنس نویسی در مقاله به روش دستی، استفاده از این قسمت از گوگل اسکالر است اما بازهم تاکید می شود که از نرمافزارهای رفرنس نویسی استفاده نمایید.
پیشنهاد می شود برای اینکه شیوه رفرنس نویسی در مقاله را به طور کامل و سریع یاد بگیرید به دوره رفرنس نویسی سریع و کاربردی وامو مراجعه کنید.
حال بیایید نگاهی سریع به قسمتهای مختلف یک مقاله بیندازیم:
بخشهای اصلی یک مقاله آکادمیک کدام است؟
یک مقاله آکادمیک شامل ۴ بخش اصلی است که به طور اختصار به آن IMRaD گفته می شود. این حروف مخفف کلمات زیر هستند:
۱-I: Introduction یا مقدمه: در مورد پیشینه تحقیق، آمار و شکافهای موجود علمی در زمینه موضوع موردنظر خود توضیح می دهیم.
۲-M: Materials and Methods یا روش کار: در مورد ابزارها، روشها، جمعیت مورد مطالعه، روش انجام کار توضیح می دهیم.
۳-R: Results یا یافته ها: نتایجی که در طی کار تحقیقاتی به دست آورده ایم را می نویسیم.
-a که مخفف and است و برای اینکه این مخفف قابل خواندن باشد اضافه شده است.
۴-D: Discussion یا بحث و نتیجه گیری: در این قسمت به توضیح و تفسیر نتایج به دست آمده می پردازیم.
اما سوال اینجاست که در کدام قسمت مقاله باید رفرنس زده شود؟
از بین چهار قسمت اصلی که در بالا ذکر شد، بجز یافته ها که تنها گزارشی از کارهای خودماست و رفرنسی در آن استفاده نمی شود، در سایر قسمتها بسته به نیاز و مطلبی که از سایر مطالعات گرفته شده رفرنس زده می شود.
دو نکته مهم و طلایی:
در قسمت روش کار، اگر از معیارتشخیصی یا پرسشنامه خاصی استفاده کرده اید باید حتما برای آن رفرنس معتبری ذکر کنید.
اگر درمورد روش تعیین حجم نمونه توضیح داده اید حتما باید به مقاله ای که از آن برای تعیین حجم نمونه استفاده کرده اید رفرنس بدهید.
نکات نجات دهنده مقاله شما:
حال که با سوال چگونه رفرنس مقاله بنویسم ؟ و نحوه رفرنس دهی مقاله آشنا شدید حال بیایید تا نگاهی به نکات مهم مقاله بیاندازیم .
- در مقاله برای نشان دادن منبع و مرجع مورد استفاده خود از پاورقی استفاده نکنید! جای صحیح نوشتن منبع در مقاله، داخل متن و در انتهای جمله مورد استفاده است (هر استایلی را که استفاده کنید فرقی ندارد).
- در یک مقاله آکادمیک از نقل قول مستقیم از سایر نویسنده استفاده نکنید! شما درحال نوشتن یک متن ادبی نیستید. شما می خواهید یک متن علمی بنویسید پس باید علمی عمل کنید. یعنی باید مطالب سایر محققین را بخوانید و تفسیر و برداشت خود را به عنوان یک محقق از آن مطلب بنویسید، با زبان و قلم شخصی خودتان!
- اگر از یک رفرنس در قسمتهای مختلف مقاله خود استفاده کردید، شماره یا استایل ارجاع به رفرنس موردنظر در کل مقاله یکسان خواهد بود. اینکار با نرم افزارهای رفرنس نویسی به آسانی قابل انجام است و نیازی نیست نگران این قسمت باشید.
- اگر از مقالات مختلفی از یک نویسنده در مقاله خود استفاده کرده اید که در سالهای مختلفی انجام شده اند، بازهم نگران شیوه رفرنس دهی در مقاله خود نباشید. نرم افزارها به خودی خود این مقالات را جدا از هم تشخیص می دهند.
وقتی در یک مقاله، نویسنده به مقالات دیگری ارجاع داده است، برای رفرنس نویسی در مقاله خودم باید مقالات قبلی را پیدا کنم؟
به این موضوع “نقل در نقل” یا “استناد در استناد” گفته می شود. برای حل این مشکل که به آن استناد به منابع دست دوم، استناد به منابع ثانویه یا فرعی، و نام بردن از حلقههای استنادی نیز گفته می شود، بهتر است در صورتی که مطلب اخذ شده نیاز به رفرنس دهی به اصل متن دارد، رفرنس اولیه را پیدا کرده و به آن ارجاع دهید تا هم اصل مطلب را مطالعه کرده و برداشت مناسبی از آن داشته باشید و هم رعایت امانت شده باشد.
پاسخ: در حال حاضر حتی اگر مقاله فارسی باشد و در مجله داخلی ساب میت شود توصیه میشود تمام رفرنس های مقاله خود را طبق فرمت به صورت انگلیسی وارد کنید.
پاسخ: در سالهای اخیر اکثر مجلاتی که مقالات را به زبان فارسی منتشر می کنند نیز از نویسندگان می خواهند تا تمام رفرنسهای خود را با نرم افزار های اندنت یا مندلی و به زبان انگلیسی بنویسند.
بسته به فرمت مجله ای که مقاله در آن به چاپ رسیده، نحوه رفرنس دهی در مقاله می تواند متفاوت باشد مثلا به صورت عدد داخل پرانتز در انتهای جمله آمده باشد و یا به صورت نام خانوادگی نویسنده اول و سال انتشار در داخل پرانتز در وسط یا انتهای جمله موردنظر.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقتتون خیر. رفرنس دستی بزنیم قبول نمی کنن یعنی؟
سلام وقت بخیر. الان خیلی سختگیریها بیشتر شده و بهتره از همون اول از نرم افزارهای رفرنس نویسی استفاده کنین تا بعدا دچار مشکل نشین. موفق باشین
سلام
من از یک مقاله خارجی(۲۰۲۱) یک متن رو برداشنم و در پرپوزال خودم آوردم،آن مقاله خارجی نیز از یک مقاله دیگر (۲۰۱۵)آن متن را آورده بود،حالا من کدام را به عنوان منبع بیاورم؟مقاله سال ۲۰۱۵ یا مقاله سال ۲۰۲۱؟
سلام وقت بخیر. سوالی که پرسیدین خیلی پیش میاد. اول باید ببینید اون متنی که برداشتین مربوط به اصول و پایه های موضوع موردبررسیه یا گزارش شیوع و مواردی از این قبیله یا اینکه اختصاصیه. اگر مواردی هست مثل یک روش علمی که در مقاله خاصی برای اولین بار استفاده شده باید حتما به مقاله اصلی رفرنس بدیم نه به مقالات بعدی که از اون استفاده کردن. توصیه میشه که به اصطلاح ref-to-ref کمتر داشته باشین. اگر بخواییم برای هر متنی برگردیم به رفرنس اولیه قبلی، توی این چرخه گیر میفتیم.