نحوه نوشتن پروژه دانشجویی [ به همراه نمونه پروژه ]
همیشه برداشتن قدم اول سخت ترین کار است. اما نگران نباشید دانستن نحوه نوشتن پروژه دانشجویی اصلا کار سختی نیست. با دانستن نکات مهمی که در این متن به آنها پرداخته ایم قادر خواهید بود به راحتی و بدون دردسر یک پروژه دانشجویی خوب را تا انتها اجرا کنید.
اگر دانشجوی ارشد یا دکترا هستید احتمالا در طول تحصیلتان از شما یک پروژه دانشجویی در قالب پروپوزال تحقیقاتی خواسته می شود و در ترم بعدی نیز همان پروژه را باید اجرا کرده و به مقاله تبدیل کنید.
برای انجام این پروژه ابتدا تکلیف خود را ارزیابی کرده و سپس طبق مراحلی که در ادامه مطلب برایتان توضیح داده خواهد شد،شروع به نوشتن پروژه دانشجویی خود کنید. برای اینکه در مورد نحوه نوشتن پروپوزال و مقاله بیشتر بدانید، دوره پروپوزال نویسی و دوره نگارش آکادمیک وامو را فراموش نکنید.
نحوه نوشتن پروژه دانشجویی
مهمترین و اولین قدم در پروژه نویسی در زمان دانشجویی، انتخاب و تصویب موضوع پروژه است. اما این کار را چطور باید انجام داد؟ بهتر است انتخاب موضوع با هماهنگی با استاد راهنما انجام شود. با سرچ موضوعی در پایگاههای علمی معتبر مانند پاب مد و گوگل اسکالر نیز می توان از موضوعات ترند علمی روز دنیا باخبر شد. پس از مشخص شدن زمینه تحقیق و رسیدن به یک عنوان مناسب برای پروژه دانشجویی سراغ مراحل بعدی می رویم.
برای اینکه با نحوه سرچ در این پایگاهها آشنا شوید، می توانید دوره سرچ در پاب مد و نیز دوره سرچ در گوگل اسکالر را از سایت وامو تهیه کنید. بعد از انجام یک جستجوی کامل در این پایگاهها باید پیشینه تحقیق و بیان مساله و ضرورت اجرای طرح را هم بنویسید.
سپس در مورد نحوه اجرای کار و جمعیت مورد مطالعه بررسی های لازم را انجام دهید. برای اینکه بدانید چطور باید از یک ایده پژوهشی خام به عنوان تحقیقاتی مناسبی برسیم می توانید دوره ایده پردازی را از وامو تهیه کنید.
بعد از تعیین جمعیت موردمطالعه و روش کار، باید با مشاور آمار در مورد متغییرهای مورد بررسی و نحوه تجزیه و تحلیل داده ها مشورت کنید. در صورتی که این پروژه دانشجویی تنها در قالب پروپوزال از شما خواسته شده است برای پروژه نویسی باید فرم خالی پروپوزال را از سایت دانشگاه خود دانلود کرده و مواردی که گفته شد را با ذکر رفرنس در فرم وارد نمایید.
اما اگر این پروژه قرار است تبدیل به مقاله شود، باید برای تصویب آن و نیز گرفتن کد اخلاق اقدامات بعدی را انجام دهید. در نهایت نتیجه تحقیقات استخراج گردیده و در یک قالب یک گزارش واضح و شفاف ارائه گردد.
مراحل نگارش پروژه دانشجویی به چه صورت است؟
در این قسمت در سه مرحله ساده و بنیادی نحوه نوشتن پروژه دانشجویی را برایتان توضیح می دهیم.
قدم اول: پرورش ایده و پیدا کردن موضوع تحقیق
• موضوع تحقیق خود را متناسب با واحد درسی مورد نظر مشخص کنید.
• در انتخاب موضوع به علاقه مندی خودتان هم توجه کنید.
• موضوعی را انتخاب کنید که واقعا جای سوال و پژوهش داشته باشد نه اینکه صرفا از سر باز کردن باشد.
• با استاد راهنمای خود در مورد ایده های پژوهشی تان صحبت کنید و از ایشان راهنمایی بگیرید.
• با دانشجویان دیگر بخصوص کسانی که در سالهای بالاتر تحصیلی هستند و سابقه کار پژوهشی دارند مشورت کنید.
• آنقدر در مورد ایده هایی که در ذهنتان هستند جستجو کنید تا بالاخره بتوانید آنها را به یک عنوان مشخص و دقیق تبدیل کنید.
دوره ایده پردازی وامو می تواند در این مسیر کمک کننده باشد.
قدم دوم: شروع به نوشتن کنید
• اگر پروژه دانشجویی شما در قالب پروپوزال است باید طبق فرمت خاص دانشگاهتان اقدام به نوشتن پروپوزال کنید. نگران نباشید. اگر تابحال پروپوزال ننوشته اید، وامو دوره پروپوزال نویسی هم دارد که همه مراحل را از صفر تا صد برایتان توضیح داده است.
• اگر پروژه دانشجویی شما در قالب مقاله است باید نگارش آکادمیک را بلد باشید و یک طرح تحقیقاتی را از ابتدا تا انتها انجام داده باشید تا بتوانید نتایج بدست آمده را در قالب یک مقاله یا گزارش ارائه دهید. دوره آفلاین نگارش آکادمیک می تواند به شما کمک کند.
• یادتان باشد تا وقتی که به اندازه کافی سرچ نکرده اید و اطلاعات کافی در زمینه موردنظر پیدا نکرده اید قادر به نوشتن متن پروژه نخواهید بود. پس سرچ و سرچ و سرچ فراموش نشود.
• از پایگاههای اطلاعاتی معتبر مانند گوگل اسکالر و پاب مد استفاده کنید. سایتهای خبری و متفرقه به درد کار تحقیقاتی نمی خورد.
قدم سوم: درست گزارش دهید
برای هر گزارشی یک فرمت استاندارد وجود دارد. چه مقاله و چه گزارش نهایی یک پروژه تحقیقاتی نیاز به سازمان دهی براساس یک قالب استاندارد دارد. معمولا ترتیب زیر در ارائه گزارش لازم است:
• صفحه عنوان و مشخصات دانشجو و استاد راهنما
• فهرست مطالب، تصاویر، نمودار، و جداول
• چکیده
• کلیات یا بیان مساله و ضرورت اجرای تحقیق
• پیشینه تحقیق یا بررسی متون
• روش تحقیق
• ارائه نتایج
• نتیجه گیری
• فهرست منابع
• ضمائم
نکات تکمیلی:
• استایل رفرنس دهی در دانشگاههای مختلف باهم فرق دارند. این مورد را حتما قبل از ارائه نهایی چک کنید. مطلب نحوه رفرنس نویسی در اندنوت را در همین راستا پیشنهاد می کنیم.
• کار کردن با نرم افزارهای مورد نیاز مانند Word را یاد بگیرید.
نحوه نگارش پروژه دانشجویی کارشناسی
چه دانشجوی کارشناسی باشید چه کارشناسی ارشد، نحوه نگارش پروژه دانشجویی فرق چندانی ندارد. مراحل نگارش مانند آن چیزی است که در بالا گفته شد. اما هر دانشجویی با توجه به رشته تحصیلی، علائق خود و نیز زمینه کاری استاد راهنمای خود این پروژه را به نحوی متفاوت انجام می دهد.
مدلهای مختلف نحوه نوشتن پروژه دانشجویی:
به طور کلی در پروژه نویسی، دانشجو یا می تواند به طور فعال وارد میدان کار عملی شود یا می تواند در منابع موجود در پایگاههای اطلاعاتی معتبر جستجو کند. به عبارتی یا کار میدانی انجام دهد یا تحقیق کتابخانه ای. البته دیگر کتابخانه به آن معنای قدیم نیست و بیشتر معنای مجازی مدنظر است.
نحوه نوشتن گزارش پروژه دانشجویی
معمولا نحوه نوشتن گزارش پروژه دانشجویی به این صورت است:
۱-صفحه اول: لوگوی دانشگاه، نام دانشگاه و دانشکده، رشته و گرایش تحصیلی، عنوان تحقیق، نام دانشجو و استاد راهنما و تاریخ ارائه پروژه
۲-چکیده گزارش پروژه که نباید از یک صفحه یا بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ کلمه بیشتر شود.
۳- فهرست مطالب، تصاویر و جداول
۴-مقدمه و بیان مساله و اهداف پروژه دانشجویی
۵-بررسی متون و مطالعات قبلی
۶-روش اجرای کار یا پروژه
۷-نتایج بدست آمده از این تحقیق
۸-بحث و نتیجه گیری نهایی
۹-فهرست منابع استفاده شده
ممکن است در دانشگاههای مختلف فرمت پروژه نویسی کمی متفاوت باشد که حتما قبل از ارائه آن به دانشگاه این موارد را دقیق چک کنید.
برای اینکه با نحوه نوشتن گزارش پروژه دانشجویی بیشتر آشنا شوید، یک نمونه پروژه دانشجویی را برایتان گذاشته ایم تا با فرمت آن آشنا شوید.
سوالات متداول:
برای انتخاب موضوع باید چند فاکتور مهم را در نظر داشته باشید: زمانی که برای انجام کار نیاز دارید، میزان بودجه ای که برای انجام کار لازم است، فراهم بودن امکانات و ابزار موردنیاز، فراهم بودن نیروی متخصص و امکانات آزمایشگاهی
با راهنمایی گرفتن از اساتید راهنما و سرچ موضوعی در پایگاههای علمی مانند پاب مد و گوگل اسکالر می توانید موضوع پروژه دانشجویی مناسبی برای خود انتخاب کنید.
ممکن است با جستجو در سایتهای مختلف پروژه های دانشجویی مختلفی را بتوانید پیدا کنید و دانلود نمایید اما به هیچ وجه از آنها بجای پروژه دانشجویی خود استفاده نکنید. این کار اخلاق در پژوهش را نقض کرده و برای شما دردسرساز خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید