چگونه رزومه بنویسیم؟ [شش قسمت مهم رزومه]
برای اینکه یاد بگیریم چگونه رزومه بنویسیم، اول یه تعریفی داشته باشیم از اینکه رزومه چیه؟معمولا به اشتباه رزومه و کوریکولوم یا CV رو معادل هم به کار میبرن اما این دوتا مفهوم باهم فرق دارن.
فرق رزومه و سی وی چیه؟ رزومه خیلی خلاصه در حد یکی دو صفحه ست و شما در اون خلاصه ای از خودتون و سابقه آکادمیک، شغلی و حرفه ایتون می نویسین و معمولا در اولین مراحلی که برای یک شغل یا موقعیت کاری اقدام می کنین ازتون این رزومه رو میخوان. اما سی وی (CV=Curriculum Vitae) طولانیتر و کاملتر هست و در مراحل بعدی ازتون خواسته میشه.
نوشتن رزومه در وهله اول شاید کار آسونی به نظر بیاد ولی در واقع خیلی مهم و مشکل هست. چرا؟ چون اولین چیزیه که مدیر یا کارفرما (در مورد رزومه کاری) و استاد راهنما یا هیات داوری (در مورد رزومه تحصیلی) از شما دریافت می کنه و یجورایی معیار ارزیابی اولیه تون هست. پس باید به قدری خوب اما خلاصه بتونین خودتون و فعالیتهاتون رو معرفی کنین که براش جلب توجه کنه و ترغیب بشه که از شما برای مراحل بعدی دعوت کنه.
رزومه چگونه بنویسیم که جذابتر باشد؟
چه هدفتون گرفتن یک موقعیت شغلی باشه و چه درخواست یک موقعیت تحصیلی، باید یادتون باشه که رزومه در واقع مثل ویترین مغازه ست. همونطور که یک مغازه دار برای جلب مشتری، ویترین مغازه شو جذاب می چینه، شما هم باید رزومه تون رو طوری بنویسین که نگاه کارفرما یا مدیر موسسه یا سازمانی که دارین براشون درخواستتون رو میفرستین و یا استاد دانشگاهی که قراره بهتون یک موقعیت تحصیلی بده، جلب بشه. به خصوص با توجه به اینکه معمولا رقابت برای دسترسی به شغل یا موقعیت کاری یا تحصیلی زیاده و همه دارن حداکثر تلاش خودشون رو می کنن تا در این رقابت از بقیه جلو بزنن. شما هم باید در این مسابقه تنگاتنگ شرکت کنین و سعی کنین برنده بشین.
نکته مهم: اصولا مثل هر موضوع دیگه ای، در رزومه چندتا فوت کوزه گری هست که اگر رعایت بشه میتونه تاثیر بسیار مثبتی در پذیرشش داشته باشه. یکی اینکه چه چیزهایی رو باید در رزومه بیاریم و یکی هم زیبایی ظاهری و مرتب بودنش.
چه چیزهایی را باید در مورد نوشتن رزومه بدانیم؟
یک رزومه از چه قسمتهایی تشکیل شده یا شامل چه مواردی هست؟ آیا قالب آماده مشخصی داره یا هرکی هرجور دلش بخواد میتونه بنویسه؟ چند صفحه باید رزومه نوشت؟ رزومه رو ساده و سطحی بنویسیم بهتره یا پیچیده و حرفه ای؟ ظاهر رزومه رو چجوری بنویسیم که قشنگتر باشه؟
ترتیب مطالب:
- در رزومه چه چیزهایی باید نوشت؟
- رزومه شامل چه مواردی است؟
- از نظر زیبایی ظاهری به چه مواردی باید دقت کنیم؟
چگونه رزومه بنویسیم؟ شش قسمت مهمی که باید در رزومه نوشت
- دقت کنین که در این مطلب بیشتر هدف ما اینه که ببینیم چگونه رزومه بنویسیم تا بتونیم برای ادامه تحصیل یا گرفتن یک پوزیشن مناسب تحصیلی در دانشگاه یا موسسه ای اقدام کنیم و موفق بشیم اون رو بدست بیاریم.
قسمت مقدماتی رزومه نویسی:
۱-باید اسم و فامیل خودمون رو به طور کامل بالای صفحه بنویسیم (اگر فامیل مون پسوندی داره، باید اونو هم کامل بنویسیم)
۲-آدرس پستی محل کار و منزل رو بصورت کامل به همراه کدپستی می نویسیم
۳-یک ایمیل مناسب (ترجیحا ایمیل دانشگاهی) که فعال هست و دائما چک می کنیم رو می نویسیم. اگر از ایمیل های یاهو یا جی میل استفاده میکنیم بهتره که اسم و فامیل خودمون یا یه چیز رسمی و مناسب باشه نه خودمونی.
۴-اگر در شبکه های اجتماعی محققین مثل لینکدین عضو هستین و اونجا هم فعالیت دارین، میتونین آدرس پروفایل تون رو هم بنویسین.
خب این قسمت مقدماتی که تموم شد میریم سراغ قسمتهای اصلی رزومه که شامل بخشهای زیر هست:
الف- مقدمه یا چگونه “درباره من” در رزومه را بنویسیم؟
“درباره من” جایی هست که باید خودتون رو به طور کامل و دقیق ولی خلاصه معرفی کنین. در واقع باید یک اتوبیوگرافی خلاصه برای شروع معرفی خودتون بنویسین. توی این قسمت چه مواردی باید اشاره بشن؟
خلاصه ای از کل رزومه اینجا نوشته میشه که شامل مهارتهای شما، موقعیتهای شغلی و حرفه ای شما میشه و باید به خوبی توجیه کننده این باشه که چرا شما برای موقعیتی که درخواست کردین مناسب هستین.
یک نمونه فارسی درباره من در رزومه:
من (اسم و فامیل کامل) دانش آموخته رشته پزشکی از دانشگاه…..هستم (سال….) که دوره دکترای تخصصی خود را در رشته ….در سال…در دانشگاه…با موفقیت و با دفاع از پایان نامه ام تحت عنوان….به پایان رساندم. در حال حاضر به عنوان هیات علمی/مدرس/مربی در ….مشغول به کار هستم. طی این مدت راهنمایی/مشاوره/ فعالیت ….دانشجو را در زمینه حیطه تخصصی خود برعهده داشته ام. در بکارگیری و استفاده از نرم افزارها/تکنیکها/…مهارت دارم و…
ب- درجات تحصیلاتی کسب شده را در رزومه چگونه بنویسیم؟
این قسمت رو میشه هم از قدیم به جدید نوشت (از اولین مدرک تحصیلی دانشگاهی شروع کنیم و تا آخرین مدرکی که گرفتیم ادامه بدیم)، هم از برعکس. بهر صورتی که می نویسیم باید مدرک دریافتی، دانشگاهی که ازش فارغ التحصیل شدیم، سال شروع و پایان اون دوره تحصیلی رو دقیق بنویسیم.
بهتر و مناسبتر هست که یک جدول درست کنیم و این موارد رو اونجا بنویسیم تا هم ظاهر قشنگتری داشته باشه و هم کسی که اونو میبینه با یک نگاه سریع متوجه روندش بشه.
نکته مهم:
یکی از مواردی که برای ارزیاب کننده رزومه سوال برانگیزه، اختلاف زمانی زیاد بین مدارک تحصیلی دانشگاهی شماست. مثلا اگر بین گرفتن مدرک کارشناسی تا ارشدتون فاصله زمانی زیادی بوده باید آمادگی اینو داشته باشین که برای توجیه این مساله ازتون پرسش بشه و پاسخی که میدین هم قانع کننده باشه.
ج- جوایز و افتخارات و گواهیها:
در این قسمت باید هر گواهینامه یا جایزه معتبری که دریافت کردین بنویسین. به خصوص اگر مربوط به جشنواره های معتبر داخلی (مثل جشنواره رازی یا خوارزمی) یا خارجی میشه بعلاوه تاریخ دقیق دریافت و ذکر سازمان یا موسسه ای که اون جایزه رو ازش دریافت کردین.
یا اگر در یک دوره آموزشی یا پژوهشی معتبر شرکت کردین که تونسته به افزایش مهارتهاتون کمک کنه حتما بهش اشاره کنین.
د- مقالات چاپ شده:
این قسمت برای شما که دارین رزومه تحصیلی و آکادمیک مینویسین دارای اهمیت زیادیه. باید مشخصات کامل مقالاتی که در مجلات معتبر چاپ کردین در این قسمت بنویسین. مخصوصا اگر مقالاتی دارین که در مجلات با ایندکس بالا چاپ شدن، حتما در این قسمت بنویسین. اولین مقاله ای که توی این لیست میارین، باید تازه ترین و آخرین مقاله تون باشه و به ترتیب بقیه مقالات رو می نویسین.
برای اینکه در مورد ایندکس یا نمایه مقاله بیشتر بدونین می تونین مطلب نمایه مقاله چیست رو مطالعه کنین.
ه- کنگره ها:
اگر توی کنگره ای معتبر (داخلی یا خارجی) خلاصه مقاله ای ارائه دادین (به صورت سخنرانی یا پوستر) توی این قسمت ذکر میکنین. مهم اینه که خود شما ارائه دهنده خلاصه مقاله باشین و در گواهی کنگره هم این موضوع ذکر شده باشه. یادتون باشه عنوان دقیق کنگره، عنوان دقیق مقاله ای که ارائه شده، تاریخ و زمان و مکان برگزاری کنگره رو کامل بنویسین.
پیشنهاد می کنیم مطلب مزایای شرکت در کنگره را هم از بلاگ وامو بخونین.
و- آشنایی و تسلط به زبانهای خارجی:
این قسمت هم میتونه خیلی برای پیدا کردن یک موقعیت مناسب به خصوص در کشورهای دیگه کمک کننده باشه.
اینجا باید هم از زبان خارجی که بلدین نام ببرین و هم میزان و درجه تسلط تون رو به اون زبان ذکر کنین. اگر مدرک معتبری هم برای زبانهای خارجی دریافت کردین اینجا ذکر می کنین به همراه نمره ای که در آزمون گرفتین.
رزومه چگونه بنویسیم؟قالبهای مختلف رزومه نویسی
اگر میخوایین دقیقا بدونین که چگونه رزومه بنویسیم که حرفه ای و در عین حال ساده و معتبر باشه بهترهست که اول با انواع مختلف قالبهای رزومه نویسی آشنا بشیم.
۱-رزومه معکوس زمانی:
اولین، معروفترین و آشناترین انواع رزومه نویسی مدلی هست که شما ترتیب زمانی درجات تحصیلی، کاری و آکادمیک خودتون رو از زمان حال به زمان گذشته یعنی از جدیدتر به قدیمی تر می نویسین (رزومه معکوس زمانی). اینجوری میتونین نشون بدین که در طی این مدت زمانی که گذشته چه پیشرفتهایی داشتین.
از طرفی میشه کامل و دقیق نشون داد که چقدر بین این مراحل کاری و تحصیلی تون فاصله زمانی وجود داشته. که خب هرچی این فواصل زمانی کمتر باشه نشون دهنده موفقتر بودن فرد و سرعت پیشرفتش هست. این مورد شایعترین موردی هست که در محیط های آکادمیک به کار میره و برای نشون دادن موفقیتهای تحصیلی و آکادمیک از همه مناسبتر و پذیرفته شده تره.
توجه داشته باشین که وقتی فواصل بین مراحل مختلف تحصیلی تون زیاده و به دلایلی طول کشیده تا شما از یک مرحله به مرحله بالاتر برسین این مدل رزومه نویسی خیلی توصیه نمیشه.
۲-رزومه مهارتی:
اما یک مدل دیگه رزومه نویسی هست به اسم رزومه مهارتی که برای زمانی مناسب هست که شما سالها در یک فیلد کاری بودین، خبره اون کار هستین و سالها تجربه کاریتون در همون زمینه بوده. یا اینکه شما طی زمان فیلدکاریتون رو عوض کردین و بین شغلها و مهارتهایی که بلدین یکیشون رو میخوایین برجسته تر کنین و نشون بدین که توی اون زمینه مهارت بالایی دارین.
۳-رزومه ترکیبی:
مدل سوم یک مدل ترکیبی هست از دو مورد قبلی. این مدل کی استفاده میشه؟ وقتی که شما در طول زمان، با تمرکز بر یک هدف مشخص مهارتهای مختلفی در همون زمینه کسب کردین و حالا میخوایین به اون کارفرما یا مدیر موسسه یا سازمان نشون بدین که چقدر در این زمینه از بقیه بهتر هستین.
مثال:
فرض کنین شما مهارتهای مختلفی رو در زمینه برنامه نویسی، هوش مصنوعی، کار با ابزارهای مختلف گرافیکی و غیره کسب کردین و حالا میخوایین در یک شغل مرتبط با هوش مصنوعی درخواست بدین. خب مشخصه که باید تمام مهارتهای مرتبط رو داشته باشین و روی اونها تاکید هم بکنین تا مورد تایید قرار بگیرین.
چگونه رزومه بنویسیم تا به اهداف دلخواهمون برسیم؟
به طور کلی رزومه کاری معمولا برای درخواست یک شغل یا موقعیت کاری نوشته میشه. اما هدف و تمرکز ما در این مطلب بیشتر روی نوشتن رزومه در رشته های علوم پزشکی و بیشتر با هدف ادامه تحصیل در یک موسسه یا دانشگاه هست. چون مدل نوشتن این دو دسته با هم فرق داره و قسمتهای مهمی که باید روشون تمرکز کنیم با هم متفاوت هستن.
پیشنهاد می کنیم دو مطلب پرطرفدار دیگر بلاگ، phd چیست و مزایای عضویت در بنیاد ملی نخبگان را مطالعه کنید
رزومه چگونه بنویسیم که از نظر ظاهری هم جلب توجه کند؟
- نکته مهم: رزومه حداکثر میتونه دو تا سه صفحه باشه. یادتون باشه طولانی نوشتن رزومه بجای اینکه تاثیرگذاری بیشتری داشته باشه، برعکس عمل می کنه.
- اندازه فونت متن معمولا ۱۲ و برای تیترها ۱۶-۱۴ مناسبه.
- متن تون رو از هر طرف و بالا و پایین حداقل حدود ۲-۳ سانتیمتر فاصله بدین
- فونت مناسب و رسمی برای نوشتن رزومه در بین فونتهای فارسیB Nazanin و B Zar و در بین فونتهای انگلیسی فونتهای Arial یا Helvetica و یا Times New Roman هستن.
- کجاهای متن رزومه رو میشه بزرگتر یا بولد نوشت؟ بخش مشخصات فردی و تیترها
- چندبار متن رزومه رو چک کنین تا هیچ اشتباه تایپی یا غلط املائی و نگارشی نداشته باشه چون در نگاه کسی که داره میخونه به نظر غیرحرفهای میرسین.
- حتما فایل نهایی رزومه تون رو هم به صورت Word نگه دارین و هم درفرمت PDF ذخیره کنین. نسخه PDF هست که ارسال میشه و نسخه Word برای ویرایش های بعدی پیش خودتون میمونه.
نکته آخر:
برای تسریع در کار میتونی از نمونه های آماده موجود در سایتهای معتبر و یا از نرم افزارهایی که به این منظور تهیه شده هم استفاده کنید.
سوالات متداول برای چگونه رزومه بنویسیم:
اگر سابقه تصدی هیچ شغل مرتبط با مدرک تحصیلی نداشته باشیم ممکن است در درخواست براساس رزومه کاری مشکل پیدا کنیم؟
درصورتی که درحال تهیه رزومه کاری برای درخواست جهت اولین شغل زندگی خود هستید و هیچ تجربه عملی نداشته اید، جای نگرانی نیست. فقط باید بدانید چطور این موضوع را جبران کنید. باید بیشتر روی توانمندیها و مهارتهایی که در آن زمینه کسب کرده اید مانور دهید. باید نشان دهید که اگر کارفرما یا مدیری تصمیم به استخدام شما گرفت می تواند روی مهارتهای فراوان شما در آن زمینه حساب کند.
هدف این است که کارفرما یا مدیر یا استادی که درخواست همکاری داریم قانع و متقاعد شود که شما به اندازه کافی برای این کار مناسب هستید و کسی بهتر از شما نمی تواند پیدا کند.
وقتی رزومه کاری می نویسید بیشتر هدفتان این است که در یک شرکت یا موسسه شغلی مرتبط با زمینه فعالیت خود پیدا کنید. از طرف دیگر بندهای اضافه دیگری مانند علائق شخصی و فعالیتهای ورزشی یا مهارتی دیگری را نیز می توان به رزومه کاری اضافه کرد. به عبارتی دست بازتری برای نوشتن وجود دارد. اما در رزومه تحصیلی تنها باید روی موارد مرتبط متمرکز بود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
انواع روش های ارائه مقاله در کنفرانس/ کنگره [ به روز باش ]
نحوه نوشتن پروژه دانشجویی [ به همراه نمونه پروژه ]
چگونه نخبه شویم ؟ [ معیارهای نخبگی را بشناسید ]
چگونه استعداد درخشان دانشگاه شویم ؟[ pdf شرایط عضویت۱۴۰۲ ]
دانشجوی موفق کیست؟ [ تک بعدی نباش! ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. سایتهای معتبری که میشه رزومه باهاشون ساخت رو معرفی ممی کنین لطفا؟
با سلام وقت بخیر
برای ساخت رزومه فارسی، سایت سی وی بیلدر سایت خوبی هست که میتونید ازش استفاده کنید.
به آدرس زیر:
https://cvbuilder.me/