چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ عالی و متفاوت ] + آموزش
اول ببینیم هدف از نوشتن بیان مساله در پروپوزال چیست؟ بعد توضیح می دهیم که چگونه بیان مساله بنویسیم؟ اولین مرحله در شروع نگارش یک پژوهش (چه مرحله پروپوزال نویسی و چه پایان نامه و یا حتی مقاله) نوشتن یک بیان مساله خوب است. هدف از نوشتن بیان مساله در پروپوزال این است که محقق مساله یا سوال یا فرضیه ای که در ذهن دارد، به خوانندگان ارائه دهد. بیان مساله معمولاً بخاطر این نوشته می شود که در مورد فرضیه یا سوال اصلی تحقیق توضیحات بیشتری ارائه شود و ضرورت انجام کار تحقیقاتی را شفاف و برجسته سازد.
برای اینکه بیشتر با مراحل نگارش پروپوزال آشنا شوید، می توانید دوره پروپوزال نویسی را از وامو تهیه کنید و همچنین با رزرو مشاوره از مدرسین وامو کمک بگیرید.
در این مطلب قصد داریم برایتان توضیح دهیم که چگونه بیان مساله بنویسیم تا از همان ابتدای نوشتار بتوانیم دقیق و شفاف و بصورتی کاملا علمی و مبتنی بر شواهد، در مورد موضوع و عنوان پژوهشی خود توضیحاتی ارائه دهیم.
بیان مساله در تحقیق چیست؟
بیان مسئله یکی از مهمترین قسمت¬های یک کار پژوهشی است. اما اهمیت بیان مساله در تحقیق چیست؟ چه برای شما به عنوان محققی که کار را انجام می دهد و چه برای کسی که آن را می خواند یا داوری می کند، بیان مساله به نوعی دگمه استارت یا شروع و مقدمه ای است برای انجام یک تحقیق. اما نوشتن بیان مساله از همان ابتدای کار شروع نمی شود.
بعد از مشخص شدن و قطعی کردن عنوان و هدف پژوهش، و جستجوی منابع مختلف علمی و خواندن مقالات قبلی مشابه و زمانی که احساس کردید تسلط کافی بر آن حیطه¬ی پژوهشی دارید، یعنی نوبت به نوشتن بیان مساله رسیده است.
برای اینکه بیشتر با نحوه سرچ پایگاه های علمی معتبر مانند گوگل اسکالر و پاب مد آشنا شوید می توانید دوره های آفلاین مربوطه را از سایت وامو تهیه کنید. محققین و مدرسین وامو نیز پاسخگوی سوالات شما هستند.
اهمیت نوشتن بیان مساله در تحقیق چیست؟
بیان مساله در پروپوزال شبیه به مقدمه یک مقاله است. در این قسمت ضرورت انجام پژوهش و چرایی آن توضیح داده می شود. هر طرح تحقیقاتی برای اجرا نیاز به یک سری مجوزها و تاییدیه هایی دارد، چه مجوزهای اخلاقی و چه مصوبه های شورای پژوهشی موسسه یا دانشگاه یا سازمانهای مربوطه.
احتمالا تا الان باید متوجه شده باشید که اهمیت نوشتن بیان مساله در تحقیق چیست؟ باید به کسانی که طرح شما را می خوانند و داوری می کنند دلیل کافی و منطقی برای اجرا¬ی آن بدهید. باید اهداف و ضرورت اجرای طرح پژوهشی به حدی باشد که داوران مطمئن باشند نتایج حاصله از آن ارزش هزینه و زمان صرف شده را دارد.
چگونه بیان مساله بنویسیم که به نتیجه دلخواه خود برسیم؟
یک روش بسیار خوب و مطمئن برای جواب به این سوال که چگونه بیان مساله بنویسیم این است که از روش هرم معکوس استفاده کنیم! این روش که ما به آن هرم یا مخروط برعکس می گوییم به صورت زیر است:
قدم اول: قاعده هرم معکوس در نوشتن بیان مساله پروپوزال
اول باید یک تصویر بزرگ بسازید! چطور؟ باید از خود موضوع اصلی تان شروع کنید. تعریف یا توضیحاتی در مورد خود موضوع بدهید. مثلا اگر موضوعتان در مورد عوارض ابتلا به کووید-۱۹ در مادران باردار است، در ابتدای بیان مساله پروپوزال باید در مورد خود کووید-۱۹ صحبت کنید. در مورد خود ویروس و خانواده ای که به آن تعلق دارد. سپس در مورد مکانیزم بیماریزایی آن می نویسید (پاتوژنز) و علائمی که ایجاد می کند.
به یاد داشته باشید توضیحات کافی را در مورد همه¬ی متغیرهای اصلی و کلمات اختصاصی بنویسید.
قدم دوم: در میانه راه
بعد در مورد تاریخچه بیماری و پاندمی که در سال ۲۰۱۹ اتفاق افتاد می نویسید و آمار و ارقام موجود را ذکر می کنید. توجه کنید که دارید موضوع را باریک می کنید و خواننده را با خودتان همراه می کنید تا به اهیمت موضوع پی ببرد.
اینجا می رسید به عوارض ناشی از ابتلای به این بیماری، آمار مرگ و میر در کشورهای مختلف و گروههای مختلف جمعیتی، جنسیتی، سنی و موارد مشابه. آمارها ممکن است در جوامع مختلف متفاوت باشند.
قدم سوم: نوک هرم معکوس
بعد از نوشتن این موارد همینطور که به نوک هرم برعکس نزدیک تر می شویم، باید بیشتر و بیشتر و اختصاصی تر به موضوع مورد بررسی خود در این مطالعه بخصوص بپردازیم. چگونه؟ همینطور که از آمار و ارقام و نتایج بدست آمده قبلی صحبت می کنیم باید شکافها و مشکلات حل نشده ای که در این زمینه وجود دارد را بیشتر مطرح کنیم. نکته مهم در این قسمت این است که متغیر اصلی مطالعه¬ی حاضر با مطالعات قبلی که از آن استفاده شده، یکسان باشد.
تا اینجا هر چه گفته شد با استفاده از مطالعات مرتبط قبلی بود که همه¬ی جملات باید رفرنس داشته باشند و جملات حتما بازنویسی شده باشند. بهتر است برای هر جمله ای که می نویسید حداقل یک رفرنس بدهید. نه اینکه چندین جمله یا یک پاراگراف کامل بنویسید و بعد تنها به یک رفرنس ارجاع دهید.
چگونه بیان مساله پروپوزال بنویسیم که انسجام و ربط بین مطالب قبلی و بعدی را هم حفظ کنیم؟ اگر موضوع موردنظرتان به اندازه کافی برای خودتان مشخص باشد و کاملا آن را درک و هضم کرده باشید، نوشتن آن به صورت بیان مساله در پروپوزال کار سختی نخواهد بود.
کم کم داریم به نوک این مخروط برعکس می رسیم. اینجاست که باید تمام نبوغ خود را در نویسندگی به کار بگیریم تا همه متفق القول و بصورت ناخودآگاه با ما همراه و هم نظر باشند که انجام این موضوع در این حیطه کاملا ضروری و لازم است.
نقطه اوج بیان مساله پروپوزال، همین پاراگراف آخر آن است. یعنی جایی که در یک جمله اعلام می کنیم به دلایلی که گفته شده و با توجه به مشکلات و محدودیتهای مطالعات قبلی، انجام این مطالعه ضروری بوده و اهمیت زیادی دارد.
در این پاراگراف، دیگر خبری از رفرنس نیست! چرا؟ زیرا این پاراگراف مربوط به خود شماست نه مطالعات دیگران. در اینجا باید هدف خود از پژوهش و همچنین کاربرد واقعی و عملی نتایج پژوهش را به طور واضح بنویسید.
چگونه بیان مساله پروپوزال بنویسیم: سه سوال اساسی، سه پاسخ مهم
برای نوشتن بیان مسئله پروپوزال باید سه سوال مهم و اساسی را از خودمان بپرسیم و برای آنها پاسخی مناسب داشته باشیم.
چه چیزهایی می¬دانیم؟ (What we know) در مورد موضوع مورد تحقیق، چه پیشینه و سابقه ای در دست است؟
چه چیزهایی نمی¬دانیم؟ (What we don’t know) در مورد موضوع مورد بحث، چه نقایص و شکافها و نادانسته هایی وجود دارد؟ مطالعات قبلی چه محدودیت¬هایی داشته اند.
چرا می¬خواهیم این مطالعه را انجام دهیم؟ (Why we want to do this) از دانسته ها و نادانسته های خود در مورد این موضوع، اهمیت و ضرورت مطالعه خود را توضیح داده تا در بیان مسئله پروپوزال بگوییم چرا انجام این مطالعه مهم است.
هدف از نوشتن بیان مساله در پروپوزال چیست؟
در اصل هدف از نوشتن بیان مساله در پروپوزال، به عنوان اولین قدم در شروع یک کار پژوهشی، توضیح یک مساله کلی و مبهم به یک مساله تعریف شده، دقیق و مشخص است. وقتی مساله موردنظر شفاف شد و بیان مسئله پروپوزال نوشته شد، می توانیم آن را از راه پژوهش و تحقیق علمی مورد بررسی قرار دهیم. شاید حتی بتوانیم راهحلهایی هم برای حل آن ارایه کنیم.
اما پایان نامه چطور؟ هدف از نوشتن بیان مساله در پایان نامه چیست؟
برای اینکه بیشتر با نحوه نگارش فصلهای مختلف پایان نامه آشنا شوید می توانید دوره پایان نامه نویسی را از وامو تهیه کنید. همچنین با رزرو مشاوره می توانید مستقیما با مدرسین وامو در ارتباط باشید و اشکالات خود را بپرسید.
نمونه هایی از بیان مساله در پروپوزال
در فایل ضمیمه ۱ و ۲ می توانید نمونه هایی از بیان مساله در پروپوزال را از طرحهای تحقیقاتی مصوب در دانشگاه علوم پزشکی گلستان ببینید.
چگونه بیان مساله پایان نامه بنویسیم؟
آیا نوشتن بیان مساله در پایان نامه با نوشتن بیان مساله در پروپوزال فرقی دارد؟ چگونه بیان مساله پایان نامه بنویسیم؟ بطور کلی این دو هیچ فرقی ندارند. حتی از نظر فرمت هم بیان مساله در پروپوزال با پایان نامه فرقی ندارند.
شاید بتوان تفاوتهای این دو را در گزینه های زیر خلاصه کرد:
۱- در زمان نگارش بیان مساله در پایان نامه، کار به اتمام رسیده و با دید بازتری به سراغ نوشتن بیان مساله خواهید رفت.
۲- از آنجایی که در این مرحله خودتان بیشتر از سایرین به اهمیت موضوع پژوهشی خود واقف هستید، نوشتن ضرورت و اهمیت موضوع برایتان آسانتر شده است.
۳- در نوشتن پاراگراف آخر بیان مساله در پایان نامه، از افعال گذشته استفاده می شود زیرا کار انجام شده و تمام شده است.
هدف اصلی در بیان مساله یک پایان نامه چیست؟
شاید برایتان سوال باشد که در زمان نگارش پایان نامه که کار به پایان رسیده است، نوشتن بیان مساله چه اهمیتی دارد؟ هدف اصلی در بیان مساله یک پایان نامه چیست؟
درست است که کار به اتمام رسیده و نوشتن بیان مساله در پایان نامه (در فصل اول پایان نامه) ممکن است به نظر زاید بیاید اما در واقع اینطور نیست. شما می خواهید نتایج پایان نامه خود را برای تعدادی از داوران و شرکت کنندگان در جلسه دفاع ارائه دهید. کسانی که شاید همه آنها از حیطه موردنظر شما اطلاع کافی نداشته باشند. بنابراین به یک شروع قوی و پرقدرت نیاز دارید. یعنی یک بیان مساله خوب!
تاکنون باید متوجه شده باشید که هدف اصلی در بیان مساله یک پایان نامه چیست؟ بله. درست حدس زدید، جلب توجه در نگاه اول!
برای آنکه بدانید چه کسانی در جلسه دفاع حضور دارند و چگونه برگزار می شود می توانید مطلب مراحل دفاع پایان نامه های رشته های علوم پزشکی یا چگونه از پایان نامه دفاع کنم را از بلاگ وامو بخوانید.
در مرحله بعدی زمانی که خود را برای نوشتن یک مقاله منتج از پایان نامه تان آماده می کنید باز هم به بیان مساله نیاز دارید. یک بیان مساله خوب می تواند مواد لازم برای یک مقدمه عالی را فراهم کند.
پیشنهاد می کنیم مطلب اصول نوشتن مقاله تحقیقاتی را از بلاگ وامو بخوانید. همچنین می توانید دوره آفلاین نگارش آکادمیک را از سایت وامو تهیه کنید و سوالات خود را از ما بپرسید. خدمات وامو نیز برای بهتر شدن نگارش و ادیت مقالات شما در کنارتان خواهد بود.
نمونه هایی از بیان مساله در پایان نامه
در فایل ضمیمه ۳ می توانید نمونه هایی از بیان مساله در پروپوزال را از پایان نامه دفاع شده مصوب در دانشگاه علوم پزشکی گلستان ببینید.
چند نکته مهم پایانی در نوشتن بیان مساله در پروپوزال:
-بین قسمتهای مختلف بیان مساله باید نظم و ارتباط منطقی وجود داشته باشد. نه اینکه صرفا تعدادی جملات کپی برداری شده باشد از سایر مقالات! برای بازنویسی جملات از خودتان ابتکارعمل داشته باشید. مراقب باشید دچار سرقت علمی یا plagiarism نشوید!
-رعایت اصول نگارشی اعم از پاراگراف بندی و جمله بندی درست در نوشتن بیان مساله نیز مانند سایر قسمتهای پروپوزال و پایان نامه ضروری است.
- جملات کوتاه بهتر از جملات بلند و گیج کننده هستند.
-در نوشتن بیان مساله در پروپوزال، زمان افعال در پاراگراف آخر باید به صورت آینده باشد.
-فرم کامل کلماتی که بصورت سرواژه استفاده می شوند در اولین بار استفاده در متن، باید به صورت پاورقی آورده شود. - پاراگراف آخر بیان مساله که ضرورت اجرای طرح نوشته می شود باید بر مبنای هدف مطالعه نوشته شود نه آن چه که در ذهن محقق است. یادتان باشد سنگ بزرگ برندارید! از بزرگنمایی غیر منطقی اهداف خود و یا مطرح کردن ادعاهای غیرواقعی پرهیز نمایید.
-رفرنس نویسی در بیان مساله بسیار مهم است. این قسمت چه در پروپوزال و چه در پایان نامه حتما باید رفرنس داشته باشد.
سوالات متداول:
تفاوت مقدمه و بیان مساله چیست؟
مقدمه در حد یک صفحه A4 و قبل از شروع بیان مساله نوشته می شود. بسیار مختصر و کلی در مورد موضوع مورد بررسی توضیح می دهیم. وارد جزئیات نمی شویم. زیر تیتر نداریم. اما تفاوت مقدمه و بیان مساله اینجاست که بیان مساله کاملتر، دقیقتر و جزئی نگرتر با زیرتیترهای متعدد نوشته می شود و تعداد صفحات آن نیز می تواند حتی بیشتر از بیست صفحه باشد به شرطی که تناسب حجم در قسمتهای مختلف پروپوزال یا پایان نامه رعایت شود.
بله. در مقدمه و بیان مساله در پروپوزال یک کار تحقیقاتی از مطالب و مقالات منتشر شده قبلی استفاده می شود بنابراین حتما باید رفرنس های مربوطه آورده شوند.
باتوجه به بازه زمانی بین تصویب پروپوزال و نگارش پایان نامه، بهتر است مجددا در پایگاههای علمی سرچ جدید انجام دهید و از منابع جدیدتری برای نوشتن بیان مساله در پایان نامه استفاده کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
ریوایز و ری ساب میت در مقاله چیست ؟ [ بررسی اصطلاحات ]
ری ترکت مقاله چیست ؟ [ سلب اعتبار مقاله چیست؟ ]
چگونه نخبه شویم ؟ [ معیارهای نخبگی را بشناسید ]
نحوه پاسخ به داوری مقاله [ خونسرد و حرفه ای عمل کنید ]
نحوه تشخیص پلاژیاریسم [ انواع نرم افزار های تشخیص ]
پلاژیاریسم چیست ؟ [ همه چیز در مورد سرقت ادبی ] ۱۴۰۲
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
من اولین بار، مخروط برعکس رو از پیج وامو یاد گرفتم و از همون موقع نوشتن پروپوزال خیلی برام راحت تر شد. بابت این نکته مهم خیلی از وامو ممنونم.
سلام. خیلی ممنون از لطف شما. خوشحالیم که براتون مفید بوده 🙂
با سلام و عرض خسته نباشید
ممکنه لطفا برای قسمت اهداف و بررسی متون هم راهنمایی کنید؟
سلام وقت بخیر. در مورد بررسی متون حتما مطلب جداگانه ای خواهیم داشت. در دوره آفلاین نگارش پروپوزال هم این مورد و اهداف کاملا به صورت مبسوط توضیح داده شده اند. اما بطور کلی باید بگم که بررسی متون شما خیلی بستگی داره به میزان توانایی شما در خوندن مقالاتی که سرچ کردین. مقالاتی که جدید و به روز هستند رو به ترتیب از جدید به قدیم مرتب کرده و خلاصه ای از اونها رو در قسمت بررسی متون می نویسید بطوری که هدف مطالعه مشابه با مطالعه خودتون باشه. در مورد اهداف هم اهداف اصلی و فرعی داریم که هرکدوم براساس سوال یا فرضیه ای که توی ذهنتون هست نوشته میشه و براساس نوع مطالعه که توصیفیه ویا تحلیلی یا انواع دیگه.