چگونه تحقیق بنویسیم؟[نکات کلیدی + مقاله جذاب] ۱۴۰۱
در دوران دانشجویی یک فرصت عالی برای انجام دادن کارهای پژوهشی در زمینه های مختلف در اختیار شماست. اولین قدم برای پاسخ به این پرسش متداول که چگونه یک تحقیق خوب بنویسیم؟ انتخاب یک موضوع مناسب است که به مسایل مختلفی بستگی دارد. منجمله امکانات محیط تحصیل شما، در دسترس بودن استاد راهنما برای مشاوره و راهنمایی شما در مسیرتان و البته رشته تحصیلی تان در دانشگاه.
مشکل اصلی افراد برای شروع کار تحقیقاتی این است که موضوع مناسبی انتخاب کنند. در این مطلب قصد داریم در مورد چند گام اساسی پیش از شروع پروژه دانشجویی با شما صحبت کنیم. پیشنهاد می کنیم در همین رابطه مطلب چگونه ایده پردازی کنیم؟ ( ایده برای تحقیق ) و اصول نوشتن مقاله تحقیقاتی را هم از بلاگ وامو بخوانید.
در دوران دانشجویی چگونه یک تحقیق خوب بنویسیم ؟
در مرحله اول انتخاب موضوع برای شروع کار بسیار مهم است. اگر برای شروع تنها اشتیاق به انجام کار تحقیقاتی دارید،پس مرحله اول را از سر گذرانده اید.حالا برای یافتن موضوع مناسب چه کاری باید انجام دهیم؟
چگونه یک مقاله خوب بنویسیم؟ یک موضوع تحقیق خوب
دو راه برای انتخاب یک موضوع مناسب وجود دارد. راه اول جستجو در مقالات جدید و خواندن مقالات متعدد تا برای خودتان سوالاتی مطرح شود که نیازمند پاسخ باشند. راه دوم برای اینکه بدانیم چگونه یک تحقیق خوب بنویسیم؟ این است که از اعضای هیئت علمی دانشگاه محل تحصیل تان کمک بگیرید. اعضای هیئت علمی که سابقه کارهای پژوهشی دارند معمولا می توانند در ایده پردازی وشروع کار تحقیقاتی دانشجویی به شما کمک کنند.
بعد از انتخاب موضوع، نحوه نوشتن تحقیق دانشجویی چگونه است ؟
وقتی موضوع مناسبی پیدا کردیم، چطور تحقیق بنویسیم؟ باید باز هم مقالات بیشتری را مطالعه کنید. مطالعه ی کارهای تحقیقاتی که قبل از شما انجام گرفته به باز شدن دید شما کمک می کند و برای انتخاب مسیر انجام پروژه خودتان، به شما ایده های بهتری می دهد. با خواندن مقالات متعدد وهمفکری با استادتان، موضوع ونحوه انجام آن را مشخص کنید.
در دوران دانشجویی چگونه یک تحقیق خوب بنویسیم؟
شما می توانید یک پروژه دانشجویی را به تنهایی و با راهنمایی استادتان انجام دهید یا برای خودتان یک تیم پژوهشی داشته باشید. در انتخاب تیم تان باید دقت کنید دوستان نزدیک همیشه هم تیمی های خوبی نیستند. همکار شما در انجام پروژه باید به انجام کار متعهد باشد و تا انتهای آن با شما همکاری کند. مسلما در صورت داشتن هم تیمی ،علاوه بر سریع تر شدن روال امور،تجربه کار تیمی به دست می آورید که ارزشمند است.
اما چگونه یک تحقیق بنویسیم؟ و اجرا کنیم؟
بعد از اینکه موضوع تحقیق مشخص شد و بعد از نوشتن طرح تحقیق باید پروژه تان را به صورت یک پروپوزال به دانشگاه محل تحصیل تان ارائه دهید. هر پروژه ای برای انجام نیاز به تایید شدن از طرف دانشگاه وکمیته اخلاق آن دارد. برحسب برآورد خودتان از هزینه های پروژه، به شما کمک هزینه ای برای انجام آن اختصاص داده می شود.
پیشنهاد می کنیم در همین زمینه مطلب چگونه پروپوزال بنویسیم ؟ را در بلاگ وامو بخوانید.
بعد از اینکه پروژه شما از طرف دانشگاه محل تحصیل تان مورد تایید قرار گرفت، شما می توانید کار خودتان را شروع کنید.
انتخاب یک موضوع خوب برای تحقیق:
برای انتخاب یک موضوع خوب برای تحقیق نیاز دارید تا مراحل زیر را طی کنید:
۱-سرچ منابع و پایگاه های معتبر علمی مانند پاب مد و گوگل اسکولار برای موضوعات جدید در زمینه ای که به آن علاقه مند هستید. برای اینکه با نحوه سرچ در پاب مد و گوگل اسکالر آشنا شوید می توانید دوره های وامو را تهیه کنید.
۲-فول تکست (متن کامل) مقالات موردنظر خود را پیدا کرده و مطالعه کنید. می توانید مطلب دانلود رایگان مقاله را از بلاگ وامو بخوانید.
۳-براساس مطالبی که خوانده اید با اساتید و محققان دیگر در این زمینه جلسات بارش افکار داشته باشید. در مورد موضوع خود ایده پردازی کنید تا به یک عنوان مشخص برسید.
۴-بعد از طی کردن این مراحل شما خواهید توانست انتخاب یک موضوع خوب برای تحقیق را به خوبی انجام دهید. حالا می توانید طرح تحقیق خود را بنویسید.
پیشنهاد چند موضوع تحقیق علمی برای دانشجویان علوم پزشکی:
همیشه انتخاب موضوع تحقیق علمی برای دانشجویان تازه کار دشوارترین مرحله بوده است. در اینجا چند مثال برای موضوع تحقیق علمی به شما پیشنهاد می کنیم. می توانید با سرچ منابع و براساس علاقه مندی خود در مورد آنها تحقیق کنید:
عناوین مربوط به بیماریهای غیرواگیر:
۱-بررسی اپیدمیولوژیک انواع سرطانها و عوامل خطر آنها در منطقه/استان محل زندگی یا تحصیل. در اکثر استانهای کشور سیستم ثبت سرطان وجود دارد. تنها کاری که باید بکنید این است که مسئول این سیستم را در دانشگاه خود پیدا کرده و با وی لینک شوید.
این موضوع می تواند به اشکال مختلفی طراحی و اجرا شود. از انواع مطالعات مورد-شاهدی گرفته تا مطالعات توصیفی و توصیفی-تحلیلی را می توانید در سیستم ثبت سرطان منطقه خود برنامه ریزی و اجرا کنید. برای اینکه بیشتر با انواع مطالعات آشنا شوید می توانید دوره جدید وامو را تهیه نمایید.
۲-بررسی حوادث قلبی عروقی و عوامل موثر بر آنها در منطقه/استان محل زندگی یا تحصیل. در اکثر استانهای کشور ما، مشکلات و حوادث قلبی عروقی رتبه اول را در بین عوامل مرگ و میر دارد. بنابراین تعداد زیادی کیس برای مطالعه دارید. فقط کافیست موضوع مناسبی برای تحقیق خود انتخاب نمایید.
۳-بررسی بیماری های متابولیک، چاقی، دیابت، فشارخون و امثال اینها که در تمام کشورها از معضلات اصلی سلامت و بهداشت جوامع است. موارد مبتلای اینگونه بیماریها در اطرافتان زیاد هستند و جمع اوری دیتا از آنها در دسترس و آسان می باشد.
عناوین مربوط به بیماریهای غیرواگیر:
۴-بیماریهای عفونی و واگیر نیز می توانند موضوع و زمینه مناسبی برای کار تحقیقاتی باشند. به عنوان مثال انواع هپاتیت های ویروسی، سل و بیماریهای ریوی، انواع انگلها، کرمها و قارچها
۵-اطفال و بیماریهای شایع در بین آنها زمینه ای بسیار مناسب برای کار تحقیقاتی هستند. می توان در جمعیت نسبتا بزرگی طرح تحقیقاتی در زمینه اطفال انجام داد. مثلا انواع اسهالهای ویروسی، پنومونی، آسم، بیماریهای مادرزادی، و بیماری های متابولیک را می توان در اطفال و حتی نوزادان مورد بررسی و تحقیق قرار داد.
۶-زنان و زایمان نیز موضوع مناسبی برای انجام کار تحقیقاتی است. زیرا نیمی از جمعیت از هرجامعه را تشکیل داده و به دلیل جدابودن حیطه تخصصی زنان می توان عناوین تحقیقاتی خوبی در این جمعیت بزرگ تعریف کرد. مثلا بارداری و دیابت، بارداری و عوارض نوزادی و مادری مانند پره اکلامپسی، زایمان زودرس، وزن کم تولد،….
تحقیق را چگونه بنویسیم: نکات مهمی که باید به آنها توجه کرد
- هر ایده ای که به ذهن ما می رسد پیش از آن که به صورت یک پروژه تحقیقاتی در بیاید،نیاز به چکش کاری واصلاح دارد. ایده اولیه گاهی قابلیت انجام را ندارد یا انجام شده است ودیگر تازگی ندارد.نباید ناامید شویم وباید ذهن پژوهشگر وکنجکاو خودمان را پرورش دهیم.
- رعایت اخلاق کاری در تمام مراحل انجام یک کار تحقیقاتی لازم است.از ابتدای شروع کار باید با همکارانتان صادق باشید.در مورد هزینه های کارتان اغراق نکنید. در زمان انجام داده های واقعی را مورد بررسی قرار دهید.
- انجام کار تحقیقاتی در نهایت به ارائه یافته ها به صورت مقاله یا سخنرانی می انجامد.بهتر است از ابتدای کار به هدف نهایی تان خوب فکر کنید.
- گاهی انجام یک کار پژوهشی یا طرح تحقیقاتی فقط برای این است که دانشجو با اصول اولیه پژوهش آشنا شود. قرار نیست حتما ایده ای نوآورانه یا خیلی بلندپروازانه باشد، هدف چیز دیگریست!
- یادتان باشد در مسیر انجام پژوهش، شما قرار است ایده پردازی، جستجوی منابع علمی، کار تیمی، نگارش علمی و بسیاری مسائل دیگر را بیاموزید. پس صبور باشید و به مسیری که طی می کنید توجه داشته باشید.
آخر تحقیق چی بنویسیم ؟
وقتی کار نوشتن طرح تحقیق یا پروپوزال به اتمام رسید، آخرتحقیق چی بنویسیم؟ در انتها باید لیستی از رفرنس ها یا منابعی که استفاده کردید بنویسید. این کار هم با استفاده از نرم افزارهای رفرنس نویسی مانند اندنت یا مندلی انجام می شود.
برای اینکه با نحوه استفاده از نرم افزارهای رفرنس نویسی آشنا شوید می توانید دوره آفلاین رفرنس نویسی را از وامو تهیه کنید تا در کمترین زمان ممکن از این آموزشها بهره بگیرید.
باید مسیر ایده پردازی مناسب، جستجوی منابع علمی، و نوشتن طرح تحقیقاتی را یاد بگیرید.
بله. هر طرح یا پژوهش تحقیقاتی نیاز به تاییدیه شورای پژوهشی دانشگاه و نیز کداخلاق دارد.
اصول کار تحقیقاتی در هردو یکسان است با این تفاوت که در دوران دانشجویی، فرد با توجه به رشته تحصیلی خود و با دید بازتر و علمی تری می تواند کار پژوهشی انجام دهد.
برای اینکه با اصول نوشتن یک مقاله تحقیقی به طور کامل آشنا شوید می توانید دوره نگارش اکادمیک را از وامو تهیه کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
برای هرکار تحقیقاتی یعنی باید مجوز بگیریم؟
سلام خدمت شما. بله درسته