نحوه پاسخ به داوری مقاله [ خونسرد و حرفه ای عمل کنید ]
نحوه پاسخ به داوری مقاله چگونه است ؟ محققی که نگارش مقاله خود را به اتمام می رساند، مقاله را برای یک ژورنال علمی ارسال یا ساب میت می کند. بعد از آن باید منتظر پاسخ از مجله باشد. اگر مقاله از مرحله اول یعنی مرحله سردبیر با موفقیت عبور کند وارد مرحله داوری خواهد شد.
برای اینکه در مورد پروسه ساب میت بیشتر بدانید می توانید مطلب ساب میت مقاله چیست و نیز دلایل رد شدن مقاله را نیز از بلاگ ما بخوانید.
بعد از مدت زمانی که برای داوری مقاله درنظر گرفته می شود، نامه ای از سوی مجله برای شما ارسال می شود که می تواند به یکی از انواع زیر باشد:
۱- ردشدن مقاله یا reject از سوی داوران:
رد شدن مقاله در این مرحله وقتی اتفاق میفتد که به یکی از دلایلی که در مطلب دلایل ردشدن مقاله گفتیم، داوران انتخابی مقاله را مناسب چاپ در آن مجله تشخیص نمی دهند.
۲- اکسپت یا پذیرش مقاله:
اگر خوش شانس باشید در این مرحله مجله به شما اعلام می کند که مقاله شما اکسپت شده است. پذیرش ممکن است مشروط به پاسخ دادن به کامنتهای جزئی یا کلی داوران باشد. یعنی به شرط بازنگری یا ریوایز revise مورد پذیرش قرار گرفته است.
گاهی هم ممکن است پاسخهایی که به کامنتهای داوران داده می شود، در مرحله آخر مورد پذیرش کامل ایشان قرار نگیرد و مقاله رد شود. که باعث بسی ناامیدی و ناراحتی خواهد بود اما پایان کار مقاله شما نیست. بلکه می تواند شروعی برای پروسه ساب میت در مجله بعدی با یک مقاله ریوایز شده و درست و حسابی باشد.
اینجاست که نحوه پاسخ به داوری مقاله نقش بسیار مهمی ایفا می کند. بنابراین در این مطلب نکاتی را در این زمینه ذکر می کنیم که می تواند به شما کمک کند.
نکات مهم و کلیدی در نحوه پاسخ به داوری مقاله :
۱- بررسی نظرات داور/داوران:
داوران، هنگام بررسی مقاله، نظرات یا کامنتهایی هم برای بهبود مقاله میدهند. لذا اولین قدم صحیح در نحوه پاسخ به داوری مقاله، بررسی نظرات داور است. با دقت نظرات داور یا داوران را مطالعه کنید. سپس اگر امکانش هست تغییرات پیشنهادی را اعمال کنید. اگر با نظرات داوران موافق نیستید باید با دلیل و منبع توضیح دهید که چرا این تغییرات را اجرا نمیکنید.
۲- بهبود محتوای مقاله:
در بسیاری از موارد، داوران با کلیت مقاله موافق هستند، اما اشکالات جزئی به آن وارد کرده اند. بنابراین، نحوه پاسخ به داوری مقاله مناسب این است که در نهایت محتوای مقاله خود را مورد بازبینی قرار داده و سعی کنید هر اشکالی که داور مطرح کرده، برطرف کنید.
۳- پاسخ به اشکالات در روش اجرا:
در بعضی از موارد، داوران اشکالاتی را به نحوه اجرای کار مطرح میکنند مثلا در مورد ابزار یا روش بررسی. به این سوالات نیز باید بطور مستدل پاسخ دهید و سعی کنید آنها را برطرف کنید.
۴- بازبینی و اصلاح رفرنسهای مورد استفاده در مقاله:
گاهی داوران از منابع مورد استفاده شما راضی نیستند یا اعلام می کنند که مقالات مشابه دیگری هم وجود دارند که شما از آنها استفاده نکرده اید. گاهی هم برخی منابع شما قدیمی بوده و درخواست می کنند با منابع جدیدتری جایگزین شوند. و یا اینکه فرمت رفرنس نویسی رعایت نشده که تمام این موارد با صرف کمی وقت و حوصله قابل اصلاح هستند.
برای اینکه بیشتر با رفرنس نویسی به سبکهای مختلف آشنا شوید می توانید مطلب رفرنس دهی به روش ونکوور در اندنوت را از بلاگ وامو بخوانید.
۵-بازنگری یا revise مقاله:
پس از اعمال تغییرات پیشنهادی داوران، باید مقاله خود را از ابتدا تا انتها به طور کامل بازبینی کنید و اطمینان حاصل کنید که تمامی تغییرات اعمال شدهاند. تنها به نظرات داوری اکتفا نکنید. یکبار دیگر مقاله خود را با دقت یک داور بخوانید و نکات گرامری و املایی آن را نیز بررسی و اصلاح کنید.
چطور پاسخ ریوایز مقاله را بنویسیم؟
اگر هنوز نمی دانید که چطور پاسخ ریوایز مقاله را بنویسیم، به نکات زیر توجه کنید:
۱- پاسخ به نظرات داور: ابتدا باید به تمام نظرات داوران و پیشنهادهای آنها درباره مقاله پاسخ دهید. حتی اگر از نظر شما آن اشکال منطقی نیست یا قبولش ندارید باید بطور منطقی پاسخی برایش بیاورید.
۲-بهبود محتوای مقاله: بعضی از داوران به اشکالات محتوایی مقاله اشاره میکنند که شامل جملات نامفهوم، اصطلاحات نادرست و یا عدم رعایت اصول نگارش مقاله است. یک نکته مهم در نحوه پاسخ به داوری مقاله این است که سعی کنید نگارش مقاله را بطور کل بهبود دهید. خدمات وامو در زمینه ویرایش مقاله می تواند به شما کمک کند.
راهنمای پاسخ به داوری مقاله: اصول پاسخ به داوری مقاله کدام است؟
معمولا در مجلات علمی طی روند داوری، نقدهای سازنده و کاربردی توسط داوران مقاله ارائه میشود که نویسنده باید به آنها پاسخ دهد. اصول پاسخ به داوری مقاله در مجلات آکادمیک مختلف باتوجه به راهنمای پاسخ به داوری مقاله متفاوت است. در ادامه چند نکته کلیدی ذکر می شود:
۱- خواندن دقیق نظرات داوران: ابتدا باید نظرات داوران را با دقت بخوانید. در جواب دادن به کامنتها عجله نکنید.
۲- جواب دادن به تمامی سوالات: اگر به پذیرش مقاله خود علاقه دارید باید به تمام سوالات داوران جواب بدهید. حتی اگر به نظرتان سوال مناسبی نباشد. برای پاسخ یا رد هر یک از نقدهای وارده دلایل قابل قبول ارائه دهید.
۳-توضیح و مشخص کردن اصلاحات انجام شده: در صورتی که پس از داوری تغییراتی در مقاله انجام داده اید، حتماً باید توضیح دهید که چه تغییراتی ایجاد شده است و حتی الامکان به صورت هایلایت یا زیرخط دار مشخص نمایید
۴- پذیرفتن نظرات داوران: در صورتی که با نظرات داوران مشکلی دارید و یا ایرادات را قبول ندارید، نباید با توهین و لحن تند به نظرات ایشان پاسخ دهید. یکی از مهمترین اصول پاسخ به داوری مقاله این است که اگر دلیل مستند و منطقی برای رد نظرات داوران دارید، با رفرنس به کامنتها پاسخ دهید.
۵-بازبینی مجدد کل مقاله: پس از اعمال تغییرات به مقاله، حتماً باید آن را مجدداً مرور کرده و متن را از همه نظر بررسی و اصلاح کنید.
۶-احترام گذاشتن به داوران: تشکر از نظرات سازنده داوران و اعلام آمادگی برای پاسخ به هر نوع ابهام باقیمانده
نمونه پاسخ به داوری مقاله به صورت انگلیسی و فارسی
یک نمونه داوری مقاله انگلیسی را می توانید در اینجا ببینید.
یک نمونه پاسخ به داوران مقاله فارسی در اینجا برای شما گذاشته ایم. این مقاله پس از پاسخ به داوریها مورد پذیرش در مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان قرار گرفت. فایل PDF مقاله چاپ شده را نیز برایتان در اینجا گذاشته ایم.
معمولا مقاله اصلاح شده برای اظهار نظر داوری نهایی ارسال میگردد. پس از دریافت نظر داور نهایی با نویسنده مکاتبه می شود. ممکن است مقاله در این مرحله مورد پذیرش و در دستور چاپ قرار گیرد و یا نیاز به اصلاحات مجدد داشته باشد. حتی ممکن است پاسخهای نویسنده برای داور نهایی قابل قبول نبوده و مقاله مورد پذیرش قرار نگیرد.
در صورت انصراف از انجام اصلاحات مقاله، نویسنده مسؤول بایستی با ارسال نامهای به دفتر مجله انصراف خود را رسماً اعلام نماید. سپس مقاله از دستورکار روند بررسی خارج میگردد و می توانید برای مجله دیگری ارسال نمایید.
مجلات مختلف زمانهای متفاوتی (از ۳ روز تا ۳ ماه) را اعلام می کنند که بهتر است طی همان مدت به نظرات داوری پاسخ دهید تا روال کار بررسی مقاله به تاخیر نیفتد. اگر فکر می کنید که در طی مدت زمان اعلام شده نمی توانید این کار را انجام دهید، بهتر است با مجله مکاتبه نموده و درخواست فرصت بیشتری کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
ریوایز و ری ساب میت در مقاله چیست ؟ [ بررسی اصطلاحات ]
ری ترکت مقاله چیست ؟ [ سلب اعتبار مقاله چیست؟ ]
چگونه نخبه شویم ؟ [ معیارهای نخبگی را بشناسید ]
نحوه تشخیص پلاژیاریسم [ انواع نرم افزار های تشخیص ]
پلاژیاریسم چیست ؟ [ همه چیز در مورد سرقت ادبی ] ۱۴۰۲
وقتی مقاله رد شد چه کنیم ؟ [ راهکار های حل این مشکل ]
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
یکی از اساتیدمون میگفت در پاسخ به هر سوال داور حتما ازش تشکر کنین بعد جواب بدین که انجام شده اصلاحات یا نه و اگر نشده چرا. این روش خوبیه؟
سلام وقت بخیر. نه لزومی به تشکر کردن در ابتدای هر پاسخ نیست. در ابتدای متن میتونین از نظرات سازنده داوران یک تشکر کلی بکنین و بعد به پاسخ هر سوالی بپردازین