داوری مقاله چقدر طول میکشد ؟ [ از چند روز تا چند ماه ]
بعد از نگارش مقاله، مسلما باید آن را برای مجله ای معتبر ارسال (ساب میت) کرد. اگر محقق از اول بداند که فرایند داوری مقاله چقدر طول میکشد، می تواند برای آن برنامه ریزی مناسبی داشته باشد. بسیاری از محققین به دلیل عدم آگاهی از مدت زمان داوری مقاله، انتظار دارند که طی مدت کوتاهی و بلافاصله بعد از ارسال مقاله برای مجلات علمی داوری انجام شود. انتظار بعضیها حتی از این هم فراتر رفته و منتظر اکسپت (پذیرش) مقاله در یک فاصله کوتاه را دارند. که قطعا انتظار غیرمنطقی است!
پیشنهاد می کنیم برای اینکه بیشتر با فرایند ساب میت مقاله آشنا شوید مطلب ساب میت مقاله چقدر طول میکشد را از بلاگ وامو بخوانید. دستیاران وامو نیز در قسمت خدمات وامو می توانند در زمینه ساب میت مقاله به شما کمک کنند.
به طور معمول در مجلات معتبر، داوری مقاله چقدر طول میکشد؟
معمولا مقالاتی که برای مجلات معتبر و با ایمپکت بالا ارسال می شوند، به دلایل مختلف فرایند داوری طولانی تری را سپری می کنند. یکی از دلایلی که باعث افزایش مدت زمان داوری مقاله در این مجلات می شود، تعداد بالای مقالات دریافتی توسط این مجلات است. همچنین با تخصصی تر شدن حیطه کاری مجلات، مدت زمان داوری مقاله در آنها افزایش می یابد زیرا داورانی که بتوانند این مقالات را داوری کنند کمتر می شود.
مدت زمان داوری مقاله در مجلات ممکن است بین ۴ روز تا ۴۰ ماه متفاوت باشد، به شرطی که از سد اول یعنی تصمیم سردبیر گذشته باشند!
هر کدام از مراحل داوری مقاله چقدر طول میکشد؟ و شامل چه مراحلی است؟
در ابتدا بعد از ارسال (ساب میت) مقاله، سردبیر مجله آن را می بیند و از نظر فرمت نگارشی با راهنمای نویسندگان مجله تطبیق می دهد. به این مرحله With editor می گویند. این مرحله ممکن است طی یکی دو روز انجام شود و یا ممکن است تا یک ماه هم طول بکشد.
اگر مقاله ارسالی از نظر فرمت کلی مانند فرمت رفرنس نویسی مشکلی داشته باشد یا فایل های لازم ارسال نشده باشد معمولا توسط سردبیر برای نویسنده مسئول بازپس فرستاده می شود تا اشکالاتش برطرف شود. گاهی هم در همین مرحله، مقاله به دلیل اینکه در حیطه کاری (scope) آن مجله نیست یا از نظر سردبیر مقاله مناسبی برای آن مجله نیست، مقاله رد یا ریجکت reject می شود.
اما اگر مقاله ارسالی از مرحله سردبیر با موفقیت بگذرد و در این مرحله مشکلی نداشته باشد پس از آن داوری مقاله چقدر طول میکشد؟ از اینجا به بعد سرنوشت مقاله در دستان داوران مجله است. مقاله توسط سردبیر برای داوران (دو یا سه داور و گاهی بیشتر) ارسال می گردد. در اینجا مقاله وارد مرحله Under review یا داوری می شود.
برای اینکه در مورد رفرنس نویسی صحیح بیشتر بدانید می توانید دوره آفلاین رفرنس نویسی را از سایت وامو تهیه کنید. دستیاران وامو در قسمت خدمات وامو نیز می توانند در ادیت و بازبینی مقاله به شما کمک کنند.
مدت زمان Under review یا داوری مقاله چقدر است؟
نمی توان یک عدد کلی برای تمام مجلات یا مقالات اعلام کرد. معمولا مجلات ابتدا مقاله را برای داوران می فرستند و دو هفته به ایشان فرصت می دهند که داوری مقاله را رد یا قبول کنند. اگر داوری به دلیل نداشتن زمان یا هرعلت دیگری داوری را قبول نکند، سردبیر آن را برای داوری برای داور دیگری می فرستد.
مدت زمان Under review برای هر داور بطور میانگین بین یک تا دو ماه در نظر گرفته می شود. طی این مدت داور نظر تخصصی خود را در مورد قسمتهای مختلف مقاله و نیز یک نظر کلی مبنی بر رد، پذیرش به شرط اصلاحات کلی و یا پذیرش به شرط اصلاحات جزئی برای سردبیر می فرستند.
البته ممکن است داوران نظر کلی نهایی خود را در اولین داوری اعلام نکنند. بلکه سوالاتی بپرسند و از نویسندگان بخواهند ابتدا به این سوالات پاسخ دهند و سپس تصمیم نهایی خود را اعلام کنند.
دومین under review چقدر طول میکشد؟
بعد از اینکه اولین دور داوریها انجام شد و از نویسنده پاسخ و اصلاحیه خواسته شد، به وی معمولا حدود یک ماه (گاهی کمتر و گاهی بیشتر) فرصت پاسخ دهی می دهند. دفتر مجله بعد از دریافت پاسخ نویسنده، آن را مجددا برای داوران می فرستد تا نظر نهایی خود را اعلام کنند. حالا دومین under review چقدر طول میکشد؟ مدت زمان under review دوم معمولا بین یک تا دو ماه است که به داوران فرصت بررسی نهایی داده می شود.
آیا راهی برای کاهش مدت زمان Under review وجود دارد؟
برخی مجلات هنگام ساب میت مقاله به نویسندگان اعلام می کنند که در صورتی که می خواهند مدت زمان Under review مقاله شان کمتر شود می توانند از fast tracking استفاده کنند. به چه نحو؟ با پرداخت هزینه داوری و علامت زدن این قسمت در هنگام ساب میت مقاله.
البته همانطور که در خود مجلات صراحتا ذکر شده است، پرداخت هزینه برای داوری سریعتر یا fast tracking دلیل قطعی برای پذیرش مقاله نیست و در صورتی که داوران آن مقاله را نپذیرند و مناسب چاپ تشخیص ندهند ممکن است مقاله رد شود.
بعد از ساب میت مقاله چقدر طول میکشد تا جواب داوری اولیه به دستمان برسد؟
معمولا مجلات معتبر برای هرکدام از مراحل ساب میت تا پاسخ نهایی داوری، یک جدول زمان بندی در صفحه اول خود ارائه می دهند که نویسنده می تواند تخمین بزند بعد از ساب میت مقاله چقدر طول می کشد تا اولین پاسخ را از دفتر مجله دریافت کند.
برای اینکه از حدود تخمینی مدت زمان داوری مقاله خود آگاه شوید می توانید ابتدا عنوان و چکیده مقاله خود را در آدرس journalfinder.elsevier.com وارد کرده و ژورنالهایی که این سایت وابسته به انتشارات الزویر پیشنهاد کرده را ببینید.
در شکل زیر یک نمونه از مجله پیشنهادی برای مقاله ای در مورد دانسیتومتری در بیماری التهابی روده (IBD) را مشاهده می کنید. در سمت چپ تصویر در کادر بیضی زرد رنگ عنوان مجله، در کادر آبی احتمال و میزان پذیرش مقالات ارسالی به این مجله، در کادر سبز رنگ نشان می دهد که بعد از ساب میت مقاله چقدر طول میکشد تا جواب داوری اولیه یا اولین تصمیم مجله به دستمان برسد، و در کادر قرمز رنگ زمان تا چاپ مقاله را می بینید.
داوری همتا یا Peer-review چیست؟
در ژورنال های معتبر علمی داوری همتا یا Peer-review صورت می گیرد یعنی مقاله برای داورانی فرستاده می شود که از نظر تخصصی در همان زمینه کار و فعالیت علمی می کنند.
داوری همتا یا Peer-review به یکی از سه صورت زیر انجام می گیرد:
داوری یکسو کور (single blind): در این نوع داوری همتا اسامی داوران به نویسندگان گفته نمی شود اما داوران اسامی نویسندگان را می بینند.
داوری دو سو کور:(Double blind) اسامی داوران و مولفان از یکدیگر پنهان می ماند.
داوری دو سو آشکار:(open peer-review) اسامی نویسندگان و داوران کاملا مشخص و آشکار است.
برای اینکه در مورد نمایه مقاله بیشتر بدانید می توانید مطلب نمایه مقاله چیست را از بلاگ وامو بخوانید.
آیا نویسنده مقاله می تواند برای مقاله ساب میت شده خود، داور معرفی کند؟
برخی مجلات در هنگام ساب میت مقاله از نویسنده می خواهند سه یا بیشتر داور مرتبط نیز معرفی کنند. حال این سوال مطرح است که با معرفی این داوران داوری مقاله چقدر طول میکشد؟ توصیه می شود این داوران دارای افیلیشن (سمت دانشگاهی) مشترک با نویسندگان مقاله نباشند تا بحث تضاد منافع پیش نیاید.
همچنین بهتر است نویسنده مقاله از نویسندگان بنام و معتبر در زمینه تخصصی خود اطلاعات کافی داشته باشد تا بتواند در این مواقع داوران مناسبی را معرفی نماید. البته معرفی کردن داور توسط نویسندگان همیشه از طرف مجلات پذیرفته نمی شود و دلیل برای ارسال برای ایشان به مجله نمی دهد. اما گاهی باعث کوتاهتر شدن فرایند داوری مقاله می شود.
گزینه دیگری که برخی مجلات قرار می دهند این است که داورانی را که نویسندگان نمی خواهند داوری مقاله شان را برعهده بگیرند نیز معرفی کنند که به این گزینه non-suggested reviewer گفته می شود.
برای ساب میت مقاله به یک مجله خاص نیاز است که راهنمای نویسندگان آن مجله کامل و دقیق مطالعه شود و مقاله براساس آن تنظیم و ارسال گردد. در این صورت مدت زمان ساب میت مقاله کوتاه خواهد بود. این زمان کاملا بستگی به نویسنده مقاله دارد.
خیر. بجز برخی مجلات که گزینه داوری سریع دارند در سایر مجلات راهی برای کاهش طولانی بودن مدت زمان داوری مقاله وجود ندارد. انتخاب درست مجله بهترین راه برای گرفتن پاسخ در کمترین زمان ممکن است.
خیر. اینکار ابدا توصیه نمی شود. برای اینکه بیشتر در این مورد بدانید مطلب ارسال همزمان مقاله برای چند مجله را از بلاگ وامو بخوانید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
ریوایز و ری ساب میت در مقاله چیست ؟ [ بررسی اصطلاحات ]
ری ترکت مقاله چیست ؟ [ سلب اعتبار مقاله چیست؟ ]
چگونه نخبه شویم ؟ [ معیارهای نخبگی را بشناسید ]
نحوه پاسخ به داوری مقاله [ خونسرد و حرفه ای عمل کنید ]
نحوه تشخیص پلاژیاریسم [ انواع نرم افزار های تشخیص ]
پلاژیاریسم چیست ؟ [ همه چیز در مورد سرقت ادبی ] ۱۴۰۲
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت بخیر
در مدتی که بررسی انجام میشه راهی برای پیگیری وجود داره که بشه فهمید این فرآیند در چه مرحله ای قرار داره؟
سلام وقت بخیر. بعد از ساب میت مقاله شما می تونین با مراجعه به پروفایل خودتون در سایت مجله از مرحله ای که مقاله تون قرار داره مطلع بشین. گاهی اگر هر مرحله ای طولانی شده می تونین با ارسال تیکت و یا ایمیل به مجله ازشون بپرسین. موفق باشین
سلام. آیا راهی هست که در زمان دانشجویی بتونیم بعنوان داور مجله ای فعالیت کنیم؟ اگر ممکنه توضیح بدین چجوری؟
سلام وقت بخیر. تا زمانی که خودتون کار پژوهشی اجراشده و مقاله چاپ شده نداشته باشین از نظر داوری مقالات دیگران به توانایی کافی نخواهید رسید. بعد از این مرحله شما با عضویت در پایگاههایی مثل پابلون می تونید کم کم وارد حیطه داوری مقالات بشین. موفق باشین