از کجا بفهمیم مقاله علمی پژوهشی است؟ [ نحوه تشخیص ]
از کجا بفهمیم مقاله علمی پژوهشی است ؟ نحوه تشخیص مجلات علمی پژوهشی به چه صورت است ؟ و… آشنایی با نحوه تشخیص مقاله علمی پژوهشی برای محققانی که در ابتدای راه تحقیقاتی خود هستند دارای اهمیت زیادی است. این آشنایی به چند دلیل مهم است : اول اینکه شما باید بدانید اعتبار مقالاتی که مطالعه می کنید به چه صورت است. بررسی اعتبار مقالات از راههای مختلفی قابل دسترسی هستند. اول اینکه باید بدانیم مقالات علمی پژوهشی چه انواعی دارند؟ و کدام نوع آن دارای اعتبار بالاتری است.
برای اینکه در این مورد بیشتر بخوانید می توانید به مطلب انواع مطالعات در علوم پزشکی و آموزش مقاله نویسی پزشکی در بلاگ وامو مراجعه کنید.
از کجا بفهمیم مقاله علمی پژوهشی است؟ انواع مقالات علمی پژوهشی
یکی از موارد نحوه تشخیص مقاله علمی پژوهشی این است که نوع مقاله را تشخیص دهیم و قبل از آن نوع مطالعه ای را که منتهی به نگارش این مقاله شده را تشخیص دهیم.
برای اینکه متوجه شوید نوع مطالعه چیست می توانید دوره آفلاین انواع مطالعات پژوهشی در علوم پزشکی را از وامو تهیه نمایید.
مقاله علمی پژوهشی چیست؟
مقاله علمی پژوهشی در علوم پزشکی معمولا به نوعی از مقالات گفته می شود که محقق به طور فعال وارد کار اجرای تحقیق شده و داده ها را جمع اوری می کند.یعنی مقاله علمی پژوهشی را می توان معادل مقاله اصیل پژوهشی یا original article درنظر گرفت.
گرچه در یک مجله ممکن است مقالات مروری را نیز در دسته بندی مقالات علمی پژوهشی گذاشته باشند اما معمولا وقتی در زبان فارسی از مقاله علمی پژوهشی نام می برند منظور مقالات ارجینال است.
بخش های مختلف مقاله علمی پژوهشی
بخشهای مختلف یک مقاله علمی پژوهشی در جدول شماره ۱ آورده شده است.
بخشهای مختلف یک مقاله علمی پژوهشی | مشخصات و الزامات هر بخش |
چکیده | محدودیت: ۱۵۰ تا ۳۰۰ کلمه ساختار: پیش زمینه و هدف مطالعه، شکافهای موجود در آن زمینه، یافتههای اصلی، نتیجهگیری |
واژگان کلیدی | محدودیت: بین ۳ تا ۵ کلمه (معمولا) ساختار: از keyword های استاندارد در MeSH استفاده کنید |
مقدمه و هدف | محدودیت: حدود ۲۰ درصد کل حجم مقاله ساختار: شروع از کلیات، بررسی مقالات منتشره قبلی، بیان شکافها، سوالات و ابهامات موجود، توضیح اهمیت و ضرورت انجام این مطالعه |
روش کار یا مواد و روشها | محدودیت: حدود ۳۰ درصد کل حجم مقاله ساختار: جمعیت مورد مطالعه، زمان و مکان انجام مطالعه، روشها و ابزارهای استفاده شده، نحوه آنالیز داده ها، ملاحظات اخلاقی |
نتایج یا یافته ها | محدودیت: حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد کل حجم مقاله ساختار: ارائه یافتههای حاصل از تحقیق در متن، جدول و یا نمودار |
بحث و نتیجه گیری | محدودیت: حدود ۲۵ درصد کل حجم مقاله ساختار: مقایسه یافتههای مطالعات پیشین با نتایج مطالعه خود، تفسیر دلایل همسو بودن یا ناهمسو بودن آنها،پیشنهاد ایدههای جدید و یا راهحلهای بالقوه. بیان ضعفها و قوتهای مطالعه. نتیجه گیری کلی |
سپاسگزاری یا تقدیر و تشکر (اختیاری) | تقدیر از همکارانی که معیارهای نویسندگی را نداشته اما در اجرای طرح همکاری داشته اند و نیز موسسه یا سازمانی که بودجه اجرای طرح را تامین کرده اند |
منابع یا رفرنسها | نوشتن مشخصات تمام منابعی که برای نگارش مقاله خود از آنها استفاده کردهاید با رعایت الگوی رفرنس نویسی خواسته شده توسط مجله |
انواع مقالات علمی پژوهشی یا مقالات اصیل (ارجینال)
همان گونه که در مطلب انواع مقالات در علوم پزشکی گفته بودیم، مقالات علمی پژوهشی می تواند شامل مقالاتی باشد که از انواع مطالعات مشاهده ای، مطالعات تجربی و یا مطالعات مداخله ای بدست می آیند.
از کجا بفهمیم یک مجله علمی پژوهشی است؟
برای اینکه بدانیم از کجا بفهمیم یک مجله علمی پژوهشی است اول باید بدانیم که چگونه می توان مجلات معتبر علمی را شناسایی کرد؟ چه معیاری برای تشخیص اعتبار یک مجله وجود دارد؟ یکی از معیارهای مهم، نمایه شدن (ایندکس) مجلات در پایگاه داده های علمی معتبر است.
قبلا در مورد اینکه نمایه مقاله چیست در بلاگ وامو مطلبی نوشته بودیم و توضیح داده بودیم که نمایه یا ایندکس مربوط به مجله است نه مقاله. در همان مطلب در مورد نمایه های مختلفی که یک مجله می تواند داشته باشد توضیح دادیم.
برای نحوه تشخیص مجله علمی پژوهشی، بطور خلاصه می شود گفت که ایمپکت فاکتور یا ضریب تاثیر که میزان ارجاعات به مجله و مشاهده مجله در حوزه های تخصصی علمی را نشان می دهد از جمله مواردی است که در بالا رفتن ایندکس مجله اهمیت دارد.
مجلات داخل کشور هم در پایگاههای داده های علمی داخلی و هم از طریق پایگاه های علمی بین المللی قابل نمایه شدن هستند.
نمونه یک مقاله علمی پژوهشی
برای دیدن یک مثال مقاله علمی پژوهشی به این عنوان دقت نمایید:” اثر عوامل جوی و نوسان میدانهای مغناطیسی زمین بر رخداد سکته مغزی”
این مقاله که به تازگی در مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان به چاپ رسیده نمونه یک مقاله علمی پژوهشی در یک مجله علمی پژوهشی داخلی است.
اگر به صفحه اول سایت این مجله مراجعه نمایید با این تصویر مواجه می شوید:
که در آن نوشته شده این یک مجله علمی پژوهشی است و پایگاههایی که مجله در آن ایندکس شده را نیز نمایش می دهد. این مساله در صفحه اول تمامی مجلات علمی پژوهشی چه داخل کشور و یا خارج کشور نمایش داده می شود.
در مورد این مثال مقاله علمی پژوهشی، از کجا بفهمیم مقاله علمی پژوهشی است؟
اگر فایل مقاله را باز کنید و مطالعه کنید متوجه می شوید که در بالای صفحه اول آن نوشته شده، مقاله تحقیقی یا original paper. این بدین معناست که این مقاله در فرمت یک مقاله اصیل تحقیقاتی تهیه و پذیرش شده است.
سوالات متداول :
قبلا در این مورد مطلبی تحت عنوان انتخاب مجله برای چاپ مقاله در بلاگ وامو نوشته ایم که پیشنهاد می کنیم آن را مطالعه بفرمایید.
قسمتهای مختلف و اصول نوشتن مقاله تحقیقاتی در مطلبی با همین عنوان در بلاگ وامو توضیح داده شده است.
بله. سامانه منبع یاب که با آدرس https://rsf.research.ac.ir/ قابل دسترسی است هم لیست مجلات معتبر و نمایه های آنها را نشان می دهد و هم لیستی از مجلات نامعتبر را در خود دارد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ آموزش گام به گام ]
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
به چیزی که توصفحه اول مجله نوشته باید اعتمادکنیم؟ یا باید بریم خودمون دوباره چک کنیم؟!
سلام وقت بخیر. حتما باید خودتون چک کنید ایندکس مجله رو. به چیزی که توی صفحه خود مجله مینویسه اکتفا نکنید🌹
ممکنه مجله ای علمی پژوهشی باشه اما ایندکس isi یا پاب مد نباشه؟🧐
سلام وقت بخیر. بله. ممکنه یک مجله علمی پژوهشی در سایر ایندکسها نمایه شده باشه مانند scholar, ISC,EMBASE,…