نحوه امتیازدهی مقالات [ براساس آیین نامه ارتقای جدید ۱۴۰۲ ]
یکی از اهداف چاپ مقاله برای دانشجویان و اعضای هیات علمی کسب امتیاز برای ارتقا یا شرکت در آزمونهای مقاطع تحصیلی بالاتر است. نحوه امتیازدهی مقالات بسته به نوع مقاله، نوع مجله و رتبه بندی مجلات دارد. در این مطلب در مورد تفاوت انواع مقالات از نظر امتیاز صحبت خواهیم کرد. همچنین انواع مقالات علمی به ترتیب اهمیت و انواع مقالات علمی به ترتیب امتیازبندی را توضیح خواهیم داد.
برای اینکه در مورد نگارش اصولی آکادمیک مقاله بیشتر بدانید مدرسین وامو برای شما دوره ای آفلاین تحت عنوان دوره نگارش آکادمیک تهیه کرده اند که با تهیه آن و پیوستن به گروه تلگرامی پشتیبانی وامو می توانید در این حوزه مهارتهای خود را ارتقا دهید. بر روی تصویر کلیک کنید تا وارد صفحه دوره نگارش آکادمیک وامو گروپ شوید .
امتیاز چاپ مقالات
توجه داشته باشید که امتیاز چاپ مقالات بین نویسندگان یک مقاله از سه جهت حائز اهمیت است:
• ارتقای اعضای هیئت علمی دانشگاه ها
• مصاحبه دکتری
• انتخاب دانشجوی نمونه توسط دانشگاه
پس زمانی که در فکر چاپ مقاله خود هستید باید به چند نکته مهم در مورد امتیاز چاپ مقالات توجه داشته باشید:
- اولین عامل مهم در نحوه امتیازدهی مقالات علمی تعداد و جایگاه نویسندگان است که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت.
- عامل مهم تاثیرگذار دیگر در نحوه امتیازدهی مقالات علمی،ایندکس یا نمایه مجله ای است که مقاله در آن پذیرفته و منتشر می شود.
- نوع مقاله نیز اهمیت دارد. در ادامه مطلب در مورد انواع مقالات علمی و امتیاز آنها نیز صحبت خواهیم کرد.
۱-نحوه امتیازدهی مقالات براساس تعداد و جایگاه نویسندگان:
مقالات علمی براساس تعداد و جایگاه نویسندگان امتیازات متفاوتی دریافت می کنند. اما بطور کلی نویسنده اول و نویسنده مسئول (Corresponding Author) که مسئول مکاتبات با مجله و پاسخگوی داوریهای مقاله است بیشترین امتیاز را دریافت میکنند.تعیین جایگاه هر نویسنده در مقاله به عهده نویسندگان مقاله بوده و براساس میزان همکاری آنهاست.
طبق جدولی که در آیین نامه ارتقای اعضای هیات علمی تعبیه شده، نحوه محاسبه امتیاز مقالات علمی پژوهشی براساس تعداد نویسندگان مقاله متفاوت است.امتیاز یک مقاله هرچقدر که باشد به ترتیب جدول زیر بین نویسندگان مختلف تقسیم می شود. در انتهای این مطلب فایل PDF آیین نامه ارتقا برای استفاده بیشتر شما گذاشته شده است.
تعداد نویسندگان | ضریب کل | سهم نویسنده اول | سهم سایر نویسندگان |
۱ نویسنده | ۱۰۰ % | ۱۰۰ % | _____________ |
۲ نویسنده | ۱۵۰ % | ۹۰ % | ۶۰ % |
۳ نویسنده | ۱۸۰ % | ۸۰ % | ۵۰ % |
۴ نویسنده | ۱۹۰ % | ۷۰ % | ۴۰ % |
۵ نویسنده | ۱۷۰ % | ۶۰ % | ۳۰ % |
بیشتر از ۵ نویسنده | ۱۷۵ % | ۵۰ % | ۱۲۵ % تقسیم بر هر کدام |
۲-نحوه امتیازدهی مقالات براساس نمایه و نوع مجله:
برای اینکه ببینیم امتیاز چاپ مقاله در کدام مجله بیشتر است ابتدا بهتر است با ایندکس یا نمایه مجلات و رتبه بندی آنها آشنا شویم.
علاوه بر نوع مقاله، نمایه و نوع مجله نیز می تواند در نحوه امتیازدهی مقالات تاثیر بگذارد. مجلات به طور کلی به دو دسته مجلات داخلی و مجلات خارجی تقسیم می شوند که در ادامه در مورد آنها صحبت خواهیم کرد.
پیشنهاد می کنیم مطلب نمایه مقاله چیست را در همین راستا از بلاگ وامو بخوانید.
مجلات خارجی شامل مجلات ایندکس شده در ISI، پابمد، اسکوپوس، پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) و سایر پایگاهها مانند EMBASE, Google Scholar می باشند. در مورد تفاوت مقاله علمی پژوهشی و مقاله isi قبلا در بلاگ وامو توضیح داده ایم.
برای اطلاع از نحوه امتیازدهی مقالات براساس ایندکس مجله بهتر است ابتدا موسسات یا در واقع پایگاههای ایندکس کننده مجلات علمی را بشناسیم.
در حالت کلی چهار موسسه اصلی نمایه کننده در علوم مختلف وجود دارد که به ترتیب شامل ISI، پاب مد(PubMed) ، اسکوپوس(Scopus)، و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC) می شوند.
مجلات ISI یا دارای ضریب تاثیر (Impact factor) هستند یا نیستند. اگر مجله ای IF یا ایمپکت فاکتور داشته باشد در نحوه امتیازدهی مقالات تاثیر می گذارد یعنی با بالاتر رفتن IF امتیاز بیشتری به مقالات منتشرشده در آن مجله تعلق می گیرد.
اما مجلات SCOPUS فاقد ایمپکت بوده در عوض دستهبندی آنها بر اساس چارک می باشد که دارای ۴ سطح Q1, Q2, Q2, Q4 است. هرچه چارک بالاتر باشد امتیاز مقالات چاپ شده بالاتر است.
مجلات نمایه شده در ISC گروهی از مجلات علمی هستند که در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه میشوند.این نمایه اولین نظام رتبه بندی استنادی در ایران است که با هدف تجزیه و تحلیل مجلات علمی کشورهای اسلامی ایجاد شده است و سه زبان انگلیسی، فارسی و عربی را پوشش می دهد.
بنابراین یکی از موارد تفاوت انواع مقالات از نظر امتیاز بستگی به ایندکس مجله دارد. حالا در مورد مجلات داخلی به چه صورت است؟
مجلات داخلی شامل مجلات علمی پژوهشی، مجلات علمی تخصصی و مجلات علمی ترویجی هستند.برخی از این مجلات (که ممکن است مقالات را به زبان فارسی یا انگلیسی منتشر کنند) در پایگاههایی مانند isi، پابمد یا سایر پایگاهها نیز ایندکس شده اند اما منظور اینجا بیشتر مجلات داخلی فارسی زبان هستند.
مجلات داخلی یعنی فارسی زبان یا علمی پژوهشی هستند یا علمی ترویجی که دسته اول دارای امتیازبالاتری در رزومه شما هستند.
۳-نحوه امتیازدهی مقالات براساس انواع مقالات علمی و امتیاز آنها
تقسیم بندی انواع مقالات علمی براساس نوع مقاله به صورت کلی شامل موارد زیر است:
انواع مقالات علمی و امتیاز آنها به این ترتیب هستند که هر مقاله چاپ شده در مجلات معتبر علمی داخلی و یا خارجی می تواند مقاله تحقیقی یا اصیل (original paper) ، مقاله مروری (شامل مرور روایتی و یا سیستماتیک)، مقاله گزارش مورد (case report) باشد یا در دسته بندی سایر انواع مقالات قرار بگیرد مانند نامه به سردبیر (letter to editor)،گزارش کوتاه (brief report, short communication) و مواردی از این دست.
برای بیشتر دانستن در مورد انواع مقالات و توضیحات آنها می توانید مطلب بلاگ وامو در مورد انواع مقالات علمی در علوم پزشکی را مطالعه کنید.
کدام نوع مقاله امتیاز بیشتری دارد؟
اگر بخواهیم از انواع مقالات علمی به ترتیب اهمیت نام ببریم، بیشترین امتیاز به مقاله تحقیقی و یا تحلیلی اصیل تعلق دارد که در آیین نامه ارتقای اعضای هیات علمی تا ۵ امتیاز برایش درنظر گرفته شده است. فایل PDF آیین نامه ارتقای اعضای هیات علمی در انتهای مطلب گذاشته شده است.
مقاله مروری معتبر از ۱ امتیاز تا حداکثر ۳ امتیاز دارد. این نوع مقاله تفاوتهایی با مقاله تحقیقی یا پژوهشی اصیل دارد که می توانید در مطلب بلاگ وامو در مورد تفاوت مقاله مروری با مقاله پژوهشی بیشتر بخوانید.
گزارش موارد نادر و جالب نیز تا ۲ امتیاز می گیرند. این نوع مقاله نیز اصول نگارشی خاص خود را دارد که با تهیه دوره نگارش کیس ریپورت از وامو می توانید در این مورد توانایی لازم را کسب نمایید.
بنابراین انواع مقالات علمی به ترتیب امتیازبندی بدین ترتیب خواهند بود:
۱-مقاله تحقیقی یا اصیل
۲-مقاله مروری
۳-مقاله گزارش مورد یا سایر انواع مانند گزارش کوتاه و نامه به سردبیر
در پایان امیدواریم این مطلب به شما محقق عزیز کمک کرده باشد تا بیشتر در مورد انواع مقالات علمی و امتیاز آنها بدانید. برای اینکه در جریان جزییات بیشتری از امتیاز چاپ مقالات قرار بگیرید فایل PDF ایین نامه ارتقای اعضای هیات علمی جدید را در اینجا قرار می دهیم.
سوالات متداول:
نویسنده مقاله به چه کسی اطلاق میشود؟ چه شرایطی لازم است تا معیارهای نویسندگی مقاله را داشته باشیم؟
تمامی نویسندگان یک مقاله می بایست شرایط زیر را احراز نمایند و تمام افرادی که دارای این شرایط باشند می بایست جزء نویسندگان مقاله باشند:
• در بخش های ایده، طراحی، اجرا، تحلیل یا ارزیابی داده ها نقش قابل توجهی را ایفا کرده باشد
• شرکت در تهیه پیش نویس، بازخوانی و ویرایش متن مقاله
• تایید پیش نویس تهیه شده به منظور ارسال برای انتشار
نکته مهم این است که شخصی که صرفا جایگاه مدیریتی یا سرمایه گذاری داشته و یا تنها در جمع آوری داده ها همکاری داشته حائز معیارهای نویسندگی نیست.
آیا خلاصه مقالات ارائه شده در کنگره ها نیز دارای امتیاز هستند؟
بله پذیرش مقاله علمی در همایش های داخلی و خارجی نیز دارای امتیاز است که این امتیاز بسته به نوع کنگره یا همایش که داخلی باشد یا بین المللی و خارجی، و یا نحوه ارائه مقاله (سخنرانی یا پوستر) و نیز ایندکس شدن کتابچه خلاصه مقاله می تواند متفاوت باشد. اما در مجموع از امتیاز چاپ مقاله کمتر است.
با توجه به جدول آیین نامه ارتقا ترتیب نویسندگان در مقاله هیچ تاثیری در امتیاز دهی ندارد.
مسلما بله. تعداد نویسندگان در یک مقاله بسیار موثر است. اگر به جدول ارتقا نگاه کنید، هر چقدر میزان نویسندگان بیشتر باشد، امتیاز تعلق گرفته به آن ها کاهش می یابد.
نحوه محاسبه امتیاز مقالات علمی پژوهشی دانشگاه آزاد فرقی با هم ندارند .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چه کسانی می توانند مقاله بنویسند؟ [معیارهای قرارگیری در لیست نویسندگان]
استخراج مقاله از پایان نامه [ سریع و بدون دردسر ] + نمونه
چگونه گزارش کوتاه بنویسیم ؟ [ زودتر دیده شو ! ]
نحوه نگارش نامه به سردبیر : به همراه مثال
چگونه یک مقاله را داوری کنیم ؟ [ کلاه خودت را قاضی کن! ]
چگونه یک مقاله را نقد کنیم ؟ [ همه چیز در مورد نقد مقاله ]
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام در بعضی آیین نامه ها امتیاز نویسنده اول و مسئول باهم فرق دارند. برا اینکه ریسک نکنیم بهتر است اول باشیم یا مسئول؟
سلام وقت بخیر. درست می فرمایید در بعضی آیین نامه ها نویسنده اول امتیاز بیشتری داره. ترتیب نویسندگان براساس قرارداد بین خودشون تنظیم میشه
نویسنده مسئول فقط مکاتبات رو انجام میده یا اینکه داوریهارو هم باید خودش جواب بده؟ معمولا دانشجو مسئوله یا اول؟
سلام وقت بخیر. معمولا پاسخ به داوریها باید با همکاری کلیه نویسنده ها انجام بشه. معمولا در مقاله حاصل از پایان نامه اگر دانشجو به اندازه کافی مشارکت داشته باشه به عنوان نویسنده اول در نظر گرفته میشه. این بستگی به تعامل بین نویسنده ها داره
سلام در مورد اینکه هرنوع مجله ای معمولا چقدر امیتاز داره هم توضیح میدین لطفا؟
سلام هر مجله ای بسته به جایی که نمایه یا ایندکس میشه امتیاز متفاوتی داره. مثلا اونهایی که در ISI ایندکس میشن از همه بالاترن و بعد ایندکس پابمد و اسکوپوس و بعد ازاونها سایر نمایه ها.