تفاوت مقاله مروری و پژوهشی چیه؟ [ ۵ تفاوت مهم ] ۱۴۰۱
مقاله مروری و پژوهشی چه فرقی با هم دارند ؟ برای اینکه در مورد فرق مقاله مروری و پژوهشی بهتر و دقیقتر بدونین اول بهتره تفاوت مطالعه مروری و پژوهشی رو یک بار باهم مرور کنیم. همونطور که قبلا در مطلب انواع مطالعات در علوم پزشکی و اپیدمیولوژیک در بلاگ وامو توضیح داده بودیم، به طور کلی در علوم زیستی و پزشکی، مطالعات به دو دسته بزرگ تقسیم میشن:
۱-مطالعات اولیه یا Primary
۲-مطالعات ثانویه یا Secondary
حالا اینجوری بگیم که نتایج مطالعات اولیه به صورت مقاله پژوهشی درمیان و نتایج مطالعات ثانویه به صورت مقاله مروری. به همین راحتی 😌 خب حالا یک کم بیشتر توضیحشون میدیم و در مورد فرق مقاله پژوهشی و مروری بیشتر میگیم. این دونوع مقاله علاوه براینکه در اساس و پایه کار تحقیقاتی باهم تفاوت دارن، موقع نوشتن هم باهم فرق می کنن.
تفاوت بین مقاله پژوهشی و مقاله مروری (Research Paper vs. Review article):
۱- فرق بین مقاله پژوهشی و مروری از نظر اساس کار پژوهشی انجام شده :
در یک تحقیق اصیل یا original، محقق به طور فعال به دنبال گردآوری داده ها، مصاحبه با بیماران، پرکردن چک لیست و پرسشنامه، و انجام آزمایشات بوده و نهایتا یافتههای خودشو بعد از ارائه در قالب جداول و نمودارها مورد تفسیر و مقایسه با سایر مطالعات قبلی قرار داده و یک مقاله پژوهشی یا تحقیقی ارائه میده.
پیشنهاد می کنیم برای اینکه بیشتر در مورد نحوه نگارش این نوع مقاله بدونین، به دوره آفلاین نگارش آکادمیک وامو مراجعه کنید.
مقاله مروری که خودش به انواع بسیار وسیعی تقسیم میشه که محقق دیگه نمیره توی فیلد، میشینه پشت سیستمش توی اتاق خودش و تحقیقات منتشر شده گذشته درباره یک موضوع خاص رو سرچ میکنه و بعد اون داده ها رو تحلیل میکنه.
برای اینکه بیشتر با انواع مقالات مروری آشنا بشین مطلب انواع مقالات مروری : بیشتر از یک دوجین رو از بلاگ وامو بخونین.
۲- تفاوت مقاله مروری و پژوهشی از نظر اهمیت :
از نظر هرم شواهد یعنی سطح اهمیت و ارزشی که هرکدوم از این مقالات دارن، مقالات مروری در سطح بالاتری قرار دارن چون نتایجی که به دست میارن میتونن پایه و اساس تحقیقات بعدی رو فراهم کنه و نویسنده این نوع مقاله معمولا از پیشکسوتای اون حیطه هست و از مقالات پژوهشی خودش هم توی مقاله مروری استفاده میکنه.
اما بهرحال مقالات پژوهشی پایه و اساس کار هر محققی بوده و بدون وجود آنها، امکان نوشتن مقاله مروری نیست. پس نمیشه گفت کدومشون واقعا اهمیتش بیشتره اما سطح شواهدی که از یک مقاله مرور سیستماتیک بدست میاد بالاتره.
۳- تفاوت بین مقاله مروری و پژوهشی از نظر حجم متن مقاله :
برای حجم متن مقاله نمیشه یک قانون کلی و همه گیر صادر کرد اما به طور خیلی عام بخواییم بگیم، طول مقاله مروری معمولا بیشتره و تا ۶۰۰۰ کلمه هم میرسه. اما طول مقاله پژوهشی معمولا حداکثر تا ۴۰۰۰ کلمه میرسه. بازهم تاکید میکنیم که این محدودیت بستگی به مجله ای داره که مقاله رو براش میفرستین.
۴- فرق بین مقاله مروری و پژوهشی از نظر نوشتاری :
قسمتهای مختلف این دو نوع مقاله از نظر روال نوشتن زیاد باهم فرق ندارن. یعنی قسمتهای مختلفشون شامل این موارده :
الف-عنوان
ب-چکیده
ج-مقدمه و هدف
د-روش کار
ه-نتایج
و-بحث و نتیجه گیری
اما مدل نگارش این دو نوع مقاله باهم کمی فرق داره، مخصوصا اینکه هرکدومشون یکسری زیرمجموعه هم دارن مثلا مقاله مروری روایتی یا narrative review نگارشش با مقاله مرورسیستماتیک فرق داره و الزاما تمام قسمتهای اصلی یک مقاله که در بالا بهشون اشاره کردیم رو نداره. یا مثلا در زیر مجموعه مقالات پژوهشی ما هم مقاله کارآزمایی بالینی رو ممکنه داشته باشیم و هم مقاله کیس ریپورت که بازهم با همدیگه فرق دارن. ( پیشنهاد می کنیم در این خصوص مقالات نمونه ای از کیس ریپورت و کارآزمایی بالینی چیست را مکطالعه کنید . )
۵- فرق بین مقاله پژوهشی و مروری از نظر عنوان :
معمولا تفاوت مقاله مروری و پژوهشی از همون عنوانش مشخصه. چجوری؟ توی عنوان معمولا اگر مقاله مروری باشه ذکر میشه و حتی گاهی نوع مقاله مروری هم گفته میشه مثلا مینویسن: Scoping review, systematic review, narrative review و امثال اینها.
خب اینجا دیگه کار محقق بعدی که داره سرچ می کنه و دنبال مقاله ای می گرده راحت تر میشه. چون همون اول با خوندن عنوان میتونه متوجه بشه که با چه نوع مقاله ای روبرو هست.
جمع بندی پایانی :
توی این مطلب سعی کردیم به صورت ساده ای تفاوتهای بین مطالعات مروری و پژوهشی و مقالات حاصل از اونها رو توضیح بدیم. یادتون باشه که بدون انجام کار تحقیقاتی ارجینال و نوشتن مقاله پژوهشی یا research paper سراغ مقاله مروری نرین.
مقاله مروری علیرغم تبلیغاتی که براش میشه و به اشتباه اون رو مقاله ای مناسب برای محققای تازه کار میدونن، اصلا کار آسونی نیست بلکه باید توسط محققی نوشته بشه که در اون زمینه حرفی برای گفتن داره، متخصصه و یک نظریه ای پشت مقاله مروریش هست.
اگر هنوز پروپوزال طرح تحقیقاتی ننوشتین بهتره که اول از نوشتن پروپوزال شروع کنین. اما یک نوع مقاله هست که میشه بدون پروپوزال انجامش داد اونم کیس ریپورته. برای اینکه با نگارش کیس ریپورت آشنا بشین میتونین این دوره رو از وامو تهیه کنین.
وقتی که حداقل چندتاکار پژوهشی اصیل انجام داده باشین و با چم و خم کار آشنا باشین.
مقاله مروری نیازی به پروپوزال و گرفتن کداخلاق نداره اما باید در پایگاه PROSPERO ثبت بشه.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ آموزش گام به گام ]
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت بخیر. مقاله پژوهشی همون مقاله ارجینال یا اصیله؟
سلام وقتتون بخیر. بله وقتی از مقاله پژوهشی صحبت میشه معمولا منظور همون مقاله ارجینال یا اصیله. اگر مقاله مروری مدنظر باشه معمولا ازش صراحتا اسم برده میشه. موفق باشین
همه نوع مقالات مروری بالاتر از مقاله پژوهشی هستن؟
سلام. وقت بخیر. در هرم شواهد تنها مقالات سیستماتیک که همراه متاآنالیز باشن در راس و بالای هرم قرار دارن نه سایر موارد مروری. می تونین برای اینکه بیشتر در این مورد بدونین دوره انواع مطالعات پژوهشی در علوم پزشکی رو از لینک زیر تهیه بفرمایید:
https://vamogroup.ir/product/types-of-research-studies/
موفق باشین
چند نوع مقاله مروری داریم مگه؟!🧐
سلام وقت بخیر 🙂 مقالات مروری حدود ۱۴ دسته و حتی بیشتر هستن اما بعضیهاشون زیاد شناخته شده نیستن. برای اینکه بیشتر باهاشون آشنا بشین می تونین مطلب انواع مقالات مروری رو از لینک زیر از بلاگ وامو بخونین:
https://vamogroup.ir/types-of-review-articles/
موفق باشین