دکترای حرفه ای پزشکی چیست؟+[فرق حرفه ای و تخصصی در ۱۴۰۱]
گاهی از شما در مورد مدرک تحصیلی سوال می شود. مدرک تحصیلی می تواند شامل کارشناسی، کارشناسی ارشد، و دکترا باشد. خود مدرک دکترا شامل دکترای حرفه ای و تخصصی است. اما فرق دکترای حرفه ای با دکترای تخصصی چیست؟ دکترای عمومی چطور؟ کدام درجه بالاتری دارد؟ دکترای حرفه ای پزشکی چیست ؟
در رشته های علوم پزشکی در ایران، بعد از شرکت در کنکور سراسری، اگر در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی پذیرفته شوید نهایتا بعد از طی دوره تحصیلی، مدرکی که به شما داده می شود مدرک دکترای حرفه ای پزشکی ست که در انگلیسی برای هرکدام از این رشته ها بصورتی متفاوت ذکر می شود و در ادامه مطلب در مورد آنها توضیح میدهیم.
نکته:
دانشجویی که در حال گذراندن مقطع تحصیلی دکترای حرفه ای پزشکی در یکی از رشته های پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی و داروسازی است، در واقع در رشته دکترای عمومی مشغول به تحصیل است و بعد از اتمام تحصیلات خود مدرک مربوط به آن را دریافت کرده و می تواند به عنوان پزشک عمومی، دامپزشک عمومی، داروساز عمومی و یا دندانپزشک عمومی، فعالیت حرفه ای خود را ادامه دهد.
کسانی که مدرک دکتری حرفه ای پزشکی خود را در رشته پزشکی دریافت می کنند، به عنوان پزشک عمومی تلقی می شوند.
پیشنهاد ویژه : برای اینکه بیشتر در مورد این دوره ها بدانید می توانید به وبینار mph چیست مراجعه کنید و پیشنهاد میکنیم مطلب چگونه پروپوزال بنویسیم را مطالعه کند .
طول دوره تحصیلی دکترای حرفه ای چقدر است؟
در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی و داروسازی، دوره تحصیلی دکترای حرفه ای ۶ تا ۷ سال است. این بازه زمانی برای رشته دندانپزشکی ۶ سال، دامپزشکی ۶ سال و نیم و دکتری حرفه ای پزشکی ۷ سال تمام است.
از نظر طول دوره تحصیلی فرق دکترای تخصصی با دکترای حرفه ای پزشکی چیست؟
هرکدام از این رشته ها اگر بخواهند بعد از دریافت دوره دکترای حرفه ای ادامه تحصیل بدهند و وارد دوره تخصصی شوند در واقع به دنبال دریافت مدرک دکترای تخصصی هستند که معمولا یک دوره چهارساله را شامل می شود.
چگونه مدرک دکترای تخصصی بگیرم ؟
بعد از گرفتن مدرک دکترای حرفه ای که بالاتر توضیح دادیم و یا مدرک کارشناسی ارشد در هریک از رشته های علوم پزشکی، فرد با شرکت در آزمون سراسری وارد دوره دکتری تخصصی می شود که این مدرک به دو صورت است: یا دکتری تخصصی بالینی که مختص پزشکان عمومی است و یا به صورت مدرک پی اچ دی (PhD) که هم دکترای حرفه ای می تواند آن را دریافت کند و هم کارشناسی ارشد. با دریافت مدرک دکترای تخصصی، فرد به عنوان متخصص آن رشته شناخته می شود.
آیا بعد از دریافت مدرک تخصصی باز هم امکان ادامه تحصیل وجود دارد؟
در بعضی رشته ها، دوره فوق تخصصی یا پسادکترا یا Post Doc هم وجود دارد که بازهم مستلزم تلاش برای قبولی در آزمون تخصصی آن رشته است.
انواع دکترای تخصصی شامل چه مواردی می شود؟
حال که با پاسخ دکترای حرفه ای پزشکی چیست آشنا شدید بیایید با هم به بررسی انواع دکترای تخصصی بپردازیم .
۱- دوره دکترای تخصصی بالینی:
این دوره مختص کسانی است که مدرک دکتری حرفه ای پزشکی دریافت کرده اند و در آزمون دستیاری تخصصی که سالیانه از طرف سازمان سنجش پزشکی کشور برگزار می شود.
۲- دوره دکترای تخصصی علوم پایه آموزشی یا PhD by course :
کسانی می توانند این مدرک را اخذ کنند که مدرک دکترای حرفه ای خود را در یکی از رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و یا دامپزشکی دریافت کرده اند و یا مدرک کارشناسی ارشد دارند. این افراد با شرکت در آزمون سراسری سازمان سنجش پزشکی کشور و موفقیت در مصاحبه شفاهی می توانند در یکی از رشته های تخصصی ادامه تحصیل می دهند و مدرک دکتری تخصصی دریافت کنند.
۳- دوره دکترای تخصصی علوم پایه پژوهشی یا PhD by research :
این دوره در داخل ایران چند سالی است که راه اندازی شده و افراد دارای مدرک دکتری حرفه ای و یا کارشناسی ارشد می توانند با شرکت در آزمونی که سالیانه از طرف سازمان سنجش پزشکی کشور برگزار می شود، وارد این دوره شوند. برای قبولی در این دوره، بعد از اعلام اسامی قبول شدگان در آزمون کتبی، معمولا به اندازه دو برابر ظرفیت پذیرش این رشته ها؛ یک مرحله مصاحبه شفاهی هم برگزار می گردد تا رزومه پژوهشی و صلاحیت و توانایی افراد مورد پذیرش نیز مورد بررسی قرار بگیرد. افرادی که در این دوره شرکت می کنند به عنوان دانشجو در یکی از مراکز تحقیقاتی مصوب وزارت بهداشت شروع به تحصیل می کنند.
از نظر معادل انگلیسی، فرق دکترای تخصصی با دکترای حرفه ای پزشکی چیست چیست؟
پسوند MD که مخفف عبارت Medicine Doctor است، برای اشاره به دکترای حرفه ای پزشکی استفاده می شود. اما کسانی که مدرک دکترای حرفه ای در رشته دندانپزشکی دارند پسوند DMD، برای داروسازی از پسوندِ Pharm.D، و برای دامپزشکی DVM استفاده می کنند.
اما زمانی که فردی بعد از گذراندن دوره دکترای حرفه ای یا کارشناسی ارشد وارد یکی از رشته های دکترای تخصصی شده و آن مدرک را دریافت می کند با پسوند PhD خوانده می شود. مورد استثنا دوره دکترای تخصصی بالینی برای پزشکان است که این پسوند را برای این دسته استفاده نمی کنند و در عوض از رشته تخصصی موردنظر نام برده می شود.
خیر. کسانی که مدرک کارشناسی ارشد دارند نیز می توانند وارد این دوره شوند.
دکترای حرفه ای مدرکی است که قبل از ورود به دکترای تخصصی لازم است.
برای شرکت در این آزمون یا باید مدرک کارشناسی ارشد داشته باشید و یا دکترای حرفه ای (که به رشته بستگی دارد)
در واقع این دو باهم مرتبط هستند. دانشجوهایی که رشته دکترای عمومی را انتخاب کردهاند، با گذراندن مقطع دکترای حرفه ای به این مدرک دست پیدا می کنند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
14 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
چه جالب!
یعنی کسی هست که تفاوت دکترای تخصصی و حرفه ای رو ندونه؟!:)
سلام. خیلی از افرادی که تازه وارد دانشگاه شدن تفاوتها رو نمی دونن 🙂
سلام یه سوال داشتم دکترای حرفه ای دندان پزشکی انقضاش چند ساله
سلام وقت بخیر. مدرک دکترای حرفه ای رشته های علوم پزشکی انقضا ندارند. اما برای تمدید پروانه مطب باید سالیانه امتیازات بازآموزی داشته باشند و مقدار مشخصی امتیاز بگیرند