انتخاب موضوع پایان نامه در علوم پزشکی ۱۴۰۱ [۱۰ نکته طلایی]
انتخاب موضوع پایان نامه در اکثر مواقع برای دانشجویان مرحله ای دشوار است زیرا هیچ ایده ای در این مورد نداریم و نمی دانیم از کجا و چگونه برای پایان نامه موضوع انتخاب کنیم. برای اینکار یکی از توانمندی هایی که باید از همان سالهای اول تحصیل به فکرش باشیم، توانایی ایده پردازی است و قبل از آن هم باید بدانیم برای انتخاب موضوع پایان نامه از کجا شروع کنیم. یعنی نحوه سرچ موضوع پایان نامه را هم یاد بگیریم. بنابراین ما با چند مرحله یادگیری و توانمندی روبرو هستیم که قبل از رسیدن زمان انتخاب موضوع پایان نامه باید به فکر یادگرفتن آنها باشیم. در این مطلب ده مرحله اساسی را برای انتخاب موضوع پایان نامه پزشکی و سایر رشته های علوم پزشکی را یادآور می شویم.
برای اینکه با نحوه نگارش فصلهای مختلف پایان نامه آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم دوره آفلاین نگارش پایان نامه وامو را از دست ندهید.
برای انتخاب موضوع پایان نامه از کجا شروع کنیم؟
یکی از سوالات شایع دانشجویان این است که برای انتخاب موضوع پایان نامه از کجا شروع کنیم؟ بقدری موضوعات حیطه علوم پزشکی متنوع هستند که انتخاب از بین آنها مشکل است. در اینجا به زبانی ساده طی ۱۰ مرحله این مساله رو بررسی می کنیم.
مرحله اول: علاقه تو پیدا کن
مهمترین مساله در انتخاب موضوع پایان نامه پزشکی و سایر رشته های علوم پزشکی، این است که به حوزه علاقه مندی مان نزدیک باشد. این باعث می شود با علاقه و انگیزه بیشتری دنبال انجام کارهای پایان نامه خود برویم. اگر به پیشنهاد دیگران یا با توجه به شرایط موضوعی را انتخاب کرده باشیم که علاقه ای نداریم مسلما نتیجه مناسبی از کارمان نخواهیم گرفت و تمام زمانی که صرف انجام کار می کنیم بدون لذت و به اجبار خواهد بود.
مرحله دوم: دنبال ایده های خوب باش
اگر به فیلد خاصی علاقه داریم بهتر است برای پیداکردن موضوع پایان نامه، در همان زمینه دنبال ایده و عنوان باشیم. شاید این پایان نامه تنها فرصت ما در دوران تحصیل باشد تا روی موضوع موردعلاقه خود کار کنیم. برای ایده پردازی می توایند مطلب چگونه ایده پردازی کنیم را مطالعه کنید.
نحوه سرچ موضوع پایان نامه می تواند راههای مختلف و شگردهایی داشته باشد که در ادامه به آن می پردازیم.
مرحله سوم: خوب سرچ کن
هرچه قدر هم در ایده پردازی توانمندی خوبی داشته باشیم باز هم نیازمند سرچ در منابع اطلاعاتی و مستندات موجود در آن زمینه برای پیداکردن موضوع پایان نامه هستیم. پس باید یاد بگیریم چطور و در کدام پایگاههای اطلاعاتی سرچ کنیم (در این جا توصیه می کنیم مطلب نحوه دانلود مقاله از pubmed را هم مطالعه کنید). در ادامه مطلب نحوه سرچ موضوع پایان نامه را بیشتر توضیح می دهیم.
مرحله چهارم: زیاد مطالعه کن
هیچ وقت نباید برای انتخاب موضوع پایان نامه عجله کنیم بلکه باید در زمانی مناسب و با وقت کافی در موردش مطالعه کنیم. برای اینکه یک موضوع خوب پیدا کنیم بعد از مرحله سرچ و ایده پردازی نیاز داریم که تعداد زیادی مقاله بخوانیم. هرچه بیشتر بخوانیم، تسلط بیشتری روی موضوع پیدا می کنیم و پیداکردن موضوع پایان نامه راحت تر خواهد بود. می توانید نگاهی به وبینار چگونه یک مقاله اورجینال بخونم بیاندازید .
مرحله پنجم: یک چرای واقعی برای کارت داشته باش
این اصل از بین تمام موارد گفته شده از همه مهمتر است زیرا قصد اصلی از اجرا و نگارش یک پایان نامه این است که مشکلی را حل کنیم یا حداقل به حل مشکلی کمک کنیم نه اینکه فقط کاری انجام دهیم و نمره ای بگیریم و تمام!
مرحله ششم: فضایی فکر نکن
گاهی در انتخاب موضوع پایان نامه، خیلی ایده آل فکر می کنیم و این باعث می شود نتوانیم به نتیجه دلخواه برسیم. پس چه باید کرد؟ واقع گرا باشیم! برای پیداکردن موضوع پایان نامه به امکانات و تسهیلاتی که در دانشگاه، منطقه یا کشور خود داریم توجه کنیم. از انتخاب موضوعاتی که با شرایط حال حاضر ما جور نیستند اجتناب کنیم.
مرحله هفتم: به جیبت نگاه کن
در دانشگاههای علوم پزشکی پایان نامه به صورت یک طرح پژوهشی تصویب می شود و برای اجرای آن نیاز به بودجه داریم که دانشگاه باید آن را تامین کند. بنابراین توجه داشته باشیم که پیداکردن موضوع پایان نامه باتوجه به بودجه موردنیاز طرح سقف و محدودیت دارد (البته گاهی هم بودجه ای لازم نداریم که خب مشکلی در این مورد نیست).مخصوصا برای انتخاب موضوع پایان نامه پزشکی، دانشجویان گاهی با مشکل بیشتری نسبت به مقاطع تحصیلات تکمیلی مواجه هستند.
مرحله هشتم: حوزه کاریت رو محدود کن
وقتی به یک فیلد علاقه مندیم لازم نیست همه جوانب آن را صرفا در یک مطالعه در قالب پایان نامه ببینیم. برای پیداکردن موضوع پایان نامه از یک جنبه محدودتر و قابل اجراتر به آن موضوع نگاه می کنیم.
مرحله نهم: از مشورت با خبرگان غافل نشو
وقتی همه مراحل بالا رو به سلامتی و درست طی کردیم وقتش رسیده که با اساتید و محققان آن فیلد خاص وارد مذاکره شویم تا بتوانیم به جستجوهای خود شکل دهیم و نحوه سرچ موضوع پایان نامه را دقیقتر دنبال کنیم.
مرحله دهم: تصمیم نهایی
بعد از اینکه همه جستجوها و مشورتها را انجام دادیم و از مذاکره با اساتید آن حیطه نیز استفاده کردیم نوبت به تصمیم نهایی می رسد. اینجاست که عنوان پایان نامه ما شکل می گیرد و وارد مرحله نوشتن پروپوزال آن می شویم. برای آشنایی با پروپوزال نویسی توصیه میکنیم مقاله چگونه پروپوزال بنویسیم را مطالعه کنید .
انتخاب موضوع پایان نامه پزشکی:
یکی از معضلات دیگر دانشجویان، انتخاب موضوع پایان نامه پزشکی است. در کشورهایی مثل ایران که دانشجوی پزشکی هم برای فارغ التحصیلی نیاز به ارائه پایان نامه دارد، انتخاب موضوع پایان نامه پزشکی هم از جمله معضلات شایع است.
اگر دانشجوی پزشکی هستید و این مطلب را می خوانید، نگران نباشید. تیم مشاوره وامو در این زمینه کمک حال شماست. اگر نیاز به شماوره دارید همین الان از قسمت رزرو مشاوره سایت وامو اقدام کنید 🙂
نحوه سرچ موضوع پایان نامه:
همانطور که در این مطلب توضیح داده شد، برای نحوه سرچ موضوع پایان نامه راههای مختلفی وجود دارد. یکی از آنها استفاده از نظرات اساتید و متخصصان حیطه موردعلاقه شماست که می توانید به صورت حضوری یا مجازی از راهنمایی ایشان بهره بگیرید.
برای پیدا کردن موضوع پایان نامه، راه دیگر سرچ در پایگاههای اطلاعاتی معتبر مانند پابمد یا گوگل اسکالر است که می توانید با دیدن دوره های آفلاین وامو با نحوه سرچ در این پایگاهها آشنا شوید.
یا اینکه برای پیداکردن موضوع پایان نامه می توانید در سایتهای انتخاب موضوع پایان نامه (سایتهای ایرانی و خارجی که برای ثبت پایان نامه ها استفاده می شوند) جستجو کنید مانند سامانه ایرانداک (گنج) در ایران و سامانه پروکوئست.
بله. در ایران سامانه ایرانداک یا گنج را داریم و در سایتهای خارجی نیز کشورهای مختلف پایان نامه های خود را در سایتهای مختلفی ثبت می کنند. برای دسترسی به عناوین پایان نامه هایی که تاکنون در ایران و یا در جهان انجام شده سایتهای مختلفی وجود دارد که برای گرفتن ایده می توانند مناسب باشند. اگر به کانال تلگرام وامو جوین شوید در این مورد مطالب بیشتری را می خوانید.
بهتر است در دوره استاجری و قبل از امتحان جامع کارورزی (پره انترنی) عنوان پایان نامه خود را انتخاب کنید.
می توانید از سایت واموگروپ، رزرو مشاوره را انتخاب نموده و از مدرسین این گروه آموزشی و پژوهشی در این مورد مشاوره بگیرید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه بیان مساله بنویسیم ؟ [ آموزش گام به گام ]
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. واقعا اساتیدمون نباید توی پیداکردن موضوع بهتر از ما بلد باشن؟ اخه سخته واسه یه دانشجو که موضوع مناسبی پیدا کنه
سلام.درسته اساتید تجربه بیشتری دارن و بهتر میتونن کمک کنن اما بهرحال دانشجو خودش هم باید این توانمندی رو داشته باشه 🙂