مقاله کیس ریپورت: ۷ نکته کلیدی
گزارش مورد یا کیس ریپورت میتونه اولین تجربه شما به عنوان یک محقق در نگارش آکادمیک باشه. اما چه زمانی میشه یک مورد خاص رو گزارش کرد؟ معمولا اینجوریه که شما یا همکاران یا اساتیدتون در هنگام ویزیت و معاینه بیماران مختلف در بخش های بیمارستان یا در درمانگاه یا مطب، گاهی با مواردی برخورد می کنین که با بقیه مواردی که تابحال دیدین فرق دارن. از چه لحاظ؟ ممکنه بیمار با یک تظاهر ناشایع مراجعه کرده باشه، یا اینکه در سیر بیماریش اتفاقات متفاوتی براش افتاده باشه که تشخیص و درمانش رو با چالش مواجه کنه. یااینکه اولین موردی باشه که از این بیماری در اون منطقه یا بیمارستانی که کار می کنین دیده شده.
جالبه که بدونین گزارش مورد یا کیس ریپورت از اولین گزارشاتی بوده که در طول تاریخ پزشکی ثبت شدن و به عنوان راهنمایی برای سایر پزشکان ودرمانگران محسوب میشن. بنابراین مهم هست که هرکسی مورد جالب یا نادری رو دید گزارشش کنه تا بقیه هم در جریان قرار بگیرن.
- گزارش مورد یا کیس ریپورت ساده ترین نوع نگارش علمیه که میتونه برای محققینی که در ابتدای راه مقاله نویسی هستن مناسب باشه.
- معمولا گزارش مورد نیازی به نوشتن طرح تحقیقاتی یا پروپوزال نداره و تنها در برخی موارد (مثل دوران پاندمی کووید) احتیاج به کسب اجازه از کمیته اخلاق دانشگاه داره.
- در گزارش مورد یا کیس ریپورت، محققان علوم پزشکی، مورد یا موارد نادر یا جالب و متفاوتی رو که دیدن بصورت یک مقاله می نویسن.
- حتما حتما باید برای نوشتن و گزارش این موارد از بیمار رضایت کتبی گرفته بشه و نام و مشخصات بیمار محفوظ بمونه.
- ساختار نوشتاری این دسته ازمقالات با قالب معمول مقالۀ علمی-پژوهشی فرق داره و باید طبق گایدلاین خودش نوشته بشه
- همه مجلات این نوع مقاله روبرای داوری و چاپ نمی پذیرن
- امتیازی که این نوع مقاله داره کمتر از یک مقاله اصیل پژوهشیه
از کجا یک گزارش مورد مناسب پیدا کنیم؟
در صورتی که یکی از موارد زیر رو در بیمارتون مشاهده کردین به این فکر کنین که میشه این مورد رو گزارش کرد:
- مشاهده تظاهرات غیرمعمول یک بیماری در طی گرفتن شرح حال، معاینه فیزیکی، راههای تشخیصی یا درمان
- پاسخ غیرمعمول به درمانهای رایج
- عدم همخوانی علائم بیمار با شرح حال، سابقه بیمار یا معاینه که موجب سردرگمی پزشک درمانگر شده
- شکل گیری یک نظریه یا تئوری جدید در طی ویزیت بیمار
- بوجود آمدن شک و شبهه در مورد تئوریهای از قبل موجود
- پیامد ناهمخوان بیمار با موارد قبلی
چه چیزهایی لازم داریم تا بتونیم یک گزارش مورد خوب بنویسیم؟
در قدم اول بعداز اینکه مطمئن شدین مورد مناسبی برای گزارش کردن پیدا کردین اینه که از بیمار رضایت بگیرین. یادتون باشه هیچ وقت بدون رضایت شخص حق ندارین هیچ قسمت از شرح حال یا پرونده بیمار رو فاش کنید. این یک اصل اساسیه که در بخش نکاتی که در مورد اخلاق در پژوهش باید بدانیم هم مفصل در موردش صحبت کردیم.
باید هدف از نوشتن گزارش رو برای بیمار دقیق توضیح بدین و اجازه بدین در موردش یک تصمیم آگاهانه و آزادانه بگیره.
هرزمان این مرحله مهم و حیاتی رو درست انجام بدین اونوقت هست که کار نگارش رو شروع می کنین.
مدل و ساختار نوشتن یک مقاله کیس ریپورت به چه صورته؟
همونطوری که گفتیم ساختار این نوع مقاله با مقاله اصیل پژوهشی فرق داره و به ترتیب شامل این موارد هست:
۱-مقدمه:
مثل هر مقاله دیگه ای، گزارش مورد هم نیاز به یک مقدمه داره که باید در مورد بیماری موردنظر توضیح بده تا ذهن خواننده با موضوع آشنا بشه.
۲-شرح حال بیمار یا پرزانتاسیون کیس:
اینجا باید دقیقا مثل یک گزارش صبحگاهی یا morning report که صبحها در بخشهای مختلف بیمارستان و با حضور اساتید ودانشجوها برگزار میشه، یک شرح حال کامل بدون هدف گیری خاص نوشته بشه. چجوری؟ باید اول مشخصات فردی بیمار مثل جنس و سنش رو بگین. توجه کنین که این قسمت در حفظ محرمانگی مورد خیلی مهم هست و باید طوری نوشته بشه که هویت بیمار فاش نشه.
تاریخ مراجعه بیمار مهم هست و حتما باید نوشته بشه که در چه تاریخی و با چه شکایتی مراجعه کرده بوده. سابقه بیماری های قبلی، بستری یا اعمال جراحیش هم بایدنوشته بشه.
۳-نتایج معاینات انجام شده:
بعد از شرح حال طبق معمول هر پرونده بیمار باید بریم سراغ معایناتی که انجام شده. هر معاینه ای که نکته مهم و قابل توجهی میتونسته داشته باشه رو ذکر می کنیم.
۴-نتایج آزمایشات پاراکلینیک و پاتولوژی:
آزمایشاتی مثل آزمایش خون کامل و بررسی های تکمیلی که درخواست شده و همینطور نتایج پاتولوژی (اگر نمونه برداری انجام شده بوده) در این قسمت بطور کامل و معمولا در یک جدول آورده میشه.
۵-نتایج تصویربرداری ها:
اگر به هر دلیلی یکی از روشهای تصویربرداری مثل عکس ساده یا ایکس ری، سی تی اسکن، ام آر آی و غیره برای بیمار انجام شده نتایجش باید نوشته بشه. اگر در تصویربرداریها نکته ای وجود داشته که باید با تصویر نشون داده بشه، حتما باید یک فایل باکیفیت از اون عکس به همراه توضیحات مربوطه در مقاله آورده بشه. پس از همون اول به فکر این باشین که چیزی از تصاویر بیمار جا نمونه.
نکته مهم: خیلی خیلی حواستون به رازداری و محرمانگی اسرار بیمار باشه. هرگونه اشاره یا نشانه ای که ممکنه در عکسها باعث فاش شدن هویتش بشه باید به نحوی پوشونده بشه.
۶-راهکار درمانی که برای بیمار اجرا شده:
ممکنه پزشکان مختلفی بر بالین بیمار اومده باشن و درمانهایی براش اجرا کرده باشن. تمام این موارد هم باید دقیق ذکر بشه که با شک به چه چیزی کدوم درمان براش انجام شده، دوز داروهای مورد استفاده ومدت زمان مصرف هم باید نوشته بشه.
۷-نتیجه درمان انجام شده:
اینجا باید صادقانه نتیجه درمانهای انجام شده نوشته بشه حتی اگر اون درمان جواب نداده باشه.
۸-پیگیری بیمار تا زمان ترخیص و بعد از آن:
یکی از قسمتهای مهم درگزارش مورد پیگیری بیمار هست که در بسیاری از موارد فراموش میشه و گزارش تنها تا زمانی نوشته میشه که بیمار در بیمارستان بوده. در حالی که این پیگیری یا فالوآپ در گزارش مورد خیلی مهمه چون بهمون نشون میده که کارایی که برای بیمار انجام دادیم چقدر موثر بوده.
۹-بحث و نتیجه گیری:
در این قسمت باید بعد از بسط دادن مقدمه ای که نوشته بودین، یافته های موردی که گزارش کردین رو تفسیر کنین بخصوص اونهایی که باعث تفاوت مورد شما با سایرموارد شده بود و هدفتون از گزارش مورد بررسی این اختلاف بوده. بحث همیشه و در هر نوع مقاله ای مهم هست از این جهت که ارزش یافته های اون مقاله رو برای خواننده و داورای مجله روشن میکنه و اونها رو متقاعد میکنه که این مورد دارای اهمیت ویژه ای برای گزارش کردن بوده. اگر مقالات و موارد مشابهی از قبل وجود داشته اینجا باید در موردشون صحبت بشه و موارد اختلاف و تشابهات ذکر بشه.
معمولا پاراگراف آخر مقاله یک نتیجه گیری کلی از مطالب مقاله ست که یا به صورت جداگانه تحت عنوان نتیجه گیری نوشته میشه و یا در انتهای بحث آورده میشه. در هر دو صورت، پیام کلی مقاله در قسمت نتیجه گیری میاد.
۱۰-منابع مورد استفاده:
در انتهای مقاله هم منابع مورداستفاده با یکی از روشهای رفرنس نویسی آورده میشن که در مطلب مربوط به رفرنس نویسی(آموزش رفرنس نویسی در علوم پزشکی به زبان ساده) در مورد انواعش صحبت کرده بودیم.
۱۱-عنوان و چکیده:
چرا این دو قسمت رو در انتهای مطالب داریم میگیم؟ چون علیرغم اینکه اینها در ابتدای هر مقاله میان ولی در هنگام نگارش، این دو قسمت رو آخرتر از همه می نویسیم. یعنی وقتی که همه قسمتهای مقاله نوشته شده و کاملا مشخص شده که در مورد چی داریم حرف میزنیم.
در گزارش مورد یا کیس ریپورت برای انتخاب عنوان دستمون بازتره ولی باز هم اصول خودشو داره. بهتره در عنوان به این مساله که داریم یک مورد رو گزارش می کنیم اشاره بشه. همینطور هدف اصلی و شاخصی که باعث شده ما تصمیم به گزارش این مورد بگیریم نوشته بشه.
مقاله گزارش مورد هم مثل بقیه مقالات علمی یک چکیده لازم داره که معمولا به صورت غیرساختارمند یا Unstructured نوشته میشه و همون قسمتهای مختلفی که در مقاله نوشتیم رو باید به صورت خلاصه اینجا بیاریم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
اهمیت و ضرورت تحقیق را چگونه بنویسیم ؟ [ نکات طلایی ]
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و قتتون خوش. من اولین مقاله مو میخوام کیس ریپورت بنویسم.رفتم مطالعه هم کردم و یه کیس خوب هم استادم بهم معرفی کرده، الان سوالم اینه که کداخلاق باید بگیرم براش؟
با سلام و وقت بخیر
برا مطالعات کیس ریپورت نیاز به دریافت کد اخلاق نیست