ایده پردازی
برای شروع این مبحث اول یه مثال میزنم براتون:
توی شهری مثل تهران ما با مسائل مختلفی روبه رو میشیم. مثل محیط زیست، ترافیک، خدمات شهری و یه همچین مسائلی که روزانه باهاش دست و پنجه نرم میکنیم. حالا تصمیم میگیریم که ایده ای رو در یکی از این حوزه ها طراحی کنیم. برای شروع ایده پردازی لازمه که اول حوزه و حیطه ای که دوست دارید در اون فعالیت کنید رو مشخص کنید بعد جستجو کنید و بگردید ببینید چه اختراعاتی در اون حیطه انجام شده و شرایط و نیازی که در حال حاضر تو جامعه در زمینه فعالیت شما وجود داره چیه. اینایی که میگم برای این اهمیت داره که وقتی اختراع شما ثبت شد قابلیت تجاری سازی کردن رو داشته باشه و بتونید اون اختراع رو وارد بازار کنید. پس نیاز سنجی بازار رو موقع طرح ایده فراموش نکنید.😁
اگه بخوام تیتروار بگم مراحلی رو که باید طی کنید ایناس:
- جمع آوری اطلاعات
- دسته بندی اطلاعات
- تحلیل اطلاعات به دست آمده
- سعی کنید اطلاعات و تحلیل هارو به طور تازه و نوآورانه یا جدید ببینید. طوریکه قبلا کمتر به این شکل تحلیل شده باشه.
- فرضیه ها و حدسیات رو درباره راه حل های احتمالی و مناسب در نظر بگیریم
- و در آخر اجرای راه حل ها
چه تکنیک هایی در ایده پردازی موثرن؟
طوفان فکری یا Brain Storming
این تکنیک اصول و قواعدی داره اما گاهی براتون اتفاق افتاده که درباره یک مسئله یا موضوعی با اعضا تیم یا دوستاتون صحبت میکنید و اونجا ایده ای به ذهنتون میاد و دربارش صحبت میکنید و ایده میدید تا درنهایت به یه راه حلی برای حل یه مشکل میرسید. اینجا هیچ اصول و قواعدی وجود نداشته که لازم باشه شما ازش تبعیت کنید تا طوفان فکری اتفاق بیفته و از این روش شما میتونید تو کل زندگیتون استفاده کنید.
حالا چه قواعدی برای طوفان فکری وجود داره؟
- هیچوقت ایده فردی رو هرچند ساده باشه به تمسخر نگیرید.
- هر طرح یا ایدهای به ذهنت اومد مطرحش کن مهم نیست قابل اجرا شدن باشه یا نه! به این موضوع تو طوفان فکری میگن: فضای آزاد
- توی طوفان فکری بحث کیفیت مطرح نیست و کمیت مهمه! مهم تعداد ایده هایی هست که مطرح میکنیم و بعد توی ارزیابی از این ایده ها استفاده میکنیم.
در طوفان فکری کلاسیک اول یه برنامهریزی اولیه انجام میشه و فردی به نام مدیر جلسه وجود داره که نقس تسهیل گر رو داره و افرادی که ایده میدن ایده هاشونو یادداشت میکنه. در نهایت ایده ها بین افراد به رای گیری گذاشته میشه و ایده ای که رای نیاره رو از بین ایده ها حذف میکنن و در نهایت یک ایده انتخاب میشه که ماحصل طوفان فکری هست.
تکنیک نقشه ذهنی یا Mind Map
این تکنیک خیلی فوق العاده است و شما علاوه بر اختراع در زمینه پژوهشی و حتی درس هاتون میتونید ازش کمک بگیرید. این تکنیک اولین بار توسط محققی بریتانیایی به نام “تونی بوزان Tony Buzan” در کتابی با عنوان «از کلهات استفاده کن» در سال ۱۹۷۲ به کار برده شد. موضوع اصلی رو که انتخاب کردید، در وسط قرار میدید و از اون موضوع شاخه هایی رو میکشید و درباره مسائل مربوط به اون موضوع اصلی ایده پردازی میکنید. این تکنیک برای پرورش تفکر خلاق یا Critical Thinking خیلی بهتون کمک میکنه.
تکنیک نقش بازی کردن یا Role Playing
در این تکنیک شما نقش ایده رو بازی میکنید. به فرض مثال شما ایده خامی رو در زمینه بیماران دیابتی توی ذهنتون دارید. همراه با دوستانتون سعی کنید نقش اون ایده رو بازی کنید و ببینید زمانیکه شما خودتون رو جای یه فرد دیابتی میذارید با توجه به زمینه اختراعتون یه نیازمندی هایی پیدا میکنید و برای بهبود اون نیازمندی ها چی به ذهنتون میرسه که به ایده ای که دارید اضافه کنید.
تکنیک افکار نویسی
هرچیزی که در طول هفته به ذهنتون میاد رو بنویسید و آخر هفته ها زمانیکه یادداشت هاتون رو میخونید یا خلاصه برداری میکنید کلی ایده از دل اون یادداشت ها میتونید بیرون بکشید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار مطلب خوبی نوشتین. ممنون🌹