جستجو برای:
  • خانه
  • آموزش های وامو
  • خدمات
    • ویرایش فارسی
    • ویرایش انگلیسی
    • دستیار نویسنده در سابمیت
    • ترجمه و ویرایش انگلیسی
    • ترجمه مقاله
    • بررسی و رفع مشابهت ادبی مقالات
    • ویرایش ساختاری و بازنویسی منابع
    • ویرایش تصاویر مقالات
  • بلاگ وامو
  • اعضای وامو
  • رزرو مشاوره
  • درباره وامو
  • ارتباط با وامو
 
واموگروپ
  • خانه
  • آموزش های وامو
  • خدمات
    • ویرایش فارسی
    • ویرایش انگلیسی
    • دستیار نویسنده در سابمیت
    • ترجمه و ویرایش انگلیسی
    • ترجمه مقاله
    • بررسی و رفع مشابهت ادبی مقالات
    • ویرایش ساختاری و بازنویسی منابع
    • ویرایش تصاویر مقالات
  • بلاگ وامو
  • اعضای وامو
  • رزرو مشاوره
  • درباره وامو
  • ارتباط با وامو
0
وارد شوید/ عضویت

وبلاگ

واموگروپ > بلاگ > علوم انسانی و سلامت > اسکالپل و قلم‌مو: قطعه قطعه شدن بدن در پزشکی و نقاشی معاصر

اسکالپل و قلم‌مو: قطعه قطعه شدن بدن در پزشکی و نقاشی معاصر

۲۷ تیر ۱۴۰۰
ارسال شده توسط دکتر فاضل املشی
علوم انسانی و سلامت
961 بازدید
هنرمند از پای درآمده از عظمت ویرانه های باستانی، هنری فوسلی، 1780-1778
Rate this post
هنرمند از پای درآمده از عظمت ویرانه های باستانی، هنری فوسلی، 1780-1778
هنرمند از پای درآمده از عظمت ویرانه های باستانی، هنری فوسلی، ۱۷۸۰-۱۷۷۸

Table of Contents

  • میراث طب یونانی که تا روزگاران نزدیک بر اندیشه پزشکان جهان مسلط بود در فرایندی که چندان هم طول نکشید ناگهان دچار فروپاشی شد. این میراث، رویکردی را در طبابت نهادینه کرد که عنصر بنیادین آن نگاه کل گرایانه به بیمار بود که سلامتی را ماحصل تعادل چهار مایع درونی می دید. البته این رویکرد، نگاهی از دور و محدود به سطح بدن بود که تلاشی برای کاوش در زیر پوست آدمی نداشت. اما این رویکرد در نقطه ای به پایان خود نزدیک می شد و البته در همین نیز پزشکی  در حال از نو متولد شدن بود. این ققنوس تازه پا به عرصه ظهور گذاشته، به سرعت سنت های پیش از خود را با اصول تجربی جدیدی جایگزین کرد. زمان بسیاری از انقلاب ساختار علم فیزیک بدست نیوتون گالیله و باقی فیزیکدانان گذشته بود اما همان اتفاق این بار برای پزشکی در حال رخ دادن بود اما با چند صد سال اختلاف. در این دوره جدید که پزشکی بالینی در حال ظهور بود دیگر ابر تئوری اخلاط چهارگانه و نگاه کل گرایانه به بیمار جایگاه خود را از دست داده بودند چرا که عصر کالبدشکافی، بافت شناسی، فیزیولوژی و پاتولوژی فرا رسیده بود. نگاه پزشکان از دور نبود و در سطح بدن هم نمی ماند بلکه این بار بدن ها شکافته می شد تا درون آن آشکار شود. بیماری دیگری موجودی پنهان در بدن نبود که پزشک با دیدن آثارش بر تنی مریض، چهره آن را حدس میزد، بلکه این بار چهره داشت، چهره ای که کیفیت ماده را کسب کرده بود. همه چیز در حال تغییر بود؛ دیدن بجای حرف زدن، تجربه کردن به جای نظریه پردازی، نزدیک شدن بجای دور ماندن، فرو رفتن در عمق به جای  در سطح ماندن.
  • انقلاب ساختاری پزشکی در قرن ۱۸ و۱۹منجر به آن شد که نگاه کل گرایانه پزشکان تکه تکه شود تا هر چشم متمرکز بر یک قطعه از بدن گردد چرا که جزییات و پیچیدگی هایی آشکار شده بود که سال ها پزشکان در حسرت یافتن آن ها بودند و اینک فرصت آن بود تا به اندازه سالهای پنهان ماندن شان، دیده شوند. در دوره های مختلف تاریخ پزشکی پیوسته گروه های مختلفی از افراد مشغول به کار بودند و هر کدام نیز زمینه ای نسبتا حرفه ای را برعهده داشتند همچون گروه پزشکان، جراحان، داروسازان، شمن ها، ماما های محلی و دیگر افراد. اما در دوره پزشکی بالینی بود که تخصص های پزشکی نظیر متخصص بیماری های قلبی و متخصص بیماری های عفونی ظهور پیدا نمودند. فرایند تخصصی شدن آخرین قطعات باقی مانده از نگاه کل گرایانه طب یونانی را نیز بر باد داد. به همان ظرافت که در کتب آناتومی اجزای مختلف بدن جدا از هم تشریح می شد نگاه پزشکان نیز معطوف به قطعات شد تا بر آن بیشتر و بیشتر تسلط یابند. دیگر انسان بیمار شده دارای بدنی یکپارچه نبود بلکه بدن اون مجموعه ای از ارگان های جدا از هم نظیر مغز و قلب و ریه بود که با یکدیگر در تعامل بودند. نوزایی در تاریخ دو بار به وقوع پیوست؛ اولین بار زمانی که اندیشه بشر نسبت به انسان و جهان دگرگون شد، دومین بار زمانی که نگاه انسان به بدنش دگرگون شد.
  • این دگرگونی نه فقط در قالب یک اندیشه علمی بلکه در نگرش نقاشان به بدن هم در حال شکل گرفتن بود. نمونه بارز آن اثر «هنرمند از پای درآمده» هنری فوسلی نقاش سوئیسی می بشاد. آنچه که به آشکار در مرکز این اغتشاش گچ و مرکب قرار دارد یک فقدان است. اما فقدان چه چیز؟ آنچه که از دست رفته است تمامیت است، کلیت است، یکپارچگیست. هنرمند کوچک در سوگ بر باد رفتن رویای بزرگ مدرنیته است که سنگ بنای آن در روزگاران روشنگری گذاشته شده بود و اینک ویرانه ای از آن بیشتر بر جای نمانده. این تلاشی را می توان نتیجه ی رویایی انسان با برهنگی واقعیت جهان مدرن و پسامدرن دانست. دست کم در روزگاران گذشته آرمانی برای بدل شدن انسان به ابرانسان موجود بود اما اینکه تمامیت انسان بیش از پیش در برابر واقعیت، حقیقت و جهان شکننده بنظر می‌رسد.
  • آنچه که نقاش میکشد و پزشک به آن می اندیشد تکه هایی از بدن هستند. تکه هایی که برحسب عادت در تجربه زیسته ما نیز جداگانه از هم ادراک میشوند. بطور روزمره، تمامیت یک بدن هیچ گاه سوژه ادراک قرار نمی گیرد اما هنگامی که یک سردرد یا گلودرد تمام توجه ما را معطوف به نقطه ای در بدن می کند ادراک ما نیز از بدن خود قطعه قطعه می شود. چنین بنظر می‌رسد که بدن تکه‌تکه شده بیش از بدن یکپارچه به ادراک درونی انسان از بدن نزدیک باشد و جریانی که در ذهن پزشکان و نقاشان نیز می گذرد غریبه با این امر نیست. در عصر حاضر و مشخص شدن تعاملات بی کران ارگان های درون بدن، پزشکان در به آن وا داشته است تا با حفظ تمرکز بر قطعه ای از بدن، کلیت آن را نیز از دست ندهند. رویکردی متفاوت و تجمیعی به بدن که در تلاش است با حفظ تمرکز بر قطعه های بدن آنها را در بستر یک کل باز تعریف نماید. بنظر می رسد برای بار دیگر نگاه ما به بدن در معرض دگرگونیست: قطعات نسبتا مستقل از یکدیگر که در مرزی مشخص به نام تن در کنار هم واقع شده اند. اما تصویر این بدن پسامدرن چگونه خواهد بود؟ کجا می توان آن را دید؟ بر روی بوم و یا در موزه های آثار هنری؟ سری به درمانگاه ها بزنید تا نقاشی زنده ای از این بدن تازه موجودیت یافته را با وضوح تمام مشاهده کنید.

میراث طب یونانی که تا روزگاران نزدیک بر اندیشه پزشکان جهان مسلط بود در فرایندی که چندان هم طول نکشید ناگهان دچار فروپاشی شد. این میراث، رویکردی را در طبابت نهادینه کرد که عنصر بنیادین آن نگاه کل گرایانه به بیمار بود که سلامتی را ماحصل تعادل چهار مایع درونی می دید. البته این رویکرد، نگاهی از دور و محدود به سطح بدن بود که تلاشی برای کاوش در زیر پوست آدمی نداشت. اما این رویکرد در نقطه ای به پایان خود نزدیک می شد و البته در همین نیز پزشکی  در حال از نو متولد شدن بود. این ققنوس تازه پا به عرصه ظهور گذاشته، به سرعت سنت های پیش از خود را با اصول تجربی جدیدی جایگزین کرد. زمان بسیاری از انقلاب ساختار علم فیزیک بدست نیوتون گالیله و باقی فیزیکدانان گذشته بود اما همان اتفاق این بار برای پزشکی در حال رخ دادن بود اما با چند صد سال اختلاف. در این دوره جدید که پزشکی بالینی در حال ظهور بود دیگر ابر تئوری اخلاط چهارگانه و نگاه کل گرایانه به بیمار جایگاه خود را از دست داده بودند چرا که عصر کالبدشکافی، بافت شناسی، فیزیولوژی و پاتولوژی فرا رسیده بود. نگاه پزشکان از دور نبود و در سطح بدن هم نمی ماند بلکه این بار بدن ها شکافته می شد تا درون آن آشکار شود. بیماری دیگری موجودی پنهان در بدن نبود که پزشک با دیدن آثارش بر تنی مریض، چهره آن را حدس میزد، بلکه این بار چهره داشت، چهره ای که کیفیت ماده را کسب کرده بود. همه چیز در حال تغییر بود؛ دیدن بجای حرف زدن، تجربه کردن به جای نظریه پردازی، نزدیک شدن بجای دور ماندن، فرو رفتن در عمق به جای  در سطح ماندن.


انقلاب ساختاری پزشکی در قرن ۱۸ و۱۹منجر به آن شد که نگاه کل گرایانه پزشکان تکه تکه شود تا هر چشم متمرکز بر یک قطعه از بدن گردد چرا که جزییات و پیچیدگی هایی آشکار شده بود که سال ها پزشکان در حسرت یافتن آن ها بودند و اینک فرصت آن بود تا به اندازه سالهای پنهان ماندن شان، دیده شوند. در دوره های مختلف تاریخ پزشکی پیوسته گروه های مختلفی از افراد مشغول به کار بودند و هر کدام نیز زمینه ای نسبتا حرفه ای را برعهده داشتند همچون گروه پزشکان، جراحان، داروسازان، شمن ها، ماما های محلی و دیگر افراد. اما در دوره پزشکی بالینی بود که تخصص های پزشکی نظیر متخصص بیماری های قلبی و متخصص بیماری های عفونی ظهور پیدا نمودند. فرایند تخصصی شدن آخرین قطعات باقی مانده از نگاه کل گرایانه طب یونانی را نیز بر باد داد. به همان ظرافت که در کتب آناتومی اجزای مختلف بدن جدا از هم تشریح می شد نگاه پزشکان نیز معطوف به قطعات شد تا بر آن بیشتر و بیشتر تسلط یابند. دیگر انسان بیمار شده دارای بدنی یکپارچه نبود بلکه بدن اون مجموعه ای از ارگان های جدا از هم نظیر مغز و قلب و ریه بود که با یکدیگر در تعامل بودند. نوزایی در تاریخ دو بار به وقوع پیوست؛ اولین بار زمانی که اندیشه بشر نسبت به انسان و جهان دگرگون شد، دومین بار زمانی که نگاه انسان به بدنش دگرگون شد.


این دگرگونی نه فقط در قالب یک اندیشه علمی بلکه در نگرش نقاشان به بدن هم در حال شکل گرفتن بود. نمونه بارز آن اثر «هنرمند از پای درآمده» هنری فوسلی نقاش سوئیسی می بشاد. آنچه که به آشکار در مرکز این اغتشاش گچ و مرکب قرار دارد یک فقدان است. اما فقدان چه چیز؟ آنچه که از دست رفته است تمامیت است، کلیت است، یکپارچگیست. هنرمند کوچک در سوگ بر باد رفتن رویای بزرگ مدرنیته است که سنگ بنای آن در روزگاران روشنگری گذاشته شده بود و اینک ویرانه ای از آن بیشتر بر جای نمانده. این تلاشی را می توان نتیجه ی رویایی انسان با برهنگی واقعیت جهان مدرن و پسامدرن دانست. دست کم در روزگاران گذشته آرمانی برای بدل شدن انسان به ابرانسان موجود بود اما اینکه تمامیت انسان بیش از پیش در برابر واقعیت، حقیقت و جهان شکننده بنظر می‌رسد.


آنچه که نقاش میکشد و پزشک به آن می اندیشد تکه هایی از بدن هستند. تکه هایی که برحسب عادت در تجربه زیسته ما نیز جداگانه از هم ادراک میشوند. بطور روزمره، تمامیت یک بدن هیچ گاه سوژه ادراک قرار نمی گیرد اما هنگامی که یک سردرد یا گلودرد تمام توجه ما را معطوف به نقطه ای در بدن می کند ادراک ما نیز از بدن خود قطعه قطعه می شود. چنین بنظر می‌رسد که بدن تکه‌تکه شده بیش از بدن یکپارچه به ادراک درونی انسان از بدن نزدیک باشد و جریانی که در ذهن پزشکان و نقاشان نیز می گذرد غریبه با این امر نیست. در عصر حاضر و مشخص شدن تعاملات بی کران ارگان های درون بدن، پزشکان در به آن وا داشته است تا با حفظ تمرکز بر قطعه ای از بدن، کلیت آن را نیز از دست ندهند. رویکردی متفاوت و تجمیعی به بدن که در تلاش است با حفظ تمرکز بر قطعه های بدن آنها را در بستر یک کل باز تعریف نماید. بنظر می رسد برای بار دیگر نگاه ما به بدن در معرض دگرگونیست: قطعات نسبتا مستقل از یکدیگر که در مرزی مشخص به نام تن در کنار هم واقع شده اند. اما تصویر این بدن پسامدرن چگونه خواهد بود؟ کجا می توان آن را دید؟ بر روی بوم و یا در موزه های آثار هنری؟ سری به درمانگاه ها بزنید تا نقاشی زنده ای از این بدن تازه موجودیت یافته را با وضوح تمام مشاهده کنید.

  • با نگاهی به کتاب بدن تکه تکه شده، نوشته ی لیندا ناکلین، ترجمه مجید اخگر، انتشارات بیدگل ۱۳۹۹
اشتراک گذاری:
در تلگرام
کانال ما را دنبال کنید!
در اینستاگرام
ما را دنبال کنید!

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • دکتر سیما بشارت گفت:
    ۲۷ تیر ۱۴۰۰ در ۴:۵۵ ب٫ظ

    بسیار مطلب جالبی بود. ممنون از قلم خوبتون. نگاه تازه و قابل تفکری بود به انسان، پزشکی و هنر. وقتی اولین بار تو دوران دانشجویی رفتم اتاق عمل و جراحی لاپاراتومی رو دیدم متوجه این عظمت هنری بدن انسان شدم.🌹

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

جستجو برای:
دسته‌ها
  • آموزش پژوهش و مقاله نویسی
  • اختراع و نوآوری
  • پادکست
  • تاریخ پزشکی
  • خاطره
  • علوم انسانی و سلامت
  • معرفی کتاب
  • مقالات
  • مقاله نویسی
  • وبینار
نوشته‌های تازه
  • پیش دفاع پایان نامه چیست؟ در جلسه پیش دفاع چه بگوییم؟ [ موفق عمل کن ]
  • ارسال همزمان مقاله به چند مجله [ آیا صحیح است؟ ]
  • چگونه رزومه انگلیسی بنویسیم ؟ [ در کمترین زمان قبول شو ]
  • نحوه نوشتن روش تحقیق در پایان نامه [ ۰ تا ۱۰۰ فصل سوم ]
  • پیدا کردن موضوع برای مقاله علمی پژوهشی [ مناسب و جذاب ]
درباره وامو

“گروه آموزشی و پژوهشی وامو” با همکاری اساتید هیات علمی و دانشجویان فعال و پژوهشگران برتر تشکیل شده تا برای رسیدن به اهداف پژوهشی تون به شما کمک کنه.
“مسیر موفقیت تو، از وامو می گذره”؛ این فقط یک شعار نیست 💙

دسترسی سریع به مطالب وامو
  • بلاگ
  • تماس با ما
  • حساب کاربری من
  • درباره ما
  • سبد خرید
  • فروشگاه
تمامی حقوق برای سایت وامو محفوظ می باشد.
ورود به سایت ×
کد تأیید
لطفاً کد تأیید ارسال شده به را تایپ کنید
ثبت
ورود با رمز یکبار مصرف
ارسال مجدد رمز یکبار مصرف (00:30)
حساب کاربری ندارید؟
ثبت نام
ارسال مجدد رمز یکبار مصرف (00:30)
بازگشت به ورود
  • (+93) افغانستان
  • (+355) آلبانی
  • (+213) الجزایر
  • (+1) ساموای آمریکایی
  • (+376) آندورا
  • (+244) آنگولا
  • (+1) آنگویلا
  • (+1) آنتیگوا
  • (+54) آرژانتین
  • (+374) ارمنستان
  • (+297) آروبا
  • (+61) استرالیا
  • (+43) اتریش
  • (+994) آذربایجان
  • (+973) بحرین
  • (+880) بنگلادش
  • (+1) باربادوس
  • (+375) بلاروس
  • (+32) بلژیک
  • (+501) بلیز
  • (+229) بنین
  • (+1) برمودا
  • (+975) بوتان
  • (+591) بولیوی
  • (+599) بونیر، سینت یوستیشس و صبا
  • (+387) بوسنی و هرزگوین
  • (+267) بوتسوانا
  • (+55) برزیل
  • (+246) قلمرو اقیانوس هند بریتانیا
  • (+1) جزایر ویرجین بریتانیا
  • (+673) برونئی
  • (+359) بلغارستان
  • (+226) بورکینافاسو
  • (+257) بوروندی
  • (+855) کامبوج
  • (+237) کامرون
  • (+1) کانادا
  • (+238) کیپ ورد
  • (+1) جزایر کیمن
  • (+236) جمهوری آفریقای مرکزی
  • (+235) چاد
  • (+56) شیلی
  • (+86) چين
  • (+57) کلمبیا
  • (+269) کومور
  • (+682) جزایر کوک
  • (+225) ساحل عاج
  • (+506) کاستاریکا
  • (+385) کرواسی
  • (+53) کوبا
  • (+599) کوراسائو
  • (+357) قبرس
  • (+420) جمهوری چک
  • (+243) جمهوری دموکراتیک کنگو
  • (+45) دانمارک
  • (+253) جیبوتی
  • (+1) دومینیکا
  • (+1) جمهوری دومینیکن
  • (+593) اکوادور
  • (+20) مصر
  • (+503) السالوادور
  • (+240) گینه استوایی
  • (+291) اریتره
  • (+372) استونی
  • (+251) اتیوپی
  • (+500) جزایر فالکلند
  • (+298) جزایر فارو
  • (+691) ایالت فدرال میکرونزی
  • (+679) فیجی
  • (+358) فنلاند
  • (+33) فرانسه
  • (+594) گویان فرانسه
  • (+689) پلینزی فرانسه
  • (+241) گابن
  • (+995) گرجستان
  • (+49) آلمان
  • (+233) غنا
  • (+350) جبل الطارق
  • (+30) یونان
  • (+299) گرینلند
  • (+1) گرانادا
  • (+590) جزیره گوادلوپ
  • (+1) گوام
  • (+502) گواتمالا
  • (+44) گرنزی
  • (+224) گینه
  • (+245) گینه بیسائو
  • (+592) گایانا
  • (+509) هائیتی
  • (+504) هندوراس
  • (+852) هنگ کنگ
  • (+36) مجارستان
  • (+354) ایسلند
  • (+91) هند
  • (+62) اندونزی
  • (+98) ایران
  • (+964) عراق
  • (+353) ایرلند
  • (+44) Isle of Man
  • (+972) اسرائیل
  • (+39) ایتالیا
  • (+1) جامائیکا
  • (+81) ژاپن
  • (+44) نیوجرسی
  • (+962) اردن
  • (+7) قزاقستان
  • (+254) کنیا
  • (+686) کیریباتی
  • (+965) کویت
  • (+996) قرقیزستان
  • (+856) لائوس
  • (+371) لتونی
  • (+961) لبنان
  • (+266) لسوتو
  • (+231) لیبریا
  • (+218) لیبی
  • (+423) لیختن اشتاین
  • (+370) لیتوانی
  • (+352) لوکزامبورگ
  • (+853) ماکائو
  • (+389) مقدونیه
  • (+261) ماداگاسکار
  • (+265) مالاوی
  • (+60) مالزی
  • (+960) مالدیو
  • (+223) مالی
  • (+356) مالتا
  • (+692) جزایر مارشال
  • (+596) مارتینیک
  • (+222) موریتانی
  • (+230) موریس
  • (+262) مایوت
  • (+52) مکزیک
  • (+373) مولداوی
  • (+377) موناکو
  • (+976) مغولستان
  • (+382) مونته نگرو
  • (+1) مونتسرات
  • (+212) مراکش
  • (+258) موزامبیک
  • (+95) میانمار
  • (+264) نامیبیا
  • (+674) نائورو
  • (+977) نپال
  • (+31) هلند
  • (+687) کالدونیای جدید
  • (+64) نیوزلند
  • (+505) نیکاراگوئه
  • (+227) نیجر
  • (+234) نیجریه
  • (+683) نیووی
  • (+672) جزیره نورفولک
  • (+850) کره شمالی
  • (+1) جزایر ماریانای شمالی
  • (+47) نروژ
  • (+968) عمان
  • (+92) پاکستان
  • (+680) پالائو
  • (+970) فلسطین
  • (+507) پاناما
  • (+675) پاپوآ گینه نو
  • (+595) پاراگوئه
  • (+51) پرو
  • (+63) فیلیپین
  • (+48) لهستان
  • (+351) کشور پرتغال
  • (+1) پورتوریکو
  • (+974) قطر
  • (+242) جمهوری کنگو
  • (+40) رومانی
  • (+262) Runion
  • (+7) روسیه
  • (+250) رواندا
  • (+290) سنت هلن
  • (+1) سنت کیتس و نویس
  • (+508) سنت پیر و میکلون
  • (+1) سنت وینسنت و گرنادین
  • (+685) ساموآ
  • (+378) سان مارینو
  • (+239) سائوتومه و پرنسیپه
  • (+966) عربستان سعودی
  • (+221) سنگال
  • (+381) صربستان
  • (+248) سیشل
  • (+232) سیرالئون
  • (+65) سنگاپور
  • (+1) سنت مارتن
  • (+421) اسلواکی
  • (+386) اسلوونی
  • (+677) جزایر سلیمان
  • (+252) سومالی
  • (+27) آفریقای جنوبی
  • (+82) کره جنوبی
  • (+211) سودان جنوبی
  • (+34) اسپانیا
  • (+94) سری لانکا
  • (+1) سنت لوسیا
  • (+249) سودان
  • (+597) سورینام
  • (+268) Swaziland
  • (+46) سوئد
  • (+41) سوئیس
  • (+963) سوریه
  • (+886) تایوان
  • (+992) تاجیکستان
  • (+255) تانزانیا
  • (+66) تایلند
  • (+1) The Bahamas
  • (+220) گامبیا
  • (+670) تیمور شرقی
  • (+228) توگو
  • (+690) توکلائو
  • (+676) تونگا
  • (+1) ترینیداد و توباگو
  • (+216) تونس
  • (+90) ترکیه
  • (+993) ترکمنستان
  • (+1) جزایر ترکس و کایکوس
  • (+688) تووالو
  • (+1) جزایر ویرجین ایالات متحده
  • (+256) اوگاندا
  • (+380) اکراین
  • (+971) امارات متحده عربی
  • (+44) ایالت متحده بریتانیا
  • (+1) ایالات متحده
  • (+598) اروگوئه
  • (+998) ازبکستان
  • (+678) وانواتو
  • (+58) ونزوئلا
  • (+84) ویتنام
  • (+681) والیس و فوتونا
  • (+212) صحرای غربی
  • (+967) یمن
  • (+260) زامبیا
  • (+263) زیمبابوه

ورود

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

هنوز عضو نشده اید؟ عضویت در سایت